Politic Show: Senatorii au plecat mai devreme in vacanta parlamentara; Klaus Johannis: Sibiul este o combinatie reusita intre traditie si modernitate; Se scufunda PDL. Sever Voinescu: Remanierea Guvernului este o urgenta
Klaus Johannis: Sibiul este o combinatie reusita intre traditie si modernitate. Klaus Johannis vorbeste cu mandrie despre orasul pe care il reprezinta ca primar de aproape zece ani. Edilul s-a alaturat campaniei „Orasul de vis” pentru a promova Sibiul in competitia celor mai mari 15 orase din Romania. Campania „Orasul de vis” se apropie cu pasi repezi de final. Competitia lansata de evz.ro in luna aprilie, un demers unic in presa romaneasca in urma caruia se va alege orasul din Romania care ofera locuitorilor cele mai bune conditii de viata a debutat cu Arad. Fiecare dintre orasele participante au avut la dispozitie o saptamana de promovare, timp in care evz.ro a prezentat pagini de monografie locala, notele acordate pe baza cifrelor oficiale, reportaje si cate trei interviuri pentru fiecare oras in parte, cu primarul, o vedeta si un sportiv de renume. Astazi este randul primarului din Sibiu, Klaus Johannis, sa vorbeasca despre orasul sau, cu bune si rele, scrie EVZ.
Senatorii au plecat mai devreme in vacanta parlamentara. Sedinta plenului Senatului, ultima din aceasta sesiune parlamentara, s-a suspendat, miercuri, din lipsa de cvorum, dupa epuizarea unui singur punct de pe ordinea de zi. Senatorii au plecat in vacanta parlamentara, dupa adoptarea cererii de reexaminare a Legii de organizare si functionare a Agentiei Nationale de Integritate, cu toate ca, la inceputul sedintei, au decis prelungirea programului pana la epuizarea punctelor de pe ordinea de zi care aveau termen de adoptare tacita pe 30 iunie. Astfel, 14 proiecte legislative au trecut tacit miercuri de Senat, anunta Romania Libera.
Se scufunda PDL. Sever Voinescu: Remanierea Guvernului este o urgenta. Vazut de colegii sai drept un potential candidat la alegerile prezidentiale, Sever Voinescu a acordat in exclusivitate un interviu ziarului Puterea, in care acuza presa ca amplifica problemele reale cu care se confrunta oamenii, din dorinta de a face rating, dar si servicii unor oameni si partide. Democrat-liberalul face si o radiografie a propriului partid, despre care spune ca si-a pierdut sufletul, care a plecat la Guvern si ca se impune o autonomie intre Palatul Victoria si Modrogan. Totodata, el cere partidului sa propuna o serie de solutii Executivului, deoarece pana acum a fost lipsit de idei, informeaza Puterea.
Se reinfiinteaza Partidul Comunist Roman. Partidul Alianta Socialista informeaza ca va organiza pe 3 iulie un congres extraordinar pentru a-si schimba numele in Partidul Comunist Roman, socialistii considerand ca este timpul ca in fruntea Romaniei sa ajunga oamenii cinstiti, devotati ideilor nobile de propasire materiala si spirituala. La solicitarea a zeci de mii de oameni, membri si simpatizanti ai Partidului Alianta Socialista, se convoaca un Congres extraordinar avand ca ordine de zi revenirea pe scena politica a Partidului Comunist Roman intr-o haina, evident, noua, scrie Romania Libera.
In editorialul „Manual de ucis monstrul birocratic”, Gabriel Gachi scrie: „Banii s-au terminat. Clasa politica trebuie sa-si schimbe paradigma dupa care functioneaza. Guvernarea devine mai mult o profesie vocationala decat o afacere. Sa reformezi sanatatea, sa restructurezi statul si sa faci investitii publice cu bani putini sunt chestii de talent si perseverenta. Ca politician, ca baron local, ca director de minister trebuie sa fie chinuitor sa te obisnuiesti cu asta, e ca si cum ai fi obligat sa exersezi patru ore pe zi la vioara. Insa de schimbarea acestei mentalitati depinde, in mare masura, succesul fiecarei tari de acum incolo. Criza creditelor suverane s-a cam terminat, la ce asistam acum sunt eforturile tarilor UE de taiere a costurilor administrative (ministere, agentii nationale, autoritati locale) si de ajustare in limite sustenabile a cheltuielilor publice (pensii si toate formele de subventie si de ajutoare sociale). Dar toata polologhia din fraza precedenta poate fi descrisa mai simplu: asistam la schimbarea mentalitatii. Pentru ca, da, banii s-au terminat. E o veste proasta pentru toata lumea, dar partea buna este ca stim ca nu mai avem ce sa cerem”. Integral in EVZ.
In editorialul „Decesul ANI: Calaul si victima”, Sabina Fati scrie: „Agentia Nationala de Integritate (ANI) – conceputa de europeni pentru a taia din entuziasmul politicienilor care si-au cladit averi impresionante pe seama traficului de influenta si pentru a-i face pe demnitarii care alearga dupa imbogatire sa se rusineze – a fost demontata ieri definitiv de senatori. Gyorgy Frunda a preluat rolul de strateg al anularii Legii ANI, dupa ce fusese macelarita de Curtea Constitutionala si apoi peticita de Camera Deputatilor. Seful ANI a declarat ca senatorul UDMR a legiferat in interes personal”, sugerand ca Gyorgy Frunda are motive serioase sa lase Agentia Nationala de Integritate fara atributii. Acum doua luni si jumatate au aparut informatii ca ANI cerceteaza averea senatorului UDMR, care ar avea sume importante de bani greu de justificat. Frunda s-a opus la inceput infiintarii Agentiei, apoi a fost unul dintre cei mai activi politicieni pe baricada luptei impotriva confiscarii averilor care nu pot fi justificate”. Integral in Romania Libera.