Sari direct la conținut

Politician german: Muncitorii calificati sunt bineveniti. Multi romani nu au niciun fel de pregatire

HotNews.ro

Secretarul general al CSU, Andreas Scheuer, a declarat luni ca muncitorii calificati sunt bineveniti in tara sa, dar a precizat ca 46% din romanii si bulgarii ajunsi in Germania dupa 2007 nu au niciun fel de pregatire profesionala, iar Berlinul nu trebuie sa importe problemele altora, scrie Mediafax.

„Institutul pentru piata muncii si cercetare profesionala a Agentiei Federale pentru Munca a estimat ca in 2014 vor fi pana la 180.000 de imigranti din Romania si Bulgaria, dupa deschiderea pietei muncii. Exista deja strigate de ajutor in acest sens de mai bine de un an, printre altele de la orase si comune”, a declarat, intr-un interviu acordat Die Welt, Andreas Scheuer, secretarul general al Uniunii Crestin-Sociale, aliatii din Bavaria ai cancelarului Angela Merkel.

Acesta a mai precizat ca trebuie restrans accesul imigrantilor la sistemul de asigurari sociale.

Andreas Scheuer a spus ca formatiunea sa este de acord cu libertatea de circulatie, dar Germania nu trebuie sa devina „atelierul de reparatii” al Europei.

„Spunem ‘Da’ libertatii de circulatie. Muncitorii calificati sunt bineveniti. Economia germana are nevoie de ei. Dar, potrivit cifrelor Agentiei Federale pentru Munca, 46% din romanii si bulgarii, care au venit in Germania dupa 2007, nu au niciun fel de pregatire profesionala. De ce trebuie sa devina Germania atelierul de reparatii al Europei? De ce trebuie sa importam in Germania problemele altor tari?”, a declarat secretarul general al CSU.

Scheuer a recunoscut faptul ca „economia germana are beneficii ca urmare a europenilor care lucreaza” in Germania, dar s-a intrebat de ce trebuie importate probleme a caror cauza se afla in alta parte.

Totodata, Andreas Scheuer i-a criticat pe oficialii de la Bruxelles, care au avertizat CSU de pericolul unei campanii antieuropene.

„Noi facem realpolitik. Poate ca unii functionari europeni ar trebui sa iasa din birourile lor luxoase si sa vorbeasca cu oamenii. Atunci ar putea sa faca o politica care sa aiba de-a face cu realitatea”, a mai spus secretarul general al CSU.

Andreas Scheuer este al doilea politician de dreapta care incinge dezbaterile din Germania pe tema muncitorilor romani si bulgari, dupa ridicarea restrictiilor pe piata muncii de la 1 ianuarie.

„Imigrantii care vin in Germania doar pentru Hartv IV (indemnizatii de somaj), alocatii pentru copii si asigurari de sanatate trebuie trimisi rapid in tarile lor de origine. Pentru a preveni intrarile multiple trebuie sa ne gandim la amprentarea lor”, a declarat, vineri, presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Parlamentului European, Elmar Brok, pentru cotidianul Bild.

Brok, un membru al Uniunii Crestin-Democrate (CDU) a cancelarului Angela Merkel, a fost criticat de partidul sau pentru aceste comentarii.

Armin Laschet, vicepresedinte al CDU, a declarat ca ideea „este in dezacord cu o Europa deschisa”.

Disputele din cadrul Guvernului de „mare coalitie” condus de Merkel pe tema sosirii in Germania a romanilor si bulgarilor dupa ridicarea restrictiilor pe piata muncii s-au inregistrat pana in prezent intre social-democrati si CSU, care a adoptat o atitudine mai dura in privinta imigratiei.

Dar comentarii lui Brok au provocat frictiuni in cadrul CDU.

Regina Gorner, un membru al comitetului de conducere al CDU, a descris cererile CSU de restrictii pentru romani si bulgari drept „absurde”.

CSU vrea sa le faca mai dificil accesul noilor imigranti romani si bulgari la generosul sistem de protectie sociala din Germania.

Intre timp, social-democratii au calificat aceste cereri drept populism.

Datele oferite de Agentia federala pentru Munca arata ca 0,6% dintre alocatiile de somaj merg catre romani si bulgari. In perioada septembrie 2012 – august 2013, persoanele din cele doua tari au pretins 171,7 de milioane de euro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro