Politic Show: PSD nu voteaza Legea ANI, dar asigura cvorumul la sedinta Senatului; Nastase pescuieste in ape tulburi pentru Ponta; Legea ANI, ultimul hop; Ce spune sotia avocatului Chitic despre incidentul cu Basescu
PSD nu voteaza Legea ANI, dar asigura cvorumul la sedinta Senatului. Presedintele PSD, Victor Ponta, a anuntat, astazi, ca senatorii partidului vor asigura cvorumul necesar pentru sedinta Senatului de maine, cand se dezbate Legea ANI, dar se vor abtine de la vot. Deputatii PSD s-au retras saptamana trecuta din plenul Camerei cand a venit momentul votarii Legii ANI. „Ne vom abtine de la vot, daca coalitia de guvernare are majoritatea necesara, sa isi treaca legea, noi vom asigura cvorumul, dar nu vom vota, atat timp cat Guvernul Romaniei, poate fiind in vacanta sau din lipsa de competenta, nu a fost capabil sa vina cu un proiect de act normativ care sa respecte si cerintele Comisiei Europene, si deciziile Curtii Constitutionale”, a afirmat Victor Ponta. Integral in EVZ.
In editorialul „De ce s-a mutat Geoana langa usa„, Elena Vijulie scrie: „Daca fostul lider PSD nu este disciplinat, va avea in partid o functie mai mica decat Marian Vanghelie. Asa ca s-a retras de la prezidiul PSD si tace. Sedinta Biroului Permanent al PSD a marcat ieri o premiera. Pentru prima data in ultimii cinci ani, Mircea Geoana a parasit masa scurta a marilor lideri ai partidului si s-a asezat printre vicepresedintii de rand (PSD are 15, PNL – 15, PDL – 18 vicepresedinti). S-a asezat printre liderii de rand, „din simpatie” exact langa Viorel Hrebenciuc. Scena este relevanta chiar daca ar fi fost intamplatoare, asa cum incearca sa sugereze fostul lider PSD. La prezidiul Biroului Permanent al PSD, Victor Ponta este flancat de presedintele de onoare, Ion Iliescu, si de seful Consiliului National, Adrian Nastase, pe stanga, de secretarul general, Liviu Dragnea, pe dreapta, iar in locul fostului prezidentiabil a figurat ieri vicepresedintele Titus Corlatean, un politician tanar, cu aer european si mari ambitii ministeriale.” Integral in Romania Libera.
Legea ANI, ultimul hop. Senatorii decid astazi daca rezolva sau nu problema Agentiei Nationale de Integritate (ANI), rezultatul depinzand in mare masura de capacitatea puterii de a se mobiliza la vot. Printre cei care nu vor participa la sedinta in care se va decide soarta ANI este si senatorul UDMR Gyorgy Frunda, care, de altfel, a refuzat sa participe si la sedinta comisiei, dupa ce a fost acuzat ca a facut praf de doua ori actul normativ, atragand astfel criticile dure ale UE la adresa Romaniei. El si-a sustinut ieri, din nou, punctul de vedere ca legea trecuta prin parlament la a treia incercare este contrara prevederilor Constitutiei. Integral pe EVZ.
Nastase pescuieste in ape tulburi pentru Ponta. Anticipate, dar cum? Liderii PSD isi doresc sa mearga si maine in alegeri ca sa beneficieze de scorul bun de moment pe care-l arata sondajele. De la dorinta la realitate planurile pesediste se opresc din nou, in mod fatal, la Traian Basescu. Daca-l asculti pe Adrian Nastase, problema e ca si rezolvata: PSD da jos Guvernul printr-o motiune de cenzura, care va trece cu sprijinul liberalilor si cu concursul tradatorilor din PDL, UDMR si UNPR (circa 20 la numar); apoi vine un „Guvern de serviciu” de sase luni, care va fi condus de un pesedist si va avea in componenta ministri de la mai multe partide, pe modelul Cabinetului Stolojan; apoi se fac anticipate, pe care PSD le va castiga triumfal, dupa cum indica sondajele de opinie (circa 40 la suta pentru PSD, pe fondul caderii dramatice a PDL). Integral in Gandul.
Ce spune sotia avocatului Chitic despre incidentul cu Basescu. Cristina Chitic, sotia avocatului care pretinde ca a fost lovit de Traian Basescu, spune ca presedintele i-a tras un dos de palma sotului ei, care ar fi fost ulterior imobilizat de sepepisti. Dan Chitic ar fi dispus sa mearga si la detectorul de minciuni pentru a proba ca nu minte, afirma sotia sa, citata de Realitatea.net. Integral in Romania Libera.
Berceanu, Sandu si Vladescu, pe lista remaniabililor. Timpul nu mai are rabdare cu Guvernul Boc, iar data de 1 septembrie se apropie iremediabil. Premierul trebuie sa inceapa sa se pregateasca de remaniere a ministrilor pentru ca parlamentarii PDL fac presiuni foarte mari amenintand ca se duc la Opozitie si darama Executivul la motiunea de cenzura. La prima strigare, pe lista remaniatilor se afla ministrul transporturilor, Radu Berceanu, ministrul comunicatiilor, Gabriel Sandu, si cel al finantelor, Sebastian Vladescu. Vacanta parlamentara e pe terminate, iar termenul de gratie acordat de Traian Basescu ministrilor pentru reducerea cheltuielilor si restructurarea ministerelor se apropie de final. Desi premierul a evitat subiectul pe cat posibil, unii politicieni mergand pana la a spune ca acesta va amana schimbarea ministrilor pana spre iarna, se pare ca remanierea este obligatorie. Integral in Puterea.