Sari direct la conținut

Premierul ungar Viktor Orban, întâlnire cu Marcel Ciolacu la București. „Acesta este începutul unei frumoase prietenii”​

HotNews.ro
Marcel Ciolacu și Viktor Orban, Foto: Guvernul Romaniei
Marcel Ciolacu și Viktor Orban, Foto: Guvernul Romaniei

Premierul român Marcel Ciolacu l-a primit miercuri pe premierul ungar Viktor Orbán la un prânz privat care a avut loc la Bucureşti, transmite Bertalan Havasi, şeful biroului de presă al prim-ministrului Ungariei, pentru agenţia ungară de presă MTI, conform hirado.hu.

„Acesta este începutul unei frumoase prietenii”, a scris Viktor Orban pe Facebook, postând o fotografie cu Ciolacu.

Kelemen: Orban a venit la București la invitația lui Ciolacu

La întâlnirea au mai participat Kelemen Hunor, președintele UDMR, fost vicepremier, și Sorin Grindeanu, ministrul transporturilor, a declarat Havasi pentru Transtelex.

„Miercuri m-am întâlnit la București cu prim-miniștrii Marcel Ciolacu și Viktor Orbán. În cadrul unei întâlniri informale, am discutat despre relațiile bilaterale, proiecte comune, investiții și despre aderarea României la spațiul Schengen. Viktor Orbán a venit în București la invitația premierului Marcel Ciolacu”, a scris Kelemen pe Facebook.

De la Bucureşti, Viktor Orbán va merge la Băile Tuşnad, unde va avea loc a 32-a ediţii a Universităţii de Vară de la Tuşnad (Tusványos), a relatat ofiţerul de presă.

Întâlnirea lui Viktor Orban cu Marcel Ciolacu vine la o lună după ce UDMR a rămas în afara guvernării după ce nu s-a ajuns la o înțelegere cu PNL în Coaliție. În timpul negocierilor, actualul premier a încercat găsirea unei soluții de compromis astfel încât formațiunea lui Kelemen Hunor să rămână în guvern.

Ce a discutat Ciolacu cu Orban

Cei doi şefi de guvern au purtat o conversaţie informală despre afaceri bilaterale şi europene.

„Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că, în ansamblul relațiilor româno-ungare, partea română își dorește să mențină o abordare deschisă, pozitivă, constructivă și concentrată pe proiecte concrete în beneficiul cetățenilor din cele două state. Premierul Ciolacu a salutat susținerea manifestată de guvernul maghiar pentru eforturile României de aderare la spațiul Schengen și a exprimat speranța că Ungaria va continua să fie un aliat al țării noastre în această privință. Cei doi premieri au discutat despre inițierea unui proiect comun de infrastructură care să aibă un impact economic semnificativ pentru ambele țări. De asemenea, premierul roman a subliniat necesitatea intensificării investițiilor companiilor românești în Ungaria”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Viktor Orban a provocat anul trecut scandal la București după declarațiile de la Tușnad

Anul trecut, intervenția pe care Viktor Orban a avut-o la Scoala de vară de la Tușnad a stârnit scandal în România, premierul Ungariei fiind acuzat că transmite mesaje rasiste și pro-Kremlin. Tensiunea a crescut atunci în UDMR, PNL și PSD, Kelemen Hunor fiind acuzat că-l „acoperă” pe liderul de la Budapesta.

Ce a declarat premierul Ungariei, la Băile Tușnad, conform traducerii oficiale:

  • „Problema cea mai spinoasă continuă să fie problema demografică. Sunt mai multe înmormântări decât naşteri. (…) A doua provocare este fenomenul migraţionist, care a împărţit Europa în două. Fenomenul migraţionist a împărţit în două Europa.
  • Pur şi simplu, Occidentul s-a destrămat, s-a împărţit în două. Într-o parte avem ţări, naţiuni, unde avem europeni şi non-europeni, care trăiesc laolaltă. Acele state nu mai sunt naţiuni, acolo sunt nişte conglomerate de popoare.
  • Nu mai putem vorbi, zic eu, de Occident, este vorba despre o structură post-occidentală şi, conform regulilor matematicii, o să se întâmple acea mare schimbare demografică.
  • În acea parte a continentului nostru (…), procentajul populaţiei non-europene va creşte peste 50%. Şi avem cealaltă parte a Europei, a Occidentului, Europa Centrală şi de Est, adică este vorba despre noi. Nu aş vrea să creez confuzie, dar, totuşi, o spun, în sensul spiritual, Occidentul s-a mutat în regiunea noastră.
  • Aici avem Occidentul, acolo avem o structură post-occidentală şi se dă o bătălie între cele două părţi ale Europei. Deci, noi am făcut o ofertă post-occidentalilor, le-am spus ‘lăsaţi-ne în pace să ne decidem fiecare cine cu care vrea să fie vecin şi cu cine vrea să trăiască’. Post-occidentalii au refuzat această ofertă şi au spus ‘nu, noi o să vă transformăm în ceea ce suntem sau am devenit şi noi’.
  • Acum se vorbeşte mai puţin despre migraţie, dar, credeţi-mă, nimic nu s-a schimbat. Bruxellesul şi echipele soroşiste, pur şi simplu, vor ne să ne forţeze să îi acceptăm pe migranţi”.

De la revenirea sa la putere în 2010, Viktor Orban şi-a transformat ţara aplicând reforme „iliberale”, bazate pe „apărarea unei Europe creştine”. El i-a atacat în special pe migranţii veniţi din Africa şi Orientul Mijlociu şi ONG-urile care le vin în ajutor, înăsprind accesul la azil şi ridicând garduri la frontiere.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro