Premierul Poloniei sugerează că negocierile pe tema bugetului UE ar mai putea dura câteva luni
Uniunea Europeană ar putea avea nevoie de un summit extraordinar, după negocieri de câteva luni, pentru ajungerea la un acord care să permită aprobarea bugetului multianual şi a Planului de relansare economică, afirmă premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki.
„Se poate întâmpla să fie necesar un alt summit, poate că vor urma luni de negocieri şi un posibil buget provizoriu. Nu trebuie exclus niciun scenariu în acest moment”, a declarat Mateusz Morawiecki în cursul unei conferinţe de presă, conform Mediafax.
Ungaria şi Polonia blochează aprobarea bugetului UE şi a Planului de relansare economică post-pandemie din cauza mecanismului privind statul de drept.
Însă Michael Roth, secretar de stat pentru Afaceri Europene în cadrul Ministerului german de Externe, a declarat că, deşi sunt eforturi pentru ajungerea la o soluţie de compromis, „nu vor fi schimbări în mecanismul privind statul de drept”.
Uniunea Europeană intenţionează să excludă Ungaria şi Polonia din Planul de relansare economică post-pandemie dacă cele două ţări nu acceptă rapid o soluţie, a afirmat luni un diplomat european. În scenariul B, Ungaria şi Polonia vor fi excluse din Planul UE de relansare economică, în valoare de 750 de miliarde de euro. Însă procedura de aprobare a bugetului multianual european, în valoare de 1.074,3 miliarde de euro, ar rămâne blocată.
Comisia Europeană a semnalat săptămâna trecută că intenţionează să excludă Ungaria şi Polonia din Planul Uniunii Europene de relansare economică post-pandemie, dacă nu se va ajunge la o soluţie de compromis la nivelul celor 27 de state membre cu ocazia summitului Consiliului European. Oficiali europeni citaţi de agenţia DPA şi de site-ul T-online.de au afirmat că Fondul UE de relansare economică post-pandemie, în valoare de 750 de miliarde de euro, ar putea fi aprobat prin „Procedura cooperării consolidate”, care prevede că cel puțin nouă țări UE au dreptul de a institui o integrare sau cooperare avansată într-un domeniu din cadrul structurilor comunitare fără a fi implicate celelalte țări UE.
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis deja Parlamentului European că vrea „salvarea Fondului de relansare”. Ursula von der Leyen l-a anunţat pe preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, că va propune „procedura de cooperare consolidată în formatul de 25 de state membre”, conform unor funcţionari din cadrul PE citaţi de site-ul Politico.eu.
O altă variantă ar fi crearea Fondului UE de relansare economică post-pandemie în afara structurilor instituţionale europene, printr-un tratat interguvernamental.
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a îndemnat Ungaria şi Polonia să renunţe la blocarea aprobării bugetului Uniunii Europene şi a Fondului de relansare, recomandându-le să conteste la Curtea de Justiţie a UE mecanismul privind statul de drept.