Presa despre prigonirile si bucuriile Prea Fericitului Teoctist
Un parinte intelept, dedicat slujirii Bisericii, dar si cu simtul umorului, afirma despre Teoctist Evz. Cand va fi gata Catedrala Mantuirii Neamului, trupul Patriarhului Teoctist va fi mutat acolo, scrie Romania libera. Cotidianul vorbeste despre perioada in care Patriarhul s-a retras de la conducerea Bisericii Ortodoxe.
Patriarhul Teoctist a fost decorat post-mortem cu cea mai inalta distinctie a statului, Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Colan, noteaza Gandul.
„Patriarhul dorea sa se retraga, cand batranetea sau boala l-ar fi impiedicat in activitatea sa, intr-o casa de la Manastirea Cernica.
Un parinte intelept, dedicat slujirii Bisericii, dar si cu simtul umorului. Asa l-au vazut majoritatea monahilor de la Patriarhie pe Prea Fericitul Teoctist.
Ei sunt cei care ramaneau in preajma sa dupa ce clerul de mir si functionarii plecau acasa, seara, la familiile lor. Protosinghelul Antim David, Marele Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, l-a insotit adesea, seara, pe intaistatatorul Bisericii in plimbarile sale pe terasa resedintei.
„Prea Fericitul era si staretul acestei manastiri, care este Patriarhia. Practic, el a trait in obstea monahala. As putea da multe marturii in aceasta privinta.
Noi ramaneam cu Prea Fericirea Sa in aceasta intimitate a vietii monahale. In intimitatea aceasta, incepeam sa depanam cele ce tin de viata aceasta a monahului, in toata complexitatea, dar si frumusetea ei.
Prea Fericitul avea o traire deosebita din punctul acesta de vedere si o experienta bogata”, spune parintele Antim.
Ca Mare Eclesiarh al Catedralei, adica ajutor al Patriarhului la conducerea manastirii, parintele Antim spune ca s-a bucurat de grija si dragostea parinteasca a Patriarhului”. scrie Evz.
„Cand va fi gata Catedrala Mantuirii Neamului, trupul Patriarhului Teoctist va fi mutat acolo.
Funeraliile Patriarhului Teoctist vor incepe inca de dimineata, de la ora 7, cu slujba Sfintei Liturghii, oficiata de Sebastian Ilfoveanu, arhiepiscop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestiului.
Aceasta va fi urmata de o sedinta comemorativa a Sfantului Sinod, unde Principele Radu va da citire mesajului Majestatii Sale Regele Mihai.
Slujba de inmormantare, condusa de Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu I, va avea loc de la ora 11 si se va incheia cu o salva de 21 de lovituri de tun.
Pentru buna desfasurare a funeraliilor, circulatia va fi restrictionata pe urmatoarele tronsoane: Bulevardul Regina Maria, strada 11 Iunie, strada Bibescu Voda si Calea serban Voda”, scrie Romania libera.
„Cea mai cumplita perioada din viata PF Teoctist, cea de contestare a sa in chiar sinul Bisericii, este evocata pentru Cotidianul de unul dintre apropiatii de atunci ai Patriarhului.
Perioada de prigoana a Patriarhului a inceput o data cu revolutia si s-a incheiat cu citeva zile inainte de Pastele din 1990.
Scriitorul Artur Silvestri, pe atunci un apropiat al PF Teoctist, a fost unul dintre putinii martori ai convulsiilor ce s-au produs la virful BOR din decembrie pina pe 20 ianuarie 1990, cind PF Teoctist s-a retras pentru meditatie la Manastirea Sinaia.
Contestarea Patriarhului s-a produs o data cu constituirea, in primele zile ale lui 1990, a Grupului de reflectie si de innoire in BOR.
Din el faceau parte preoti, fie cu valente academice, fie simpli monahi, care aveau insa o influenta mare in Biserica si in rindul credinciosilor: Dumitru Staniloae, Constantin Galeriu, Ilie Cleopa, Iustin Marchis, Bartolomeu Anania (pe atunci arhimandrit), Daniel Ciobotea (actualul mitropolit al Moldovei) etc.
Liste cu persoanele indezirabile din structura de conducere a BOR, precum si liste cu potentialii inlocuitori tineau prima pagina a ziarelor.
In acest context, pe 9 ianuarie, sustine Artur Silvestri, preotii din Grupul de reflectie au avut prima incercare de restabilirea a ierarhiei.
„Patriarhul era intr-o intrunire a Sinodului mic, impreuna cu cei trei mitropoliti: Nestor Vornicescu, al Olteniei, Antonie Plamadeala, al Ardealului, si Nicolae Corneanu, al Banatului.
Grupul a intrat in Palat vociferind, sustinind ca vin de la Frontul Salvarii Nationale, ca au fost trimisi de Dumitru Mazilu. Doreau schimbarea ierarhiei, insa cei patru ierarhi nu au iesit sa le vorbeasca“, povesteste Artur Silvestri.
Pe 12 ianuarie, Patriarhul a facut o miscare prin care a neutralizat autoritatile, ce incercasera sa se implice in bucataria interna a BOR: a emis un comunicat prin care se cerea neimplicarea politicului, tiparit intr-un milion de exemplare distribuite in toata tara.
„O zi mai tirziu, Gelu Voican Voiculescu, la acea ora viceprim-ministru, a venit la Palatul Patriarhal – eram acolo -, insotit de doi militari. Discutia a durat cinci minute, caci lucrurile erau deja definite, astfel ca s-a produs doar ratificarea unui acord“, spune Artur Silvestri.
Ca urmare, pe 14-15 ianuarie, in sedinta Sinodului, nimeni nu a avut curajul sa puna deschis problema schimbarii.
Pacea era insa doar aparenta, dovada fiind ca, pe 19 ianuarie, Grupul a actionat din nou. „Seara a fost adus de Daniel un grup de 12-14 studenti de la Teologie, imbracati ca niste motociclisti, in haine de piele. Mai erau de fata inca alte 8-10 persoane, intre care eu eram singurul laic.
Patriarhul s-a dus in chilie si a luat o scrisoare de 10-15 fraze pe care o avea deja pregatita si a citit-o de pe scari. Atunci a anuntat ca se retrage pentru meditatie“, sustine Silvestri.
Insotit de citeva persoane de la Patriarhie, a doua zi, PF Teoctist s-a retras la Manastirea Sinaia, de unde a revenit in aprilie. Intre timp, in Sinodul pe pe 14-16 februarie, au fost unsi noi episcopi, printre care Daniel, episcop vicar la Timisoara.
„Patriarhul a fost vizitat des de Bartolomeu, care isi schimbase atitudinea. El a fost cel care l-a indemnat pe Patriarh sa se intoarca.
Exista ideea ca nu e posibil ca la Paste sa nu existe un patriarh“, spune Silvestri.
De asemenea, dupa intoarcerea Patriarhului la Bucuresti, Daniel a fost desemnat imediat mitropolit al Moldovei si Bucovinei, post ramas vacant din 1986, de la plecarea din Iasi a lui Teoctist”, noteaza Cotidianul.
„La amiaza, Patriarhul Teoctist a fost decorat post-mortem cu cea mai inalta distinctie a statului, Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Colan
„in semn de adanca pretuire pentru felul in care si-a dedicat intreaga viata slujirii devotate a Bisericii Ortodoxe Romane, a unitatii nationale si a idealului de apropiere prin dialog dintre toate Bisericile crestine”.
Medalia a fost depusa langa catafalcului Patriarhului de presedintele Traian Basescu, in prezenta a peste 30 de membri ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.
Cantarile bisericesti au inceput imediat dupa depunerea medaliei, iar presedintele a mers in resedinta patriarhala, pentru a semna in Cartea de condoleante.
Seful statului a fost insotit de consilierul prezindential Teodor Baconski si nu a facut nici o declaratie. Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Colan a fost conferit pentru prima data unui cetatean roman, iar dupa inmormantarea Patriarhului decoratia va fi depusa la Muzeul Patriarhiei”, afirma Gandul.