Sari direct la conținut

Politic Show: Mizele fuziunii PMP-UNPR: Ce urmareste Traian Basescu; Iohannis cere reexaminarea modificarilor la Legea energiei electrice si a gazelor naturale; Madalin Voicu si Nicolae Paun, trimisi in judecata de DNA

HotNews.ro
Politic show, Foto: Colaj foto
Politic show, Foto: Colaj foto

Mizele fuziunii PMP-UNPR: Ce urmareste Traian Basescu. Fuziunea PMP-UNPR a fost validata, miercuri, in cadrul unui congres extraordinar, dand nastere unui partid care este al treilea ca numar de parlamentari si are un numar considerabil de alesi locali. Formatiunea va pastra numele de PMP si isi propune sa intre in viitorul Parlament si sa influenteze negocierile pentru viitorul guvern. Analistii politici considera planul drept realist. PMP si UNPR au votat, in unanimitate, fuziunea prin absorbtie in congrese reunite ale celor doua formatiuni. Prind decizia de miercuri, UNPR dispare, viitorul partid urmand sa se numeasca in continuare PMP. Noul PMP il va avea ca presedinte pe Traian Basescu, lui Eugen Tomac si Valeriu Steriu (liderul fostului UNPR) revenindu-le functiile de presedinti executivi. Anterior, fuziunea a fost ratificata de congresele separate ale celor doua partide. Gabriel Oprea, fondatorul UNPR, nu a participat la eveniment, anuntaRomania Libera.

Iohannis cere reexaminarea modificarilor la Legea energiei electrice si a gazelor naturale.Presedintele Klaus Iohannis a transmis, miercuri, Parlamentului cererea de reexaminare a Legii pentru modificarea si completarea Legii energiei electrice si a gazelor naturale nr. 123/2012, considerand ca prevederile acestui act normativ pot genera consecinte negative in domeniu. „Legea pentru modificarea si completarea Legii energiei electrice si a gazelor naturale nr. 123/2012 instituie masuri legislative ce vizeaza producatorii de energie electrica. In opinia noastra, unele dintre prevederile legii mentionate sunt neclare si, prin aceasta, pot genera o serie de consecinte cu un potential efect negativ in domeniu, motiv pentru care se impune reexaminarea de catre Parlament a actului normativ transmis la promulgare”, se arata in cererea de reexaminare transmisa presedintelui Senatului, Calin Popescu-Tariceanu. Seful statului arata ca prin modificarea art. 28 lit. f) – articolul unic punctul 3 din legea transmisa la promulgare – se prevede obligatia producatorilor de a mentine rezerva de combustibil la un nivel suficient, sau, dupa caz, o rezerva suficienta de apa, pentru indeplinirea obligatiilor de productie si furnizare continua a energiei electrice, care se remunereaza conform cu reglementarile in vigoare, precizand ca din redactarea acestei normei nu rezulta insa cu certitudine ca producatorii au si obligatia de a mentine rezerve suficiente de combustibil pentru asigurarea sigurantei Sistemului Energetic National, informeazaEVZ.

Madalin Voicu si Nicolae Paun, trimisi in judecata de DNA.Procurorii anticoruptie i-au trimis in judecata pe parlamentarii Madalin Voicu si Nicolae Paun, alaturi de fostul sef al ANAF, Gelu Diaconu, acestia fiind acuzati, impreuna cu alte persoane, de mai multe infractiuni de coruptie. Deputatul Nicolae Paun, in acelasi timp si presedinte al Asociatiei Partida Romilor „Pro Europa” este acuzat de savarsirea infractiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, fapta avand ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, deturnarea acestor fonduri, spalare de bani, dar si de cumparare de influenta sau fals in inscrisuri sub semnatura privata. „In perioada 2011-2015, in calitate de presedinte al Asociatiei Partida Romilor „Pro Europa”, Paun Nicolae a platit, lunar, sume de bani fixe in cuantum total de 216.502 lei, deputatului Madalin Voicu („plati drepturi de autor”) si a asigurat un salariu in suma totala de 194.241 lei sotiei acestuia, inculpata Olteanu Carmen (fara nicio contraprestatie), in cadrul unuia din proiectele derulate de Asociatia Partida Romilor”, arata procurorii anticoruptie”, relateazaGandul.

Negocieri intre partidele mici: Nicusor Dan ramane un lup aproape singuratic.Partidele oneste aparute pe plan local nu se inghesuie sa fuzioneze cu formatiunea nationala condusa de Nicusor Dan, Uniunea Salvati Romania (USR), pentru ca astfel si-ar pierde identitatea. Insa Nicusor Dan mizeaza pe forte proprii si isi propune nu doar sa treaca pragul electoral, ci sa obtina in toamna 10% Partidul national anuntat de Nicusor Dan imediat dupa alegerile locale – Uniunea Salvati Romania (USR) ￯ va fi inregistrat oficial saptamana viitoare. Planul initial era ca noua sa formatiune sa-si uneasca fortele cu partidele mici, dar oneste, aparute pe plan local, iar astfel sa se formeze o alterrnativa reala la partidele traditionale: PSD, PNL, PMP si UDMR. „Am scanat tot ce este miscare independenta aparuta in Romania si manifestata la alegerile locale. Nu vorbim de partide noi formate din politicieni vechi, nu, cu astia nu discutam”, a spus Nicusor Dan, ieri, la Adevarul Live.

Pensiile speciale ale alesilor pica la CCR pentru a doua oara.Curtea Constitutionala a decis miercuri ca legea pensiilor pentru alesii locali este neconstitutionala, dand astfel castig de cauza, pentru a doua oara, Guvernului. In sesizarea Executivului se arata ca legea inca nu prevede clar cum ar urma sa fie finantate aceste indemnizatii speciale, dar si ca aceasta se aplica si retroactiv, motive pentru care a fost solicitata evaluarea judecatorilor CCR. Este a doua oara cand, la seizarea Guvernului, Curtea Constitutionala a Romaniei decide ca legea pensiilor pentru alesii locali contravine Legii fundamentale. Guvernul a sesizat CCR, in data de 27 iunie, privind legea pensiilor speciale ale alesilor locali, anuntul fiind facut de prim-ministrul Dacian Ciolos intr-un interviu la postul public de radio. „Am decis sa trimitem din nou acest proiect de lege la Curtea Constitutionala (…) pentru ca in continuare din lege nu reiese clar cum ar urma sa fie finantate aceste pensii sau indemnizatii speciale. Ele, asa cum e prevazuta legea, ar urma sa impacteze bugetul de stat pentru ca si bugetele locale, mare parte, sunt alimentate tot din bugetul de stat, si pe de alta parte nu se respecta principiul contributivitatii, legea si astea ar urma sa se aplice retroactiv, deci am cerut din nou Curtii Constitutionale sa clarifice daca aceste elemente care in continuare sunt mentinute in lege sunt constitutionale”, a spus premierul, citat deGandul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro