Sari direct la conținut

Politic Show: PNL ataca alegerile cu Evanghelia; Hrebenciuc si Vanghelie au pus mana pe DGA; PDL a adus lumina de la Ierusalim

HotNews.ro

Voturile cultelor evanghelice, asul din maneca PNL PNL la europarlamentare si Crin Antonescu la prezidentiale mizeaza, in afara electoratului fidel, si pe cateva sute de mii de voturi din partea membrilor cultelor evanghelice. Un cvasinecunoscut ar putea fi arma secreta a PNL la alegerile europarlamentare din iunie. Hunedoreanul Ben-Oni Ardelean este cel care a prins pozitia a sasea pe eurolista liberala in conditiile in care nume grele ca Daniel Daianu (europarlamentar in functie), Adrian Cioroianu, Magor Csibi (europarlamentar in functie) si altii fie nu au fost trecuti pe lista, fie au fost pusi pe locuri neeligibile. Exista insa o explicatie: „Prezenta lui Ardelean pe locul sase este mai mult decat logica. Este un politician din noul val, ambitios si in plus aduce sigur cel putin 500.000 de voturi, atat la europarlamentare, cat si la prezidentiale“, a declarat pentru Cotidianul unul dintre liderii PNL.

Reglarea conturilor in coalitie depinde de scorurile pe care democrat-liberalii si social-democratii le vor obtine pe 7 iunie. Dincolo de bifarea unei formalitati care tine de statutul de tara membra a UE, alegerile pentru Parlamentul European au miza politica pentru principalele partide si, in special, pentru cele care formeaza coalitia de guvernamant. Este vorba de reglarea relatiilor de putere dintre PDL si PSD, de stabilitatea si chiar de viitorul coalitiei. Democrat-liberalii si social-democratii vor cauta ca, prin scorul obtinut la scrutinul de pe 7 iunie, sa-si asigure un ascendent in coalitie si, implicit, sa se pozitioneze cat mai avantajos la startul competitiei pentru prezidentiale. Cele doua aspecte sunt legate, iar transarea pozitiei de partid dominant are loc abia prin desemnarea castigatorului de la Cotroceni, afirma EvZ.

Dupa ce, la inceputul acestui an, a provocat demisiile a doi ministri prin sustinerea comisarului- sef Ionel Georgescu pentru sefia serviciului secret al Internelor, tandemul Viorel Hrebenciuc – Marian Vanghelie a reusit in cele din urma sa-si impuna favoritul la conducerea Directiei Generale Anticoruptie (DGA). Surse din MAI sustin insa ca ministrul a pregatit terenul pentru Ionel Georgescu inca de la inceputul acestei luni, cand a cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) retragerea tuturor procurorilor detasati la Interne, printre acestia numarandu-se si seful DGA, Irinel Paun. Potrivit acelorasi surse, prin de cizia de ieri, Dan Nica nu respecta insa o conditie importanta impusa Romaniei de Comisia Europeana: aceea ca seful DGA sa fie un procuror, independent de Interne, si sa fie numit prin concurs, cu avizul CSM, scrie EvZ.

Presedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, spune ca festivitatile din Bucovina au fost organizate din sponsorizari ale firmelor locale si din buzunarele alesilor PD-L. Gandul: Cat ati investit in aceste manifestari? Gheorghe Flutur: Vreau sa va spun ca toate chel­tuielile au fost minime. De exemplu, drumul pana la Ierusalim (pentru a aduce lumina) – care a costat 20.000 de euro – a fost suportat in intregime de parlamentarii PD-L de Suceava. Multe altele s-au facut prin eforturile comunitatilor si mesterilor populari locali. In plus, am beneficiat si de ajutorul Ministerului Turis­mului, dar ei ne-au spus intot­deauna ca au avut ce sa pro­moveze in cazul nostru. In concluzie, reteta e simpla: poti sa faci lucruri atata timp cat implici verigile de baza – primariile, bise­ricile, asociatiile de turism. Cat priveste oul-gigant, el a fost co­mandat la o firma din Braila de primarie, care stiu ca a avut multi sponsori. (Gandul)

Comisia de Statut a decis sa refuze acordarea adeverintei de fost parlamentar pentru obtinerea pensiei speciale in trei cazuri, deoarece respectivii au cerut acordarea anticipata a pensiei, inaintea implinirii varstei de 63 de ani, a declarat presedintele Comisiei, Gheorghe Birlea. Trei fosti parlamentari s-au adresat Comisiei de Statut al deputatilor si senatorilor deoarece cererile nu le-au fost solutionate de Secretariatul general. Este vorba de Costel Gheorghiu, deputat FSN in perioada 1990-1992 si senator PD intre 1992 si 2000, Gheorghe Serbu, senator PNL in 2004-2008 si Mihail Sireteanu (PSD), deputat intre 1996 si 2008. Comisia a decis insa, pe 7 aprilie, sa respinga cererile celor trei. „Ei au cerut sa primeasca pensia de parlamentar anticipat, inainte sa indeplineasca varsta de 63 de ani, iar noi nu am fost de acord cu cererile lor deoarece contravin Legii 96/2006 privind statutul deputatilor si senatorilor”, a declarat, pentru NewsIn, presedintele Comisiei, senatorul Gheorghe Birlea (PD-L), afirma Romania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro