Prelungirea stării de urgență: Instituțiile din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională vor putea atribui contracte prin negociere, fără licitație. Necesarul va fi aprobat prin hotărâre CSAT
Instituțiile din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională vor putea încheia mai rapid achiziții, pe perioada stării de urgență, pentru acoperirea necesarului de mijloace specifice de protecție și intervenție, potrivit decretului de prelungire a stării de urgență semnat marți de președintele Iohannis. Mai exact, aceste instituții pot încheia acorduri cadru pe maxim 3 luni, fără a mai organiza licitații, ci prin negociere fără publicare prealabilă a unui anunț, așa cum prevede legea 98/2016. Necesarul de mijloace specifice de protecție/intervenție va fi stabilit prin hotărâre a Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT).
Ce prevede mai exact Decretul privind prelungirea stării de urgență la acest capitol:
„Art. 8. – Instituțiile din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională pot organiza și derula, pe durata stării de urgență, proceduri de atribuire în vederea încheierii de acorduri-cadru, pentru acoperirea necesarului de mijloace specifice de protecție și intervenție, prin procedura de negociere fără publicare prealabilă, conform prevederilor art. 68 alin. (1) lit. f), art. 69 alin. (4) și art. 104 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 98/2016, cu modificările și completările ulterioare.
(2) Necesarul de mijloace specifice de protecție/intervenție prevăzut la alin. (1), inclusiv cantitățile maxime de astfel de mijloace, se aprobă prin hotărâre a Consiliul Suprem de Apărare a Țării.
(3) Perioada acordului-cadru nu poate depăși 3 luni de la data încheierii acestuia. Contractele subsecvente se încheie pe baza acordurilor-cadru, până la atingerea cantităților maxime. (…)
Art. 15. – Autoritățile contractante, inclusiv entitățile juridice în care statul este acționar majoritar, au dreptul de a achiziționa direct materiale și echipamente necesare prevenirii și combaterii COVID-19, cu depășirea pragului valoric stabilit de art.7 alin.(5) din Legea nr.98/2016 privind achizițiile publice, în limita fondurilor bugetare repartizate cu această destinație.
Amintim că Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) a renunțat marți, 8 aprilie, la promovarea unei Ordonanțe de Urgență care viza noi reguli la achizițiile directe în situații de urgență, după ce deputata PSD Ana Birchall a publicat și a avertizat asupra unui proiect prin care s-ar acorda impunitatea: „Cu alte cuvinte (..) toți cei care dau tunuri financiare în această perioadă nu vor răspunde legal!”, a spus ea. Șeful ANAP a transmis marți către HotNews.ro proiectul de OUG, cu mențiunea că este diferit de cel postat de Ana Birchall și că s-a renunțat la promovarea sa deoarece măsurile ar urma să fie incluse în decretul pe care-l pregătește Guvernul pentru prelungirea stării de urgență.