Sari direct la conținut

Poziția lui Putin, slăbită după invadarea Ucrainei. Când ar putea scăpa Rusia de cel care a preluat valiza nucleară de la Boris Elțîn?

HotNews.ro
Momentul în care Vladimir Putin a primit servieta nucleară a lui Boris Elțîn, care acum este expusă la Centrul Elțîn din Ekaterinburg, Foto: Stanislav Kozlovskiy / WillWest News / Profimedia
Momentul în care Vladimir Putin a primit servieta nucleară a lui Boris Elțîn, care acum este expusă la Centrul Elțîn din Ekaterinburg, Foto: Stanislav Kozlovskiy / WillWest News / Profimedia

Poziția președintelui rus Vladimir Putin a fost slăbită de decizia sa de a invada Ucraina, dar o schimbare la vârful puterii în Rusia este puțin probabilă în curând din cauza naturii autocratice a sistemului său politic, a declarat miercuri pentru Reuters un oficial occidental.

Putin, cel mai longeviv lider suprem de la Kremlin de la Iosif Stalin încoace, a dominat Rusia timp de aproape 23 de ani, de când Boris Elțîn i-a dat servieta nucleară în ultima zi a anului 1999.

După modificările aduse Constituției în 2020, unii observatori ai Rusiei se așteptau ca Putin să conducă până în 2036. Dar invazia din 24 februarie a Ucrainei a schimbat percepțiile.

„El a fost slăbit de această eroare cu adevărat catastrofală”, a declarat oficialul occidental, care a vorbit sub rezerva anonimatului pentru a putea vorbi liber. „Vedem cum armata rusă este umilită pe câmpul de luptă de către Ucraina”.

„Oamenii pot vedea că a făcut o mare greșeală”

Oficialul a spus că războiul a întărit statalitatea ucraineană și a determinat extinderea în continuare a alianței militare NATO, slăbindu-i astfel poziția lui Putin, care a împlinit 70 de ani pe 7 octombrie.

„Oamenii pot vedea că a făcut o mare greșeală”, a spus același oficial. „Ei (rușii) nu au avut un plan B – au crezut că va fi foarte ușor”.

„Asta trebuie să însemne că oamenii vorbesc mai mult despre succesiune, vorbesc mai mult despre ceea ce urmează, își imaginează o viață dincolo. Dar ceea ce nu fac eu este să sugerez că asta se va întâmpla curând.”

Schimbarea, puțin probabil să se facă curând

Deși este puțin probabil să aibă loc curând o schimbare a liderului de la Kremlin, oficialul a spus că mijlocul anilor 2020 începe să pară „mai interesant”.

Următoarele alegeri prezidențiale programate în Rusia sunt în 2024. Putin nu a spus încă dacă va candida din nou sau nu.

Kremlinul, care a refuzat să comenteze imediat declarațiile oficialului occidental, afirmă că Putin este de departe cel mai popular politician din Rusia și că a câștigat patru alegeri prezidențiale.

Putin nu regretă lansarea „operațiunii speciale”

Putin a declarat că nu regretă lansarea a ceea ce el numește „operațiunea specială” a Rusiei împotriva Ucrainei și prezintă războiul drept un moment de cotitură în care Rusia a ținut piept în sfârșit unei hegemonii occidentale arogante, după decenii de umilință în anii care au trecut de la căderea Uniunii Sovietice în 1991.

După ce Occidentul a impus Moscovei cele mai severe sancțiuni din istoria modernă din cauza războiului, Putin spune că Rusia se îndreaptă spre Asia și, în special, spre China, după secole în care a privit Occidentul ca fiind creuzetul creșterii economice și al tehnologiei.

Cea mai mare confruntare de la Criza rachetelor din Cuba

Războiul din Ucraina a ucis zeci de mii de persoane și a declanșat cea mai mare confruntare cu Occidentul de la Criza rachetelor din Cuba din 1962, când superputerile din Războiul Rece au fost cel mai aproape de un război nuclear.

Atât forțele ucrainene, cât și cele rusești se pregătesc de iarnă, pe măsură ce temperaturile încep să scadă, iar războiul va continua probabil să fie „un conflict lung, dificil și sângeros”, a declarat oficialul.

După ordinul de mobilizare parțială dat de Putin la 21 septembrie, cel puțin 400.000 de ruși au părăsit țara, pe lângă fluxul de ruși care au plecat la scurt timp după ce a fost ordonată invazia, a mai spus oficialul.

Economia Rusiei, afectată

Potrivit acestora, economia Rusiei se va contracta cu cel puțin 4,5% în 2022 și se va contracta și anul viitor, a mai spus oficialul.

„Cifrele maschează o distorsiune cu adevărat semnificativă în economie din cauza trecerii la producția de război”, au spus ei.

Oficialul a adăugat că nu există niciun semn, deocamdată, că Rusia ar fi pregătită să negocieze serios în privința Ucrainei.

„Acesta va continua să fie un conflict lung, dificil și sângeros”, a conchis oficialul occidental.

Urmărește ultimele evoluții din a 252-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro