Sari direct la conținut

Poziție tranșantă a Comisiei Europene după ce PSD a cerut renegocierea PNRR: Doar în cazuri excepționale un stat membru poate solicita revizuirea PNNR / Accentul trebuie să fie acum pentru implementarea reformelor

HotNews.ro
Poziție tranșantă a Comisiei Europene după ce PSD a cerut renegocierea PNRR: Doar în cazuri excepționale un stat membru poate solicita revizuirea PNNR / Accentul trebuie să fie acum pentru implementarea reformelor

Un stat membru poate solicita modificarea Planului Național de Redresare și Reziliență numai în cazuri excepționale, precum dezastrele naturale de dimensiuni istorice, a declarat pentru HotNews.ro un purtător de cuvânt al Comisiei Europene (CE). Accentul trebuie să se îndrepte acum către implementarea reformelor și a investițiilor, iar orice cerere de modificare a Planului ar întârzia grav implementarea acestuia, mai spune reprezentantul CE. Reamintim că PSD – partid care va intra la guvernare alături de PNL și UDMR – vrea renegocierea PNRR.

Oficialul UE a explicat pentru HotNews.ro și care este procedura în cazul în care un stat membru decide să modifice sau să revizuiască PNRR.

Răspunsul integral al purtărorului de cuvânt al CE:

  • „Planurile de redresare și reziliență sunt convenite cu statele membre pe durata RRF prin intermediul unei decizii de punere în aplicare a Consiliului.
  • Doar în cazuri excepționale în care planul final a fost prezentat și evaluat de către Comisie, decizia de punere în aplicare a Consiliului corespunzătoare a fost adoptată de Consiliu și statul membru dorește să-i facă modificări, statul membru poate decide să solicite modificarea planului său.
  • Statul membru ar trebui să demonstreze că nu mai poate pune în aplicare (o parte din) planul său din cauza unor circumstanțe obiective, de exemplu din cauza dezastrelor naturale de dimensiuni istorice. Acest lucru ar necesita o evaluare riguroasă de la caz la caz de către Comisie împreună cu statul membru relevant.
  • Dacă un stat membru decide să prezinte o modificare sau o revizuire a planului său, Comisia ar trebui să facă o evaluare a noilor măsuri propuse în conformitate cu toate criteriile și cerințele Regulamentului RRF și, dacă evaluarea este pozitivă, să propună o decizie de punere în aplicare a Consiliului modificată, care ar trebui să fie adoptată ulterior de Consiliu.
  • Cu toate acestea, după aprobarea recentă de către Consiliu a Planului de Redresare și Reziliență al României din 28 octombrie, accentul trebuie să se îndrepte acum către implementarea reformelor și investițiilor planului românesc.
  • Orice cerere de modificare a planului ar întârzia grav implementarea acestuia”.

PSD vrea renegocierea PNRR. Ciolacu: Vom merge la Bruxelles să dicutăm punctual

PSD – partid care se va afla la guvernare alături de PNL și UDMR – susține insistent ideea de a renegocia Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Marcel Ciolacu spunând, marți, că, „mai mult ca sigur” o delegație din coaliția de guvernare care se conturează va merge la Bruxelles pentru discuții punctuale.

„Mai mult ca sigur, dacă se va constitui această coaliție de guvernare vom merge la Bruxelles să discutăm punctual. Europarlamentari PSD și PNL discută deja la Bruxelles optimizarea PNRR”, a susținut Ciolacu.

El susținea încă de la anunțul PNL privind începerea negocierilor cu PSD pentru formarea Guvernului că PSD nu doreşte să îşi „asume” ce a făcut USR în fostul guvern și că aprobarea Planului Național de Redresare și Reziliență de către Comisia Europeană nu înseamnă că programele de investiții nu mai pot fi rediscutate.

„Vom merge şi vom negocia anumite capitole din PNRR, v-o spun cu toată certitudinea! Vom merge împreună şi vom demonstra ce este sustenabil şi ce nu este, ce ne angajăm şi ce nu ne angajăm. Păi dumneavoastră vreţi eu să îmi asum tot ce a făcut USR-ul în fostul guvern? Eu i-am văzut la televizor! Dom-le, ei nu au fost pe la guvernare! Şi mai apare şi Orban; el nu are nicio treabă cu guvernarea, nu a fost premier, nici nu au murit oamenii”, afirma Marcel Ciolacu, la România TV.

Ce conține PNRR-ul României

România ar urma să primească prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) un total de 29,2 miliarde euro, din care 14,248 miliarde sub formă de granturi și aproximativ 14,935 miliarde sub formă de împrumuturi.

PNRR este structurat pe 15 componente care acoperă șase piloni:

  • tranziția verde;
  • transformarea digitală;
  • creșterea inteligentă, sustenabilă și favorabilă incluziunii;
  • coeziunea socială și teritorială;
  • sănătate, reziliență economică, socială și instituțională;
  • politici pentru noua generație.

Pe domeniul Transporturilor, Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) depus de România la Bruxelles presupune „2 reforme majore și 4 tipuri principale de investiții, iar bugetul total propus însumează 7,62 miliarde euro” – totul cu termenul limită 2026.

Pe rutier, ținta e de 434 de km noi de autostradă doar din PNRR, separat de ce va fi finanțat din clasicele fonduri europene ce vor fi la dispoziție României în continuare. Grosul investițiilor se duc în autostrăzile din Moldova – A7 și A8, iar pe feroviar ținta e modernizarea a peste 300 de kilometri de cale ferată, dar și achiziția de trenuri noi și, ca experiment, de trenuri pe hidrogen.

Mai multe state au primitdejaa primele tranşe de bani pentru proiectele de investiţii. Este vorba despre Grecia, Letonia, Cipru, Danemarca, Germania, Franţa, Spania, Lituania, Italia, Belgia, Luxemburg sau Portugalia.

Citește și: Ghinea despre renegocierea PNRR dorită de PSD: Ar fi o nebunie să te apuci să redeschizi negocierea, s-ar bloca implementarea

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro