Sari direct la conținut

Polonia a dat undă verde: Acord la nivelul UE privind plafonarea prețului petrolului rusesc

HotNews.ro
Petrol rusesc, Foto: Ink Drop / Alamy / Alamy / Profimedia
Petrol rusesc, Foto: Ink Drop / Alamy / Alamy / Profimedia

Cele 27 de țări ale Uniunii Europene au ajuns vineri la un acord privind plafonarea prețului petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril, un instrument conceput de Occident pentru a priva Moscova de mijloacele de a-și finanța războiul din Ucraina, potrivit AFP.

Acordul, care a fost elaborat joi de ambasadorii UE la Bruxelles, în coordonare cu aliații lor din G7, în special cu americanii și britanicii, precum și cu Australia, era încă în așteptarea unei decizii a Varșoviei, care a dat undă verde vineri seara.

„Putem aproba oficial această decizie”, a declarat la Bruxelles Andrzej Sadoś, ambasadorul Poloniei la Uniunea Europeană.

Mecanismul propus ar urma să impună un plafon de 60 de dolari pe baril la prețul petrolului rusesc vândut către state terțe, pe lângă embargoul UE care intră în vigoare luni.

Rusia a câștigat 67 de miliarde de euro din vânzările de petrol către UE de la începutul războiului din Ucraina, în timp ce bugetul său militar anual se ridică la aproximativ 60 de miliarde pe an, a declarat Phuc-Vinh Nguyen, expert în energie la Institutul Jacques-Delors.

Schema UE are ca scop să interzică companiilor să furnizeze servicii de transport maritim (transport, asigurări etc.) pentru petrolul rusesc peste plafonul de 60 de dolari, pentru a limita veniturile Moscovei din livrările către țări precum China și India.

Acest instrument ar trebui să consolideze eficacitatea embargoului european, care intervine la câteva luni după cel deja decis de Statele Unite și Canada.

Rusia este al doilea mare exportator de țiței din lume și, fără plafon, ar fi foarte ușor să aprovizioneze noi cumpărători la prețurile pieței.

În prezent, țările G7 asigură 90% din încărcăturile mondiale, iar UE este un actor important în domeniul transportului maritim de mărfuri, ceea ce îi conferă un factor de descurajare credibil, dar și riscul de a pierde afaceri în favoarea concurenților.

Mecanismul prin care se asigură că Moscova nu încasează prețul pieței

Întrucât țițeiul rusesc Urals URL-E se tranzacționa deja la un preț mai mic, Polonia, Lituania și Estonia au respins prețul mai mare de 65-70 de dolari pe baril, considerând că nu atinge obiectivul principal de a reduce capacitatea Moscovei de a-și finanța războiul din Ucraina.

„Plafonul de preț este stabilit la 60 de dolari, cu o prevedere care cere menținerea acestuia cu 5% sub prețul de piață al țițeiului rusesc, pe baza cifrelor AIE”, a declarat un diplomat UE.

Un document al UE consultat de Reuters arată că plafonul de preț va fi revizuit la jumătatea lunii ianuarie și, ulterior, la fiecare două luni, pentru a evalua modul în care funcționează sistemul și pentru a răspunde la posibilele „turbulențe” de pe piața petrolului care apar ca urmare.

Documentul a precizat că o „perioadă de tranziție” de 45 de zile se va aplica navelor care transportă țiței de origine rusă care a fost încărcat înainte de 5 decembrie și descărcat la destinația finală până la 19 ianuarie 2023.

Țițeiul rusesc Urals se tranzacționase joi după-amiază la aproximativ 70 de dolari pe baril.

Rușii nu prea pot exporta fără țările G7

Plafonarea prețului G7 pentru țițeiul rusesc transportat pe mare urmează să intre în vigoare la 5 decembrie, înlocuind interdicția totală mai dură a UE privind cumpărarea de țiței rusesc transportat pe mare, pentru a proteja aprovizionarea globală cu petrol, deoarece Rusia produce 10% din petrolul mondial.

Ideea de a pune în aplicare plafonul G7 este de a interzice companiilor de transport maritim, de asigurare și de reasigurare să manipuleze încărcături de țiței rusesc în întreaga lume, cu excepția cazului în care acesta este vândut la un preț mai mic decât cel stabilit de G7 și aliații săi.

Deoarece principalele firme de transport maritim și de asigurări din lume își au sediul în țările G7, plafonul de preț ar face foarte dificil pentru Moscova să își vândă petrolul la un preț mai mare.

Oficialul G7 și-a exprimat optimismul că blocul va ajunge, de asemenea, la un acord privind un plafon de preț și scutiri pentru produsele petroliere rafinate rusești înainte de 5 februarie, când intră în vigoare o interdicție a UE care interzice astfel de importuri.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro