Sari direct la conținut

Politic Show: Sorin Apostu a castigat alegerile la Cluj-Napoca; Traian Basescu: UDMR nu a fost un partener, ci un profitor de voturi; Marko: UDMR nu vrea o radicalizare a discursului, dar presedintele ne impinge, iar Tariceanu castiga in fata lui Antonescu si Orban

HotNews.ro

Traian Basescu: UDMR nu a fost un partener, ci un profitor de voturi. Presedintele Traian Basescu a declarat sambata, dupa intalnirea cu autoritatile locale din Harghita si Covasna, ca i-ar placea ca UDMR sa fie un „partener loial intr-o discutie despre aceste doua judete, si nu un profitor de voturi“. La Covasna, presedintele Basescu a adaugat ca UDMR, desi a fost mereu la putere, in afara de perioada 1990-1992, nu a facut nimic pentru cele doua judete, ramanand indiferenta la problemele acestora. „Nu vreau sa accentuez o disputa intre mine si UDMR, dar este foarte clar ca, fiind la putere, au facut mult prea putin pentru aceste doua judete. N-as vrea sa le pun in spate responsabilitatea investitiilor atat de reduse in infrastructura pentru cele doua judete, v-as spune doar ca ceea ce s-a intamplat pana acum e o realitate care trebuie consistent, profund modificata“, a spus Basescu, scrie EVZ.

Sorin Apostu a castigat alegerile la Cluj-Napoca. Primele date ale alegerilor locale anticipate de la Cluj-Napoca arata o victorie a candidatului PD-L, actualul primar interimar, Sorin Apostu. Dupa numaratoarea paralela a voturilor, reprezentantii PD-L afirmau ca Sorin Apostu a castigat din primul tur de scrutin, cu peste 55 la suta din voturi. Reprezentantii PNL sperau, inca, la miezul noptii, ca liderul lor, senatorul Marius Nicoara, va reusi sa intre in turul al doilea de scrutin, scrie Romania Libera.

In editorialul „Juram credinta Führerului Boc!”, Mircea Marian vorbeste despre faptul ca „Boc are politie privata”. „Boc are politie privata: departamentul antifrauda, unde angajeaza doar persoane loiale, poate patrunde fara mandat in sediul firmelor“. La 63 de ani de la sinuciderea lui Adolf Hitler, Guvernul Romaniei a emis o ordonanta in care le cere angajatilor din Corpul de Control sa semneze un angajament de loialitate fata de premierul Boc. Din textul angajamentului reiese ca loialitatea este considerata a fi chiar mai presus de obligatia respectarii legilor tarii. Functionarii din Corpul de Control sunt angajati „numai pe baza increderii acordate de primul-ministru“. Daca acesta le retrage increderea acordata, li se desface contractul de munca”. Integral in EVZ.

Marko: UDMR nu vrea o radicalizare a discursului, dar presedintele ne impinge. Liderii Uniunii tind spre o radicalizare a discursului politic dupa ce presedintele Traian Basescu a aratat, sambata, la Covasna, ca Uniunea a fost „un profitor de voturi in secuime” si ca, prin Constitutie, nu este permisa niciodata autonomia teritoriala. Marko Bela i-a transmis lui Traian Basescu faptul ca nu este nevoie de „politicieni atotstiutori”, in timp ce Gyorgy Frunda l-a acuzat pe presedinte ca vrea sa divizeze comunitatea maghiara. „E mai mult decat bizar: acum o luna si jumatate, Traian Basescu ne-a vrut in Guvern, am avut o intelegere si acum ne trezim ca suntem un partid profitor de voturi. Daca in decembrie am fost buni, brusc am devenit profitori de voturi. Cand a avut presedintele dreptate? Acum sau in urma cu o luna si jumatate?”, a comentat, ieri, presedintele UDMR, Marko Bela, atacul lansat de seful statului, la Covasna, cand a declarat ca Uniunea a fost „un profitor de voturi in secuime” si ca el isi mentine afirmatiile facute la Budapesta, potrivit carora, prin Constitutie, nu este permisa niciodata autonomia teritoriala. Marko Bela a atras atentia ca declaratiile din ultima vreme ale lui Traian Basescu ar putea radicaliza discursul UDMR, noteaza Gandul.

Tom Gallagher vorbeste in editorialul „Trocul, justitia si Nastase” despre „(non)performantele sistemului judiciar romanesc” punctate cat se poate de raspicat in Raportul intermediar al Comisiei Europene. „Raportul Comisiei nu ofera indicii despre viitoarele ei recomandari cu privire la sistarea sau prelungirea monitorizarii pe justitie sau chiar a aplicarii clauzei de salvgardare. Totusi, anterior prezentarii raportului, cateva voci influente din UE s-au aratat dispuse a agrea ideea incheierii monitorizarii pe justitie daca Legislativul de la Bucuresti va cobori scutul ridicat in jurul lui Nastase. In cazul acestuia, opinia UE a fost si ramane intransigenta: trebuie sa compara in fata unei Curti, sa ia la cunostinta acuzele si sa se disculpe apoi cu ajutorul intregului instrumentar de care dispune in baza reglementarilor legale aflate in vigoare”. Integral in Romania Libera.

Tariceanu castiga in fata lui Antonescu si Orban. Calin Popescu-Tariceanu a castigat o prima batalie contra cuplului Crin Antonescu-Ludovic Orban, adversarii sai care doresc sa-l lase fara functia de presedinte al PNL, la congresul din martie. Tariceanu a obtinut din partea Comisiei pentru statutul PNL un proiect prin care se blocheaza infiintarea functiei de presedinte executiv, care statea la baza intelegerii dintre adversarii sai. Pentru a-si maximiza sansele, Ludovic Orban urma sa candideze ca presedinte executiv, iar Crin Antonescu sa se bata cu Calin Popescu-Tariceanu pentru functia de presedinte. Intre timp, Tariceanu si Antonescu isi fac campanie prin ironii aruncate de la distanta, scrie EVZ.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro