Sari direct la conținut

Povestea lui Zhan Beleniuk, primul și singurul parlamentar de culoare al Ucrainei

HotNews.ro
Zhan Beleniuk, Foto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia
Zhan Beleniuk, Foto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

În timp ce președintele Vladimir Putin își justifică invazia în Ucraina spunând că Rusia trebuie să își scape vecinul de neonaziști, Zhan Beleniuk, un fost luptător olimpic de culoare și deputat își prezintă țara natală ca fiind una care respectă toate rasele.

„Scopul meu este să arăt că Ucraina este o țară tolerantă”, a declarat Beleniuk, primul și singurul parlamentar de culoare din Ucraina, pentru Al Jazeera.

„Pentru că eu cred că sunt cel mai bun exemplu al modului în care poporul ucrainean îi percepe pe oamenii cu o culoare diferită a pielii”, spune el.

Iar Beleniuk, care face parte din partidul liberal al președintelui Volodimir Zelenski, nu doar că vede Ucraina ca pe o țară tolerantă – tânărul de 31 de ani crede, de asemenea, că aceasta i-a oferit oportunitatea de a-și îndeplini visele.

Născut la Kiev în 1991 din mama ucraineană Svitlana Beleniuk și Vincent Ndagijimana, un rwandez, Beleniuk se identifică ca fiind afro-ucrainean.

Ndagijimana, un pilot care a studiat la Kiev, unde a cunoscut-o pe mama lui Beleniuk, a murit în 1994 în timpul genocidului împotriva poporului tutsi din Rwanda.

La vârsta de nouă ani, luptele libere au devenit principala pasiune a lui Beleniuk.

La 15 ani, a început să se antreneze la Centrul Olimpic de la Koncha Zaspa din Kiev, urmărind să devină campionul ucrainean la lupte greco-romane.

Iar din 2006, el s-a antrenat aproape zilnic, dar după 24 februarie anul acesta, a început să viziteze centrul din diferite motive, în special ca politician.

El a ajutat la hrănirea, sprijinirea și relocarea a mii de persoane strămutate de invazia Rusiei.

A organizat transportul pentru mulți dintre cei care încercau să ajungă în vestul Ucrainei, departe de bombardamentele intense ale Rusiei.

„Înainte de această escaladare din 24 februarie, nu credeam că Rusia va invada Ucraina. Acum suntem în acest război de opt luni, iar acționarea logică nu a fost punctul forte al Federației Ruse. Dar noi sperăm”, a spus el.

„Nu doar Kievul este atacat cu rachete, ci și Zaporojie, Dnipro și Harkov. Majoritatea oamenilor din aceste orașe vorbesc în limba rusă. Rusia spune: „Trebuie să salvăm poporul rus” și atacă teritoriul în care trăiesc oameni care vorbesc între ei în limba rusă. Acest lucru nu are niciun sens. Încă mai sperăm că gândirea rațională și logica vor prevala”, spune el. (integral pe Al Jazeera)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro