Prăbușirea regimului Assad din Siria este o înfrângere strategică pentru Rusia lui Putin și aruncă Kremlinul în criză – Institutul pentru Studiul Războiului
Moscova spune că bazele sale din Siria sunt în siguranță, după fuga dictatorului Bashar al-Assad. Analizele think-tank-ului american Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) și chiar ale bloggerilor ruși de război pun însă sub semnul întrebării prezența militară rusă în regiune.
Prăbușirea rapidă a regimului lui Bashar al-Assad din Siria – susținut de Moscova din 2015 – reprezintă o înfrângere politică strategică pentru Rusia și a aruncat Kremlinul într-o criză, într-un moment în care aceasta încearcă să își păstreze bazele militare strategice din Siria, spune analiza ISW.
Kremlinul ar fi obținut pe 8 decembrie un acord cu lideri nespecificați ai opoziției siriene pentru a asigura securitatea bazelor militare ruse din Siria, însă detaliile acestui acord și longevitatea sa rămân neclare, având în vedere situația politică volatilă și în evoluție rapidă.
ISW a colectat informații care arată că Rusia a stabilit condiții pentru evacuarea activelor sale militare din Siria și că bazele militare rusești nu sunt sigure.
ISW has collected strong indicators that Russia has been setting conditions to evacuate its military assets from Syria and that Russian military basing is not secure.
— Institute for the Study of War (@TheStudyofWar) December 8, 2024
Russian Offensive Campaign Assessment, December 8, 2024: https://t.co/jRnJtp1LwL
3/3
O sursă de la Kremlin a anunțat duminică că fostul președinte sirian Bashar al-Assad se află la Moscova împreună cu familia sa, după ce Rusia le-a acordat azil din motive umanitare.
Ministerul rus de Externe a declarat anterior că Assad a părăsit Siria și a dat ordine pentru un transfer pașnic al puterii, după ce luptătorii rebeli au năvălit duminică fără opoziție în Damasc, punând capăt celor aproape șase decenii de regim autoritar.
Interfax a citat aceeași sursă de la Kremlin care a declarat că Rusia favorizează o soluție politică la criza din Siria, unde Moscova l-a susținut pe Assad în timpul lungului război civil.
Situație tensionată
Sursa de la Kremlin a mai declarat că liderii opoziției siriene au fost de acord să garanteze siguranța bazelor militare și a instituțiilor diplomatice ruse din Siria.
Dar unii bloggeri de război ruși au sugerat că situația din jurul bazelor era extrem de tensionată, iar sursa nu a precizat cât timp va fi valabilă garanția de securitate.
Kremlinul, un susținător ferm al lui Assad, pe care a intervenit pentru a-l ajuta în 2015, în cea mai mare incursiune a sa în Orientul Mijlociu de la prăbușirea Uniunii Sovietice, se străduiește acum să își salveze poziția, scrie Reuters.
Sunt în joc influența sa geopolitică în regiune și două baze militare de importanță strategică în Siria.
Un acord de securizare a bazei aeriene ruse Hmeimim din provincia siriană Latakia și a bazei sale navale de la Tartous de pe coastă ar fi o veste bună pentru Moscova.
Baza de la Tartous este singurul centru de reparații și de realimentare din Marea Mediterană al Rusiei, iar Moscova a folosit Siria ca punct de plecare pentru a-și transporta contractorii militari în și din Africa.
Pierderea bazei Tartous ar fi o lovitură serioasă pentru capacitatea Rusiei de a-și proiecta puterea în Orientul Mijlociu, Marea Mediterană și Africa, spun analiștii militari occidentali.
Prezența militară rusă, sub semnul întrebării
Influentul blogger rus de război „Rybar”, care este apropiat de Ministerul rus al Apărării și are peste 1,3 milioane de urmăritori pe canalul său Telegram, a subliniat că situația din jurul bazelor este un motiv serios de îngrijorare, indiferent de linia oficială a Moscovei.
„Prezența militară a Rusiei în regiunea Orientului Mijlociu atârnă de un fir de ață”, a spus Rybar.
„Ceea ce a decis cineva în birou este absolut irelevant pe teren”, a adăugat el, sugerând că forțele ruse de la baze nu au luat inițiativa de a-și apăra pozițiile în absența ordinelor de la Moscova.
Navele de război rusești au părăsit Tartous și au luat poziție în largul coastei din motive de securitate, baza aeriană Hmeimim a fost efectiv izolată după ce rebelii au preluat controlul asupra unui oraș din apropiere, forțele kurde au început să blocheze instalațiile rusești dincolo de Eufrat, iar pozițiile rusești la o instalație petrolieră din Homs au fost blocate, a declarat Rybar.
Reuters nu a putut confirma în mod independent afirmațiile lui Rybar.
Moscova este alarmată de evenimentele din Siria
Mai devreme duminică, Ministerul rus de Externe a declarat că cele două baze militare au fost plasate în stare de alertă ridicată, dar a minimalizat orice risc imediat.
„În prezent, nu există nicio amenințare gravă la adresa securității lor”, a declarat ministerul, anunțând plecarea lui Assad din funcție și din Siria.
„Ca urmare a negocierilor dintre B. Assad și o serie de participanți la conflictul armat de pe teritoriul Republicii Arabe Siriene, acesta a decis să demisioneze de la președinție și a părăsit țara, dând instrucțiuni pentru un transfer pașnic al puterii”, a adăugat acesta, precizând că Rusia nu a participat la aceste negocieri.
Ministerul de Externe a declarat că Moscova este alarmată de evenimentele din Siria.
„Îndemnăm toate părțile implicate să se abțină de la utilizarea violenței și să rezolve toate problemele de guvernare prin mijloace politice”, se arată în declarația sa.
„În această privință, Federația Rusă este în contact cu toate grupurile din opoziția siriană”, a precizat comunicatul oficial.