Sari direct la conținut

Presa germana: Comisia Europeana analizeaza eliminarea clauzei ISDS din TTIP

HotNews.ro

Comisia Europeana si-ar fi schimbat punctul de vedere asupra introducerii in acordul de liber schimb UE-SUA a clauzei ISDS de protectie a investitorilor, a relatat Handelsblatt, citat de Euractiv.

Eventuala absenta a acestei clauze, care dadea companiilor americane posibilitatea sa mearga cu litigiile impotriva statelor UE la curti de arbitraj, ocolind instantele locale, ar ptea insemna un vis devenit realitate pentru ministrul german al economiei, socialistul Sigmar Gabriel, a comentat, saptamana trecut, publicatia germana.

Comisia Europeana are in vedere eliminarea mult-contestatei proceduri de arbitraj, care reprezenta o plasa de siguranta pentru investitori, din Parteneriatul transatlantic pentru comert si investitii (TTIP), in curs de negociere.

Un document intern al Directiei Generale pentru Comert adresat comisarului european pentru comert ales, Cecilia Malmstrom, a dezvaluit planurile de a lovi acest pasaj din mandatul de negociere.

Daca acest efort reuseste fara efecte adverse semnificative, „ar fi cea mai tare masura pentru a contracara campania anti-TTIP si pentru a incepe un nou tip de comunicare aratand ca Comisia va raspunde publicului”, a scris ziarul Handelsblatt, citand documentul.

Socialistul Sigmar Gabriel, ministrul german al Economiei, s-a aratat refractar la includerea unei clauze ISDS in viitorul tratat transatlantic de liber schimb, insa el si-a exprimat in mod repetat sprijinul pentru incheierea Parteneriatului Transatlantic pentru Comert si Investitii SUA-UE.

„TTIP este o oportunitate geostrategica gigantica”, a comentat Gabriel, dupa o intalnire cu vicepresedintele american, Joe Biden.

„Am aratat ca, in opinia noastra, nu este nevoie de nicio protectie speciala pentru investitori”, a adaugat socilistul german.

Clauza ISDS – rezolvarea litigiilor dintre state si companii – ofera companiilor posibilitatea ca litigiile cu statele in care investesc sa se judece la curti de arbitraj private, ocolind instantele locale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro