PPE susține un pachet legislativ care luptă împotriva rezistenței antimicrobiene
În prezent Uniunea Europeană pierde 1,5 miliarde de euro anual din pricina rezistenței antimicrobiene, o problemă de sănătate publică extrem de importantă atât la nivel european, cât și mondial. Statisticile arată că în Uniunea Europeană peste 25 de mii de oameni mor în fiecare an din pricina super-microbilor rezistenți la tratament. La nivel global cifrele ajung la 700.000 de victime și vor crește până la 10 milioane în anul 2050.
Pe 13 septembrie Parlamentul European va vota un pachet de legi prin care să fie evitată o “criză” a super-microbilor. Comisia de mediu, sănătate publică și sigurantă alimentară (ENVI) a dezbătut deja documente ce stau la baza acestor noi legi care folosesc experiența trecută în domeniu și își propun prevenție, educație și cercetare.
“Noutatea acestui pachet legislativ este că privește problema în ansamblu, cuprinzând atât practicile din agricultură, cât și pe cele din medicina umană.” a declarat Adina Vălean, președinte al Comisiei ENVI din Parlamentul European. PPE susține o colaborare interdisciplinară care să includă toate verigile lanțului, de la antibioticele care se adaugă hranei animalelor până la hrana oamenilor și antibioticele prescrise pentru consum uman. Astfel, PPE a adăugat la propunerile legislative prevederi ce aduc în discuție inclusiv bazele de date comune din spațiul european. Aceste baze de date ar putea fi folosite pentru determinarea de concluzii științifice valoroase pentru cercetătorii care se ocupă de stabilirea legăturii între consumul de agenți antimicrobieni și apariția rezistenței. “E importantă prevenția, educația în domeniu, pentru a se evita consumul excesiv de antibiotice, dar la fel de importante sunt și cercetarea și inovația în domeniul medical. Noul pachet legislativ intervine la acest nivel, pentru că studiile au arătat că metodele de diagnosticare rapidă sau programele de vaccinare sunt cele care ar putea rezolva pe termen lung rezistența antimicrobiană”, explicăAdina Vălean.
Statele membre UE, inclusiv România, vor primi sprijin pentru a dezvolta și implementa planuri locale de acțiune, în funcție de problemele specifice.