Sari direct la conținut

Populația și firmele vor putea cumpăra pe internet bunuri sechestrate de ANAF printr-o platformă de licitații online – Licitație de peste 2,5 milioane de euro

HotNews.ro
Magazin ANAF de bunuri confiscate, Foto: Hotnews / Florin Barbuta
Magazin ANAF de bunuri confiscate, Foto: Hotnews / Florin Barbuta

Astfel de bunuri pot fi consultate și acum pe site-ul ANAF, doar că cei interesați pot să le cumpere numai prin participarea fizică la licitațiile publice.

Persoanele fizice și firmele private vor putea cumpăra de pe o platformă de licitații on-line bunuri, precum mașini, terenuri sau case, sechestrate în procedura de executare silită, în materie penală și fiscală și scoase la vânzare de ANAF. În acest sens, Ministerul de Finanțe tocmai a lansat o licitație pentru crearea acestei platforme IT, contract cu o valoare estimată la peste 2,5 milioane de euro.

Ministerul Finanțelor vrea să digitalizeze complet activitatea de valorificare a bunurilor intrate în proprietatea privată a statului, precum și a celor sechestrate în materie penală și fiscală de către Fisc, se menționează în anunțul de licitație publicat joi, 23 mai, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

În București, precum și în alte orașe din țară, există magazine ale ANAF, în care se vând bunuri confiscate, atât de inspectori, cât și de vameși sau Poliție. Practic, Fiscul se ocupă de valorificarea acestora.

Dezvoltarea acestui sistem informatic integrat de licitații online este obiectiv de investiții inclus în PNRR și ar trebui finalizat în următoarele 17 luni.

Sistemul IT va include pe lângă platforma informatică de licitații online și o aplicație informatică de case-management și evidență a bunurilor intrate în proprietatea privată a statului.

Contractul licitat are o valoare estimată la peste 12,8 milioane de lei fără TVA, echivalentul a peste 2,5 milioane de euro.

Bunurile vor fi promovate online înainte de a fi licitate / Se vor reduce costurile organizării licitațiilor

Ministerul Finanțelor spune că sistemul IT ar trebui să aducă mai multe beneficii în plan operațional și bugetar precum:

  • creșterea vitezei de rotație a stocurilor pentru bunurile intrate în proprietatea privată a statului și a bunurilor sechestrate în procedura de executare silită, în materie penală și fiscală și de recuperare a creanțelor bugetare prin valorificarea bunurilor sechestrate în procedura de executare silită, în materie penală și fiscală;
  • creșterea vizibilității bunurilor intrate în proprietatea privată a statului sau sechestrate în procedura de executare silită, în materie penală și fiscală, oferite la vânzare de către ANAF, urmare a promovării acestora, prin publicarea în mediul on-line încă dinaintea organizării licitațiilor on-line a bunurilor în cauză și a caracteristicilor tehnice și comerciale ale acestora;
  • creșterea numărului de aplicanți/ofertanți și a procesului concurențial datorat extinderii de adresabilitate;
  • reducerea/eliminarea contactului fizic dintre ofertanți și reprezentanții vânzătorului;
  • creșterea veniturilor încasate la bugetul general consolidat al statului determinate de creșterea vitezei de rotație a stocurilor privind bunurile intrate în proprietatea privată a statului, respectiv de creșterea gradului de recuperare a creanțelor bugetare;
  • reducerea costurilor organizării procedurilor de licitație.

Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare la această licitație este 25 iunie 2024. În aceeași zi va avea loc ședința de deschidere a ofertelor.

Ce trebuie să facă în prezent cei interesați de bunurile vândute de ANAF

Pentru a participa la licitație, cei interesați trebuie să depună cu cel puțin o zi înaintea licitației:

  • Oferta de cumpărare
  • Dovada plății sau a garanției sub forma scrisorii de garanție reprezentând 10% din prețul de pornire a licitației
  • Copia actului de identitate
  • Declarație pe propria răspundere prin care se certifică faptul că persoana nu este interpusă cu debitorul

Cei care vor mai multe detalii, chiar să vadă mașinile, vor trebui să apeleze numărul de telefon din documentația ANAF aferentă fiecărui anunț.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro