Sari direct la conținut

Poporul prost (de Corina Dragotescu)

Cotidianul

Numai o minte disperata se putea gindi sa interzica publicarea sondajelor de opinie in campania electorala. Decizia parlamentarilor completeaza un lung sir de comportamente aberante ale politicienilor, manifestate in ultima vreme. Toate au acelasi laitmotiv: „Poporul nu stie ce face, el trebuie ferit de rele“.

Pe masura ce criza politica si institutionala se adinceste, oamenii politici au tot mai multe tentative de a regla lucrurile dupa placul lor. Intii de toate este povestea cu votul uninominal. Indiferenti la solicitarile societatii civile, parlamentarii au decis, in spatele usilor ferecate, ca poporul e prost si trebuie indepartat de pericolul unei optiuni gresite.

Asa ca uninominalul e lasat pe alta data. Si, ca nu cumva Basescu sa-si puna in practica amenintarea cu referendumul pe aceasta tema exact cind populatia vine la urne pentru alte alegeri, parlamentarii, impreuna cu Guvernul, au decis ca o interdictie n-ar strica. Asa se face ca au scris in lege ca nu e voie sa se organizeze referendumul simultan cu un alt scrutin.

Miscarea n-ar fi fost completa daca nu mai intervenea o gaselnita: interzicerea publicarii sondajelor de opinie pe perioada campaniei electorale. Sondajele mint, au fost de parere domnii alesi, asa ca populatia trebuie ferita de intoxicari.

In plus, daca in campanie cineva iese si ne da in cap cu uninominalul? Sau daca se observa ca un partid e atit de imprastiat sau mititel incit lumea nu-l mai vrea? Mai bine sa interzicem accesul la informatii, si-au spus oamenii politici, speriati de ce se poate intimpla la europarlamentare. Asa se face ca votul dat in cele doua chestiuni a reunit sufragiile mai tuturor formatiunilor politice.

Exista o tendinta tot mai accentuata printre partide de a-si conserva privilegiile de putere. Modalitatile sint fie schimbarea regulilor in timpul jocului, fie adoptarea unor masuri legislative menite sa contureze o alta realitate decit cea care nu convine politicului.

In afara de vestita decizie de dizolvare a comisiei de la Cotroceni, exact cind aceasta trebuia sa se pronunte cu privire la citiva ministri, interzicerea sondajelor si silentio stampa practicata pe la partide sint alte doua modalitati de a baga gunoiul sub pres. Interzicerea sondajelor se poate gindi in termenii incalcarii Constitutiei.

O data ca e vorba de incalcarea dreptului la informatie al cetateanului, iar a doua oara ca se intra in continutul emisiunilor de televiziune, interzicindu-se orice discutie pe tema sondajelor. O masura tipic ceausista, izvorita din minti incapabile sa priceapa ca dreptul cetateanului la informare este mai presus decit orice strategie de partid.

La fel de aberanta este si decizia unor partide de a hotari ca actorii politici nu mai au voie sa vorbeasca nimic fara aprobare de la centru.

Cea mai usoara cale de a guverna este dictatura. Acolo e simplu. Interzici tot ce te-ar putea clatina de la putere si folosesti doar ceea ce iti convine. Poporul e doar o masa de manipulat, iar clasa conducatoare este singura detinatoare a adevarului absolut. Din pacate, in ultimul timp aceasta mentalitate este tot mai vizibila la politicieni.

Seria masurilor care incep cu „nu“ arata ca spaima de schimbare este atit de mare incit la nevoie sint sacrificate drepturi cetatenesti. Cel mai trist ramine insa faptul ca propriii nostri alesi ne considera un popor de prosti. Asta sa fie oare sensul democratiei romanesti?

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro