Ponta: Impozitarea diferentiata nu va fi probabil introdusa in 2013; nu mai taiem dar nici nu deschidem baierele pungii
Premierul Victor Ponta a declarat marti seara, la Romania Tv, ca o renuntare la cota unica de impozitare si revenirea la cea regresiva nu este in ”planul anului 2013”, dar ca salariile si pensiile, cu majorarile suferite in 2012, vor ramane la acelasi nivel si nu se vor taia.
‘Va fi un an stabil si corect. Salariile asa cum au crescut in iunie si decembrie se acorda si nu se mai taie in niciun fel. Pensiile s-au indexat in ianuarie cu 4% prevazut de lege. E un an stabil (…) Nu mai taiem nimic dar nici nu deschidem baierele pungii mai mult decat atat. (…) Nu pentru 2013 (n.r. – era prevazuta impozitarea diferentiata), dar era vorba de un principiu care a constituit, daca vreti, cel mai dificil compromis intre PSD si PNL. Liberalii, asa cum este normal si cum gandesc liberalii in toata lumea, au spus: sa pastram un nivel scazut de taxare, acel 16%, iar noi, social-democratii am spus: nicaieri in lume – se mai intampla in Rusia si in Bulgaria, este adevarat – in lumea civilizata, oamenii nu platesc exact acelasi impozit si cand au 100 de lei venit si cand au un milion. (…) In 2013 probabil ca nu vom reusi sa ne ducem la 12% si 8%, insa principiile, cele doua principii – ca in Romania nu mergem pe o taxare foarte ridicata, dar ca exista categorii sociale fata de care taxarea trebuie sa fie mai redusa decat marea masa a cetatenilor, amandoua sunt principii moderne si tin, pana la urma, de ideologia si de principiile ambelor partide care formeaza structura USL”, a afirmat Victor Ponta citat de Agerpres.
Primul ministru a evitat sa indice o data de la care s-ar putea aplica impozitarea diferentiata, sustinand ca USL are avantajul, pentru prima data dupa 2008, ”de a gandi” ceea ce vrea sa faca, ”pe patru ani, nu pe doua luni, nu pe sase”. ”Avem o majoritate solida (…) decizia electoratului a fost foarte clara, asa incat ne prezentam in fata oamenilor in 2016 si vedem cate din lucrurile pe care ni le-am propus noi noua si oamenilor le-am realizat. Daca in 2016 o sa avem 80% din lucruri realizate, oamenii ne vor vota din nou. Daca vom avea 20%, in mod sigur va veni altcineva la guvernare si asa este si democratic”, a adaugat Ponta.
In programul de guvernare prezentat la 20 decembrie unul dintre obiective, in orizontul 2013 – 2016, este reprezentat de simplificarea fiscalitatii si sporirea competitivitatii fiscale a mediului de afaceri prin reducerea generala a impozitarii, largirea bazei de impozitare, simplificarea sistemului de taxe, cresterea colectarii veniturilor bugetare si reducerea evaziunii fiscale. De asemenea este prevazuta revenirea TVA la nivelul de 19%, pastrarea plafonului de 16% si introducerea, pe parcursul mandatului, a impozitului diferentiat pe venitul salarial cu deductibilitati fiscale: cote de 8%, 12% si 16%, ce vor fi stabilite pe grile de venit si, totodata, reducerea la jumatate a numarului de taxe parafiscale.
Alte declaratii:
- Despre suspendarea presedintelui: Nu stiu si nu cred, dar eu cred ca trebuie sa punem in Constitutia Romaniei, acum, in prima jumatate a anului, toate acele garantii si mecanisme prin care in viitor nici un alt presedinte – nu ma refer la domnul Basescu, care isi incheie mandatul, ma refer la viitori presedinti – sa nu aiba mai multa putere decat au dorit oamenii si isi doresc oamenii sa aiba, si orice conflict sa-l evitam inainte de a ajunge la formele sale cele mai daunatoare, pana la urma, pentru o parte, pentru alta sau pentru societate. Si eu asta vreau, sa punem in Constitutie niste reguli clare, invatamintele pe care le-am tras din ultimii ani, si, in viitor, sa nu mai ai de ce sa suspenzi un presedinte, pentru ca nu va mai fi nici un presedinte care sa faca mai mult decat trebuie sa faca si ceea ce asteapta oamenii de la el.
- Despre TVA la alimente: Este o masura in care eu cred foarte mult, care are logica economica si pe care o vom aplica imediat ce reusim sa acordam, repet, fin, tot ceea ce tine de acordurile noastre cu FMI si cu obligatiile care tin de disciplina bugetara.
- Despre cresterile salariale: Salariile nu se mai taie iar pensiile s-au indexat de la 1 ianuarie cu 4%. Este un an stabil in care nu mai taiem nimic, dar nu deschidem pungile mai mult. Eu nu vad in acest an mai mult decat faptul ca ne tinem de cuvant.