Sari direct la conținut

Premiera medicala in Romania. Viata unui baietel va putea fi salvata cu ajutorul celulelor stem prelevate de la sora sa

HotNews.ro
Viata lui Vladut va fi salvata de celulele stem, Foto: Hotnews
Viata lui Vladut va fi salvata de celulele stem, Foto: Hotnews

​Vlad Daniel Decu este un baietel de cinci ani care sufera de talasemie majora, o boala de sange transmisa ereditar, iar viata sa este dependenta de transfuzii si perfuzii. In mod normal, pacientii care sufera de aceasta afectiune nu ajung la varsta adulta, insa viata lui Vladut ar putea fi salvata. El va fi beneficiarul unui transplant cu sange placentar, care va fi realizat in urma primei eliberari de grefa de sange placentar dispuse de o banca de celule stem din Romania.

Celulele stem necesare pentru aceasta interventie au fost prelevate de la surioara lui Vlad, care are un an si doua luni. Transplantul va avea loc, la cererea familiei, la sfarsitul anului 2010, intr-o clinica din Italia.

“In Romania, se apreciaza ca in prezent sunt aproximativ 1.500 de copii bolnavi de leucemie, 3.500 de copii care sufera de boala Hodgkin, la care se adauga cei 370 de copii cu betatalasemie majora. Multi dintre acesti copii bolnavi ar putea fi salvati, la fel ca in cazul lui Vladut Decu, in urma unui transplant cu celule stem,” a declarat dr. Tudor Panu, director general al Cord Blood Center Romania.

Premiera marcata de prima eliberare de grefa de sange placentar dispusa de o banca de celule stem din Romania, in cazul lui Vladut Decu, se inscrie în activitatile de pioneriat initiate de Cord Blood Center, printre care se numara introducerea pe piata medicala romaneasca a serviciului de stocare si procesare a sangelui placentar.

Grefa de sange placentar poate fi folosita in tratarea a peste 70 de boli de sange maligne si non-maligne. Sangele placentar este folosit ca grefa pentru transplant din anul 1988 (cand s-a efectuat primul transplant cu o grefa din sange placentar la un copil cu Anemie Fanconi, la Paris, de catre medicul Dr Eliane Gluckman). Pana in prezent, la nivel mondial, s-au efectuat peste 20.000 de transplanturi cu grefe de celule stem din sangele placentar.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro