Poveștile ucrainenilor de rând care au ales să rămână în Kiev: „Cine să oprească apa și gazul? E ca la ruleta rusească”
În pofida bombardamentelor, a luptelor care au ajuns pe străzile orașului încă din prima zi a invaziei ordonate de Vladimir Putin, și a pericolului încercuirii de către trupele rusești, în jur de două milioane de locuitori ai Kievului au ales să rămână în oraș. Uite poveștile unora dintre aceștia, relatate de The Washington Post.
„Nu vreau să plec”, spune Galina Sizikova, o arhitectă în vârstă de 48 de ani care a fost intervievată de jurnaliștii de la The Post în timp ce își plimba câinele husky în apropierea Catedralei Sfânta Sofia. „Am multe ocazii să ajut”, spune ea.
Aceasta relatează că fiicele ei sunt mari și că le-a trimis să locuiască cu rude pe care familia le are în Viena. În ceea ce o privește pe ea, Galina a decis să rămână în Kiev cu cățeaua sa Avrora. Femeia relatează că ajută la efortul de război cu vestele antiglonț pe care le coase.
„Mulți prieteni s-au dus să lupte. Hobby-ul meu este cusutul așa că am intrat în producție”, spune ea, povestind că toți locuitorii cartierului ei au devenit mai apropiați în ultimele săptămâni.
„Chiar și cei care nu erau prietenoși înainte sunt acum. Unii dintre ei prepară mâncare”, spune ea.
FOTO: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia
Kievul, obiectivul principal al invaziei rusești
Evaluarea zilnică publicată luni de ministerul britanic al apărării privind războiul din Ucraina afirmă că Kievul rămâne principalul obiectiv al forțelor ruse și că operațiunilor de încercuire a capitalei ucrainene li se va acorda prioritate.
Armata britanică afirmă de asemenea că forțele rusești care avansează spre oraș dinspre nord-est au intrat în impas și că forțele care avansează din direcția Hostomel spre nord-vest au fost respinse de rezistența acerbă a ucrainenilor.
„Cea mai mare parte a forțelor rusești rămâne la peste 25 de kilometri de centrul orașului”, spune raportul.
De altfel, imagini făcute din satelit și publicate vinerea trecută arată că forțele rusești construiesc tranșee pentru a-și consolida pozițiile militare din nord-vestul Kievului.
„Ucraina renaște”
Oleg Sentsov, un producător de film care a fost încarcerat în Rusia din cauza opoziției sale față de anexarea Crimeii în 2014, spune că „poporul ucrainean s-a renăscut”. El povestește că și-a trimis familia în vestul Ucrainei și că s-a alăturat forțelor teritoriale de voluntari în prima zi a invaziei.
„Bineînțeles că este îngrozitor că oamenii mor și sunt mulți care mor dar există un sentiment că națiunea noastră se naște și legăturile noastre cu Rusia sunt tăiate”.
FOTO: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia
Viktor Cernatievici, un pensionar în vârstă de 75 de ani, este ajutat de 3 vecini să își măture apartamentul de la etajul 5 de cioburi după ce o rachetă a lovit blocul în care locuiește.
El și-a trimis fiica și nepoții în Polonia în primele zile ale războiului dar, la fel ca mulți ucraineni din clasa muncitoare, a rămas în Kiev pentru a apăra proprietatea familiei.
„Cine să rămână să oprească apa și gazul?”, întreabă el. Pensionarul spune că explozia nu i-a schimbat decizia și că va rămâne să își repare locuința. „Am fost muncitor în construcții, mă descurc cu astea”, afirmă el.
Vecinii săi spun că rămân și ei.
„Avem rădăcini în Kiev, suntem căsătoriți de 38 de ani”, afirmă Frida Maslovska, în vârstă de 71 de ani, relatând că explozia a zguduit pereții apartamentului ca un cutremur dar că soțul ei nu vrea să plece.
„El spune că trebuie să susținem oamenii”, afirmă aceasta.
FOTO: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia
Rușii continuă atacurile asupra capitalei ucrainene
O lovitură rusească asupra Kievului a făcut cel puțin opt morți duminică noapte, un nou atac asupra unei ținte civile după 26 de lupte pe străzile orașului și bombardamente grele asupra capitalei Ucrainei.
Mall-ul din cartierul Podilskyi și o parcare de lângă acesta au luat foc, flăcările ajungând până la etajele trei și patru ale clădirii, conform Serviciului de Urgență al Ucrainei.
Procurorul general de la Kiev, Irina Venediktova, a precizat într-un mesaj pe Telegram că centrul comercial a fost distrus, iar în urma atacurilor a murit cel puțin 8 oameni, sugerând că numărul deceselor ar putea crește.
Întrebat săptămâna trecută de un corespondent străin despre afirmațiile președintelui rus Vladimir Putin potrivit cărora armata rusă lovește doar ținte militare în Ucraina, primarul Vitali Klitschko a avut o reacție deosebit de dură.
„Bullshit!”, a răspuns furios primarul Kievului, clipul devenind viral pe rețelele de socializare. „Unde este ținta militară? Această clădire este o țintă militară?”, a continuat Klitschko, arătând spre spre un bloc de apartamente distrus de bombele rușilor în capitala Ucrainei.
FOTO: Daniel Ceng Shou-Yi / SplashNews.com/ Profimedia
„Este ca la ruleta rusească”
„Nu este o glumă bună dar este absolut ca la ruleta rusească”, spune Viaceslav Ostapenko, în vârstă de 55 de ani. Acesta, un angajat al televiziunii 5 Kanal și partenera sa, Irina Popova, o autoare de cărți pentru copii, sunt printre numeroșii ucraineni din clasa de mijloc care au ales să rămână în Kiev.
Ostapenko spune că părinții și sora sa, o regizoare de documentare, se află de asemenea în capitala Ucrainei, un alt motiv pentru care și el a ales să rămână.
„Vreau să rămân în Ucraina dar întrebarea acum este unde?”, spune el.
Urmărește ultimele evoluții din a 26-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.