Sari direct la conținut

Politic Show: Trei masuri PSD-ALDE, desfiintate dintr-un foc in Senat; Reactia lui Traian Basescu despre scandalul din Justitie; Primul sondaj dupa declansarea razboiului PSD-DNA/ Cati romani i-ar vota pe social-democrati daca ar fi alegeri duminica

HotNews.ro
politic show, Foto: Colaj foto
politic show, Foto: Colaj foto

Iohannis: „Politicieni influenti ataca justitia. Este nevoie de o implicare civica maxima”. Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, ca justitia este atacata, de la alegerile parlamentare incoace, de „un numar impresionant de politicieni influenti” si a cerut „implicare civica maxima”. „Nu putem sa nu constatam ca, de la alegerile parlamentare incoace, un numar impresionant de politicieni influenti se ocupa cu a ataca justitia, procurorii, procedurile din justitie, inducand in populatie impresia ca justitia nu functioneaza. Cu siguranta, s-a putut constata ca mai multi politicieni influenti sunt fie condamnati penal, fie judecati penal, fie urmariti penal”, a declarat Klaus Iohannis. Acesta sustine ca ingrijorarile sale dinainte de alegeri s-au adeverit in timp. „Inainte de alegeri le-am atras atentia alegatorilor ca ar fi foarte grav ca persoane condamnate sau judecate penal sa ajunga in conducerea statului. Automat ar aparea o presiune imensa asupra justitiei. Iata ca acest lucru s-a intamplat”, a spus presedintele, informeaza Gandul.

DNA il acuza pe Toader de imixtiune in ancheta procurorilor in cazul „Belina”. Ministrul a declarat ca legalitatea unei HG o verifica judecatorul, nu procurorul. Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat marti ca legalitatea unei hotarari de guvern este verificata de judecatorul specializat in contencios administrativ, nu de procuror. Procurorii DNA au reactionat la aceste declaratii si sustin ca reprezinta o forma de imixtiune in activitatea procurorilor. Kovesi a cerut CSM sa analizeze daca aceste afirmatii sunt de natura sa afecteze independenta sistemului judiciar. Potrivit unui comunicat al DNA, declaratiile lui Tudorel Toader, ministrul Justitiei, cu privire la o ancheta penala a DNA in curs, ce are ca obiect cercetarea unor fapte penale, reprezinta o forma de imixtiune in activitatea procurorilor. Laura Codruta Kovesi a solicitat CSM sa analizeze daca aceste afirmatii sunt de natura sa afecteze independenta sistemului judiciar,”intrucat prin declaratiile din data de 26 septembrie 2017, domnul ministru al Justitiei a indus ideea in opinia publica ca activitatea procurorilor nu se desfasoara in limitele cadrului legal”, potrivit Adevarul.

Trei masuri PSD-ALDE, desfiintate dintr-un foc in Senat. Cu ajutorul unui apropiat al lui Victor Ponta. Dupa ce au limitat substantial aplicarea platii defalcate a TVA si au eliminat majorarea accizelor la carburanti, senatorii din Comisia de buget-finante au adoptat un raport negativ si la ordonanta Guvernului Tudose privind majorarea contributiilor sociale pentru contractele part-time. Practic, intr-o singura sedinta, comisia condusa de Eugen Teodorovici (PSD) a desfiintat trei dintre cele mai importante masuri adoptate in ultimul timp de Guvernul PSD-ALDE. Intai, la propunerea lui Eugen Teodorovici, fost ministru de Finante in Guvernul Ponta, Comisia de buget-finante a modificat Ordonanta Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcata a TVA, in sensul ca masura sa fie obligatorie doar pentru firmele care au contracte cu statul. „Eu merg pe ideea sa fie obligatoriu numai pentru firmele care au relatii cu statul, apoi pentru restul sa fie optionala aceasta masura, cu sau fara un termen anume. Daca masura este buna, celelalte firme se vor inghesui sa o aplice”, a declarat Teodorovici, informeaza Digi24.

Reactia lui Basescu la scandalul din Justitie: Presedintele ar trebui sa constate ca sunt probleme. Traian Basescu, fostul presedinte al Romaniei, a afirmat, marti seara, ca actualul sef al statului, Klaus Iohannis, ar trebui sa constate ca „sunt probleme majore in justitie”. Basescu este de parere ca, „sunt multe dosare facute fara probe si oameni condamnati fara probe”. „Domnul presedinte Iohannis greseste continuand mesajul fara echivoc pe care l-am avut eu timp de 10 ani. (…) O tara nu poate suporta 20 de ani de mesaj unic. Asta a fost mesajul meu: ‘Justitia are dreptate, nu va atingeti de ea!’. (…) Dupa 10 ani, in care acest mesaj a intrat in constiinta justitiei, (…) dupa 10 ani in care s-au dat legi care au facut din justitie o institutie de neatins de politic, nu poti sa mergi in continuare cu acelasi mesaj. (…) Romania trebuia sa lupte impotriva coruptiei, dar (…) cred ca, dupa 10 ani de consolidare a justitiei, a venit timpul sa te uiti cinstit in interiorul ei (…) si sa constati ca sunt destule probleme”, a mai spus Basescu, spune Romania Libera.

Primul sondaj dupa declansarea razboiului PSD-DNA. Cati romani i-ar vota pe social-democrati daca ar fi alegeri duminica. Analiza Sociopol. In ciuda controverselor care au marcat primele opt luni de guvernare PSD si a contrelor cu sefii din Justitie, social democratii se mentin in randul preferintelor politice ale romanilor. Ba mai mult, in ultima luna au sarit de 50%, cel putin in sondajele firmelor de casa. Astfel, daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PSD ar fi votati de 51% dintre cei care merg la urne, potrivit unui sondaj Sociopol, institut de cercetare apropiat PSD. Datele studiului releva ca liberalii recupereaza din procentele pierdute, inaintand spre 30%, dupa ce au gravitat in jurul scorului de 20%, la precedentele alegeri. Daca s-ar vota duminica viitoare, PNL ar fi ales de 27% dintre cei care s-ar prezenta la urne, potrivit datelor Sociopol. In ceea ce priveste celelalte partide parlamentar, USR este creditat cu 7 %, ALDE, cu 6%, UDMR, cu 4%, si PMP, cu 3%. In ceea ce priveste nivelul de incredere al romanilor, pe primul loc se situeaza seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, preferat de 60% dintre romani, in timp ce pe locul al doilea se plaseaza seful statului, Klaus Iohannis, cu doar 30 de procente, urmat de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, cu 29% cota de incredere. Pe ultimul loc se situeaza, in cercetarea Sociopol, fostul sef de stat, Traian Basescu, cu doar 8% incredere. O scadere importanta se vede si la fostul premier, Victor Ponta, dat afara de putin timp din PSD, doar 15% dintre romani aratand ca mai au incredere in acesta, conform Gandul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro