Polonia vrea să ceară extrădarea din Canada a veteranului ucrainean Iaroslav Hunka
Guvernul polonez a cerut demararea unei anchete care să stabilească dacă Iaroslav Hunka, un fost membru al unei unităţi SS ovaționat săptămâna trecută în parlamentul canadian, urmărind extrădarea sa, relatează AFP și Politico, potrivit News.ro.
Canada este agitată de duminică de un scandal, după ce veteranul ucrainean din Divizia din Galiţia a SS a fost ovaţionat în Camera Comunelor în timpul vizitei la Ottawa a președintelui Volodimir Zelenski.
Autorităţile canadiene afirmă că nu ştiau că este vorba despre un nazist, iar preşedintele Camerei, Anthony Rota, care l-a invitat, a demisionat.
Însă scandalul nu a încetat, ci a ajuns în Polonia, care analizează o cerere de extrădare. O anchetă a fost deschisă la cererea ministrului polonez al Educaţiei Przemysław Czarnek în vederea verificării unor eventuale crime de război comise în Polonia de către Iaroslav Hunka în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Pentru moment, ministrul canadian al Justiţiei Arif Virani nu a primit nicio cerere de extrădare, potrivit publicaţiei din Québec La Presse.
Mutare politicianistă a guvernului polonez?
În realitate, un astfel de demers are puţine şanse de succes şi pare mai degrabă un simplu politicianism în contextul alegerilor prevăzute în Polonia la 15 octombrie. Guvernul Partidului Lege şi Justiţie (PiS, conservator) încearcă de mai multe săptămâni să-și majoreze cota electorală, mizând pe o serie de poziţii naţionaliste.
Puterea populistă speră astfel să oprească o ascensiune fulgerătoare a dreptei radicale şi să-şi păstreze majoritatea.
„Procesul de extrădare este o miză sensibilă care, în fond, ajunge pe biroul meu în vederea unei decizii finale”, declară ministrul canadian al Justiţiei, care refuză să facă alte comentarii, pentru a „nu compromite ancheta”.
Însă o astfel de măsură pare dificil de aplicat, având în vederea vârsta înaintată a veteranului nazist Iaroslav Hunka (98 de ani). Polonezii trebuie să demonstreze că fostul membru SS din Galiţia a comis crime de război la peste 75 de ani de la fapte.
Noi scuze în Canada după incidentul cu Hunka
Deputaţii din cadrul Adunării Naţionale din Québec (locală) au adoptat marţi în unanimitate o moţiune a Partidului Québécois în vederea unei disocieri oficiale de evenimentele care au avut loc în Camera Comunelor de la Ottawa.
„Suntem asociaţi cu asta în pofida voinţei noastre”, şi-a exprimat regretul într-o conferinţă de presă liderul partidului, Paul St-Pierre Plamondon.
„Noi nu avem nimic de a face cu această gafă istorică, monumetală şi ruşinoasă”, a subliniat el.
Premierul canadian Justin Trudeau s-a distanțat la rândul său de gafă, cancelaria sa amintind că parlamentul de la Ottawa funcționează independent de cabinetul ministerial.
De altfel, fostul președinte al Camerei Comunelor și-a asumat întreaga responsabilitate pentru greșeală în scrisoarea sa de demisie.