Politic Show: Operatiunea MRU, inceputul sfarsitului pentru Ponta; Situatie paradoxala in Guvern: ce s-a intamplat cu Ioan Rus dupa ce a anuntat ca si-a dat demisia de la Transporturi; Adriean Videanu scapa definitiv de controlul judiciar
Situatie paradoxala in Guvern: ce s-a intamplat cu Ioan Rus dupa ce a anuntat ca si-a dat demisia de la Transporturi. Ioan Rus a ramas in continuare ministru plin la Ministerul Transporturilor, desi in 11 iunie se anunta de la Guvern ca ministrul a demisionat in urma unei intalniri cu premierul Victor Ponta, dupa ce facuse o serie de declaratii scandaloase la Digi24 despre romanii din Diaspora. „Regret situatia generata de declaratiile dlui Ioan Rus! Acesta si-a asumat raspunderea si mi-a prezentat demisia din functia de ministru! Am acceptat demisia si saptamana viitoare vom discuta despre inlocuitorul la acest portofoliu!”, scria premierul Ponta pe Facebook pe 11 iunie. In aceste conditii, de aproape 19 zile, Ioan Rus continua sa fie titularul portofoliului de la Transporturi, desi in opinia publica exista sentimentul ca acesta a plecat de la minister. In aceasta perioada, Rus a venit in continuare la minister, dar a avut si cateva zile libere, au declarat pentruGandulsurse politice.
Ludovic Orban, despre MRU la sefia SIE: Am reusit cu sprijinul UDMR, UNPR si al minoritatilor. Prim-vicepresedintele PNL Ludovic Orban a declarat, marti, intr-o interventie telefonica la postul B1 TV, ca Mihai Razvan Ungureanu nu ar fi revenit in functia de director al Serviciului de Informatii Externe fara voturile parlamentarilor UNPR, UNDMR si a reprezentantilor minoritatilor nationale. „Nu simt niciun sentiment de victorie pentru n-am avut cu cine sa ne luptam intrucat principalul partid de guvernamant si cu aliatii sai au parasit campul de lupta intr-un mod rusinos. Nu exista precendent in Europa democratica la asa ceva. De altfel, lasitatea lor s-a si intors impotriva lor”, a spus Ludovic Orban. „Am reusit cu sprijinul UDMR, grupului Democrat Popular, grupului minoritatilor nationale, parlamentarilor apartinand PSRO si parlamentarilor apartinand UNPR. Am reusit sa asiguram cvorum de sedinta si practic am reusit sa evitam o mare rusine, si anume ca Parlamentul Romaniei sa nu aiba capacitatea sa numeasca un director al Serviciului de Informatii Externe, propus de presedintele Romaniei. Le multumesc si deputatilor neafiliati care au fost prezenti la vot pentru ca au ales sa-si exercite mandatul incredintat de cetateni si sa-si exprime optiunea”, a declarat Ludovic Orban, anuntaEVZ.
Dosar ANRP: Adriean Videanu scapa definitiv de controlul judiciar. Inalta Curte de Casatie si Justitiei a revocat definitiv controlul judiciar in cazul fostului ministru al Economiei Adriean Videanu, judecat in dosarul ANRP. Magistratii au respins ca tardiva contestatia DNA impotriva deciziei din 18 iunie de revocare a acestei masuri in cazul Videanu. Pe de alta parte, judecatorii au respins ca nefondata contestatia lui Alin Cocos privind interdictia de a lua legatura cu mama sa. La 18 iunie Instanta Suprema a decis inlocuirea arestului la domiciliu cu masura controlului judiciar pentru omul de afaceri Dorin Cocos si fiul acestuia, Alin Cocos, judecati pentru coruptie in dosarul ANRP. De asemenea, instanta a revocat controlul judiciar in cazul fostului ministru al Economiei Adriean Videanu. In plus, judecatorii au modificat obligatiile impuse Alinei Bica prin controlul judiciar, in sensul ca aceasta are voie sa ia legatura cu martorul Dan Iliescu, informeazaGandul.
Operatiunea MRU, inceputul sfarsitului pentru Ponta. Mihai Razvan Ungureanu a fost votat, marti, de Parlament in functia de director al SIE, cu sprijinul PNL si UNPR, in ciuda boicotului PSD si ALDE. Votul de ieri poate fi primul pas spre formarea unei noi majoritati. Plenul reunit al Parlamentului l-a votat, ieri, cu 278 voturi „pentru”, 6 voturi „impotriva” si 5 abtineri, pe senatorul PNL Mihai Razvan Ungureanu in functia de director al Serviciului de Informatii Externe (SIE). Ungureanu a fost propus de presedintele Klaus Iohannis. Miza deciziei de ieri a Legislativului depaseste conducerea serviciului secret, chiar daca aceasta este importanta in raport cu partenerii externi. Numirea noului sef al SIE a scindat coalitia de guvernare: partidul generalului Oprea, UNPR, s-a alaturat PNL, sprijinindu-l pe Ungureanu, in timp ce PSD si ALDE s-au opus, boicotand sedinta comuna. Presedintele Iohannis a ales un moment delicat pentru a-si oficializa propunerea: cel in care Guvernul este condus de premierul interimar Gabriel Oprea, in timp premierul Victor Ponta, liderul PSD, este in Turcia, pentru a se reface dupa operatia la genunchi, scrieRomania Libera.
Scandalul „erata la referendum”: deputatii juristi nu au ajuns la nicio concluzie. Autorul eratei care l-a readus la Cotroceni pe fostul presedinte Traian Basescu, dupa referendumul din 2012, judecatorul CCR Stefan Minea, ar putea fi revocat din functie. Propunerea a venit ieri, din partea liderului de grup al PSD, Marian Neacsu si a fost discutata astazi, in Comisia juridica a Camerei Deputatilor, dar forul nu a ajuns la nicio concluzie, drept urmare termenul lucrarilor s-a prelungit cu inca o saptamana. Secretarul Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, Nicolae Mircovici, a declarat dupa sedinta BP ca punctul de vedere al Comisiei juridice a fost insuficient, drept urmare termenul pana la care deputatii juristi trebuie sa vina cu o concluzie in cazul judecatorului CCR Stefan Minea se va prelungi cu inca o saptamana, chiar daca deputatii si senatorii intra in vacanta incepand de la 1 iulie, anuntaAdevarul.