Ponta si-a lansat fundatia, pe Facebook: "Primul think tank romanesc cu viziune regionala nu se va implica in disputele de politica interna"/ Ce fosti ministri si consilieri fac parte din board: de la Mirel Palada la fostul premier al Georgiei
Victor Ponta a vorbit pentru prima data oficial despre fundatia sa, lansand vineri pagina dedicata de Facebook in care prezinta obiectivele, precum si componenta board-ului. Black Sea Regional Projects este, potrivit lui Ponta, primul think tank romanesc cu viziune regionala care isi propune, printre altele, „sa promoveze intarirea (sau relansarea) parteneriatului intre Romania si toate tarile cu potential de colaborare regionala, in special in domeniile: economic, infrastructura, energie, agricultura, mediu, dar si educatie, justitie, cultura”. Ponta insista in textul cu care isi lanseaza fundatia ca aceasta „nu se va implica in disputele de politica interna.”
Membrii fondatori
(„la care se vor adauga in curand membri de onoare, membri activi, parteneri si colaboratori”):
- – Victor Ponta
- – Daniel Constantin (fostul ministru al Agriculturii)
- – Nicolae Banicioiu (fostul ministru al Sanatatii)
- – Mirel Palada (fost purtator de cuvant al guvernului si fost consilier al lui Ponta)
- – Geanina Puscasu (fost consilier de stat, om de incredere al lui Ponta. Potrivit ZF, este membru in boardul Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii. Ea a participat alaturi de Ponta la cele mai importante intalniri pe care acesta le-a avut in calitate de premier, fiind prezenta la discutiile din SUA cu vicepresedintele Joe Biden si la cele de la Beijing cu presedintele Chinei Xi Jinping. Premierul Ponta are doi oameni de incredere: Vlad Stoica, seful Cancelariei, si Geanina Puscasu, consilier de stat, scrie ZF)
- – Robert Cazanciuc (fostul ministru al Justitiei, casatorit cu verisoara lui Ponta)
- – Sorin Campeanu (fostul ministru al Educatiei)
- – Florin Jianu (fostul ministru pentru IMM-uri)
- – Cristian Socol (fost consilier pe probleme economice al lui Ponta)
- – Marius Nica (fostul ministru al Fondurilor Europene, in prezent secretar general al Ministerului Fondurilor Europene)
- – Dan Sultanescu (consultant politic)
- Membru de onoare: Irakli Garibashvili (fostul premier al Georgiei)
UPDATE Ponta a anuntat, ulterior, ca i se vor alatura de saptamana viitoare alti doi fosti ministri – Titus Corlatean si Eugen Teodorovici.
„Putem anunta oficial ca ni se vor alatura saptamana viitoare, ca membri ai BSRP, doi prieteni si parteneri – Eugen Teodorovici (fost ministru de finante) si Titus Corlatean (fost ministru de externe)! ‘Stronger team – better results!”
Mesajul lui Ponta, postat vineri pe contul sau, prin care isi anunta lansarea fundatiei:
„Dupa decizia de ieri a Judecatoriei Sector 5 putem intra in linie dreapta cu functionarea „Black Sea Regional Projects 2020” (BSRP) – un prim „Think Tank” romanesc cu o viziune regionala! Azi am operationalizat pagina de Facebook. Urmeaza website-ul, amenajarea sediului principal din Bucuresti, cooptarea de noi membri si parteneri, lansarea oficiala (in a doua jumatate a lunii februarie), primele actiuni si proiecte etc. Multumesc tuturor celor care s-au aratat interesati si dornici sa sprijine activitatea noastra! Multumesc jurnalistilor pentru publicitatea gratuita – sunt convins ca vom avea un parteneriat foarte bun si in continuare. Voi incerca si eu si ceilalti membri ai BSRP sa folosim in interes general cunostintele pe care le avem, ca semn de multumire pentru pozitiile si functiile de mare onoare si responsabilitate pe care poporul roman ni le-a incredintat!”
Redam mai jos fragmente din textul de promovare de pe pagina de Facebook a fundatiei:
„CE ISI PROPUNE ” BLACK SEA REGIONAL PROJECTS”
1. Sa isi asume activ rolul de catalizator regional si sa transfere modelul de buna practica, recunoscut la nivel european si transatlantic, al unei economii caracterizate de o crestere sustenabila.
Sa contrazica vechea traditie romaneasca a lansarii unor mari si ambitioase proiecte regionale care sunt invariabil abandonate odata cu schimbarea unor guverne sau a oamenilor in a caror responsabilitate s-au aflat. In ultimii 4 ani au fost puse bazele unor colaborari economice strategice de uriasa importanta pentru Romania si pentru intreaga regiune, iar acestea trebuie continuate si implementate. BSRP va sprijini direct, prin efortul si cunostintele membrilor si partenerilor sai, aceste obiective.
2. Sa promoveze intarirea (sau relansarea) parteneriatului intre Romania si toate tarile cu potential de colaborare regionala, in special in domeniile: economic, infrastructura, energie, agricultura, mediu, dar si educatie, justitie, cultura.
3. Sa foloseasca experienta profesionala si portofoliul relational al membrilor si partenerilor sai pentru interesul dezvoltarii Romaniei si a celorlalte tari din regiune. Fosti membri ai unui Guvern cu rezultate concrete in domeniul economic si social (apreciate unanim), acestia reprezinta o resursa umana care nu trebuie ignorata sau irosita. De altfel, in documentele constitutive ale BSRP se regaseste intentia membrilor fondatori de a coopta si alte personalitati ca membri de onoare, membri activi sau parteneri colaboratori.
Azi putem anunta deja ca fostul Prim-Ministru al Georgiei – Irakli Garibashvili – a acceptat sa se alature Boardului ca Membru de Onoare. Invitatii au fost adresate altor fosti sau actuali oameni politici, oameni de stiinta sau membri ai societatii civile din tarile din regiune, din Europa si din SUA.
4. Sa elaboreze si sa puna la dispozitia institutiilor publice si private, opiniei publice nationale si internationale puncte de vedere, analize si strategii competente si eficiente privind dezvoltarea proiectelor si parteneriatelor intre tarile din Regiunea Marii Negre, a Orientului Apropiat si a Balcanilor.
CE NU ARE BSRP CA OBIECTIVE DE ACTIUNE
1. Nu se va implica in disputele de politica interna. Acestea trebuie sa ramana un obiect de activitate strict al partidelor politice.
2. Nu va promova partizanatul si sectarismul politic sau ideologic. Pentru reusita marilor proiecte regionale este absolut necesara atat colaborarea transpartinica pe termen mediu si lung, cat si folosirea tuturor resurselor intelectuale de inalt nivel disponibile.
3. Nu va finanta campanii politice.
4. Nu va promova si nici nu va sprijini interese private aflate in contradictie cu interesul public din Romania si din celelalte state din regiune.”