Ponta: Vom adopta un amendament la Legea retrocedarilor pentru a preintampina ascunderea pretului real de catre cesionari / Angajarea raspunderii in Parlament va avea loc miercuri
Proiectul de lege privind retrocedarile va contine un amendament propus de un parlamentar USL, al carui scop este sa-i impiedice pe cesionari sa ascunda pretul real la care transmit drepturile litigioase, a declarat luni premierul Victor Ponta, la Palatul Parlamentului, informeaza Agerpres. Noua lege privind retrocedarilor ar urma sa treaca prin parlament miercuri, atunci cand Guvernul Ponta isi va angaja raspunderea in fata legislativului.
„Am prezentat grupurilor USL proiectul de lege pe care ne vom angaja raspunderea miercuri. Am dat toate detaliile si sper sa avem nu doar sprijinul grupurilor USL, ci si al grupurilor UDMR si al celorlalte grupuri. Eu sunt dispus sa prezint tuturor la modul rational, la modul serios situatia actuala si necesitatea adoptarii acestei legi”, a afirmat Victor Ponta, dupa intalnirea avuta cu grupurile parlamentare ale Uniunii Social Liberale, potrivit Agerpres.
Seful Guvernului a precizat ca parlamentarii din USL au depus amendamente si ca unele vor fi preluate.
„Unul dintre colegii nostri din USL a depus un amendament – probabil ca a vazut acea observatie a Consiliului legislativ referitoare la posibilitatea ca de fapt cesionarii sa ascunda pretul real cu care cesioneaza – si o sa adoptam acel amendament si preintampinam acea situatie. Tot ceea ce se mai gaseste ca posibil loc prin care alte interese decat cele legitime sa apara, evident, cu toata buna credinta, adoptam textul legii si le punem in aplicare”, a detaliat Ponta, copresedinte al USL.
Guvernul isi va angaja miercuri raspundea in fata Parlamentului pentru proiectul de lege privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire in natura sau prin echivalent a imobilelor preluate abuziv in perioada regimului comunist in Romania.
In sedinta de miercuri, 10 aprilie, Guvernul a aprobat textul final al noii legi a retrocedarilor in care a operat cateva modificari fata de forma pusa inainte in dezbatere publica.
Modificarile au loc dupa ce o delegatie a statului roman a discutat la Strasbourg cu reprezentanti si experti ai CEDO pe marginea acestui proiect ce doreste sa abordeze neajunsurile legilor romane in materia despagubirilor acordate fostilor proprietari subliniata in decizia pilot al CEDO din 2010.
Potrivit unui document oficial facut public miercuri 10 aprilie, expertii CEDO au criticat in termeni destul de duri mai multe aspecte din lege. CEDO considera ca unele probleme pot fi un obstacol in calea validarii de catre Comitetul de Ministri al Consiliului Europei si in judecarea viitoarelor cauze la Curte.
Expertii CEDO au spus ca modul de calcul „complica inutil” procedura de despagubire si ca noua lege presupune un numar de probleme si riscuri deloc de neglijat. In plus, au considerat ca unele din masurile propuse risca sa fie ineficiente, ca noii legi ii lipsesc unele elemente de predictibilitate si ca exista mai multe vulnerabilitati in proiect.
Fata de problemele si vulerabilitatile constatate, expertii CEDOau facut unele recomandari din care, insa, doar o parte au ajuns in forma finalaa proiectului de lege adoptat miercuri de Guvern.
Cum vor fi despagubiti fostii proprietari – in natura pana in 2016, cu bani abia din 2017 in transe anuale de 14%. Participarea la licitatii nu va mai fi obligatorie
Potrivit proiectului noii legi a retrocedarilor, cererile privind privind restituirea proprietatilor nationalizate de regimul comunist ar urma sa fie solutionate pana cel tarziu 2017, iar intaietate vor avea despagubirile in natura care la nivel local vor trebui sa fie realizate pana la 1 ianuarie 2016.
Spre deosebire de prima forma, noul proiect elimina obligativitatea uneie din cele trei etape a procesului de despagubire – particaparea la liitatii nationale. Astfel, cei care n-au putut fi despagubiti din natura, vor primi puncte ce vor putea fi transformate in transe anualede 14%, dar abia de la 1 ianuarie 2017 – masura ce se mentinte.
In plus, s-a schimbat impozitarea samsarilor de drepturi litigioase cu 85%, cu o prevedere asemanatoare.
Astfel, „persoanele care incheie tranzactii privind drepturi asupra imobilelor care fac obiectul legilor de restituire au obligatia sa comunicae ANRP, in termen de 15 zile, un exemplar al actului prin care s-a facut tranzactia”.
Ulterior, in etapa acordarii despagubirilor, samsarilor li se vor acorda un numar de puncte egal cu sama platitia fostilor proprietari pentru dreptul litigios si doar un procent de 15% din diferenta de suma platita fostului proprietar si valoarea imobilului”.
Daca nu poate fi prezentat actul prin care samsarul a achizitionat dreptul de la fostul proprietar, samsarul va primi doar 15% din valoarea imobilului in cauza.
In cazul dosarelor solutionate pana la data intrarii in vigoare a noii legi, plata sumelor de bani se va face in termen de 5 ani, in transe anuale egale, incepand de la 1 ianuarie 2014.
Fostii proprietari critica intens legea: „Despagubirile vor fi amanate dupa 2017 cand va veni alt guvern”
In replica la proiectul propus de Guvern, asociatiile fostilor proprietari au declarat ca acesta este unul nedrept, „o lege schioapa”.
Fostii proprietari considera ca prin actualul proiect de lege „se prevede tergiversarea acordarii despagubirilor, se doreste amanarea platii acestora, astfel ca plata lor sa cada in sarcina guvernelor viitoare, intre timp putand interveni decesul petentilor, in majoritate persoane in varsta”.
Citeste si: