Presa despre acuzatiile aduse lui Serban Mihailescu
Serban Mihailescu este acuzat ca a incalcat legislatia achizitiilor publice cind a incredintat firmei germane Bundesdruckerei International Service GmbH un contract pentru tiparirea de pasapoarte securizate, in valoare totala de 35.550.000 de euro, scrie Cotidianul.
Potrivit ziarului Romania Libera, Departamentului de Control al Guvernului a constat ca licitatia de a atribuire a contractului este ilegala. Dodarul a fost inaintat DNA.
In replica, Serban Mihailescu sustine ca atribuirea contractului firmei germane este legal, noteaza EvZ
Licitatie trucata
Autoritatea de Control a Guvernului (ACG) a constatat ca, in 2001, Secretariatul General al Guvernului, institutie condusa atunci de actualul senator PSD Serban Mihailescu, a incalcat legislatia achizitiilor publice cind a incredintat firmei germane Bundesdruckerei International Service GmbH un contract pentru tiparirea de pasapoarte securizate, in valoare totala de 35.550.000 de euro.
“Autoritatea de Control a Guvernului a verificat modul in care s-a incheiat contractul in august 2001 si modificarile legislative care au fost facute pe parcurs, dar si modul in care a fost aprobat amendamentul legat de achizitia de tehnica pentru tiparirea de pasapoarte.
Am decis sa transmitem raportul catre Directia Nationala Anticoruptie si catre Curtea de Conturi”, a declarat Ilie Bolojan, secretarul general al Guvernului.
Bolojan a explicat ca la licitatia din 2001 au fost respinse o parte din oferte, printre care si cea a Companiei Nationale Imprimeria Nationala, in parteneriat cu o firma franceza, Thales.
Cu toate ca oferta financiara a Imprimeriei Nationale a fost aproape de doua ori mai mica decit cea a firmei cistigatoare, oferta a fost respinsa, deoarece nu a prezentat o scrisoare de garantie pentru participarea la licitatie. Caietul de sarcini prevedea obligativitatea ca suma de 100.000 de dolari, garantia de participare, sa fie virata in contul RAAPPS.
“Nu la fel de rigurosi au fost si in cazul firmei cistigatoare, a carei oferta financiara nu era bine fundamentata privind costurile, insa nu a fost respinsa”, a precizat Bolojan. Ulterior, prin aprobarea unor amendamente, valoarea contractului s-a dublat, pina la valoarea de 73 de milioane de euro, costuri recuperate din taxa de emitere a pasaportului, adica de 64,2 lei.
O alta deficienta constatata in urma controlului este legata de o hotarire de guvern din 2001 prin care Regia a fost autorizata sa contracteze un credit extern de 35,5 milioane de euro pentru achizitia si punerea in circulatie a noilor tipuri de pasapoarte, credit garantat in totalitate de Ministerul Finantelor.
“In conditiile in care caietul de sarcini ar fi prevazut ca finantarea operatiunilor sa fie garantata de statul roman, exista posibilitatea participarii si a altor societati, precum si prezentarea altor oferte, implicit a prezentarii unor preturi inferioare fata de cele inscrise in oferta declarata cistigatoare”, se arata in raportul SGG.
Secretarul general al Guvernului a adaugat ca una din neregulile constatate se refera la amendamentul care modifica clauza prin care firma urma sa tipareasca un milion de pasapoarte in alb, in strainatate, personalizarea facindu-se in Romania. Restul pasapoartelor, respectiv patru milioane, urmau sa fie tiparite in tara.
Dupa modificarea clauzei s-a renuntat la tiparirea pasapoartelor in Romania, modificindu-se astfel si continutul caietului de sarcini si a modului de prezentare a ofertei de catre participantii la licitatie in avantajul Bundesdruckerei.
Mihailescu a incalcat legea
Din raport reiese ca licitatia care a dat un contract de peste 35 milioane de euro firmei germane nu miroase a bine. Comisia de evaluare a ofertelor a respins celelalte cinci firme care au licitat. Motivele au variat, in schimb carentele tehnice ale ofertei germane au fost trecute cu vederea: pretul aproape dublu fata de ceilalti, lipsa detaliilor de fundamentare a acestui pret.
Chiar in ziua incheierii contractului, pentru a-i plati pe germani, RA-APPS a contractat un credit extern garantat 100% de Ministerul Finantelor, lucru neprevazut de caietul de sarcini si care le-ar fi deschis usa si altor participanti la licitatie. De atunci, la contract au fost incheiate 12 amendamente care i-au dublat nejustificat valoarea.
Mihailescu: „Nu sunt vinovat”
Cel acuzat ca ar fi responsabil pentru aceste nereguli a declarat ca nu are „nicio emotie” cu privire la ancheta demarata de actuala guvernare. „Consider problemele semnalate ca fiind simple speculatii. Este o problema discutata atunci integral in guvern”, a afirmat Mihailescu, citat de Mediafax.
Contractul semnat in 2001 prevedea tiparirea si punerea in circulatie a unui numar de cinci milioane de pasapoarte.