Presa in Diagonala: Hezbollah iese de la guvernare adancind criza politica din Liban; Jaroslaw Kaczynski: Raportul rus privind accidentul aviatic este un afront la adresa Poloniei; Cuba a discutat cu Statele Unite problema imigratiei
Ploile torentiale din Rio de Janeiro au facut 97 de victime. Cel putin 97 de persoane au murit in Brazilia din cauza ploilor torentiale care au cazut in statul Rio de Janeiro, unde situatia a fost declarata drept critica de catre autoritati, au informat miercuri surse oficiale. Numai in localitatea montana Teresopolis, cea mai afectata de precipitatiile care au cazut in noaptea de marti spre miercuri, numarul persoanelor decedate a ajuns la 71, a confirmat secretarul pentru Mediu Inconjurator si Aparare Civila din localitatea mentionata, Flavio Luiz de Castro. Primarul din Teresopolis, Jorge Mario, citat de presa din tara, a decretat stare de ‘calamitate publica’, calificand situatia din zona drept critica, scrie AFP.
Hezbollah iese de la guvernare adancind criza politica din Liban. Miscarea Hezbollah si aliatii sai au parasit miercuri cabinetul condus de Saad Hariri stricand astfel unitatea guvernului din Liban. Din totalul de 30 de ministere, Hezbollah detinea 11. In acest timp, premierul Hariri se afla la Casa Alba. Obama a declarat ca ruperea coalitiei demonstraza intentia clara a membrilor Hezbollah de blocare a eforturior administratiei din Liban. De la Washinghton, Hairi se indreapta catre Paris unde il va intalni pe Nicolas Sarkozy. Guvernul din Liban se afla in pragul crizei din momentul implicarii unui tribunal sustinut de ONU in investigarea asasinarii lui Rafik Hariri, tatal actualului premier. Cel mai probabil tribunalul va dovedi ca in spatele crimei se afla membrii Hezbollah. Potrivit lui Hillary Clinton, actuala criza este cauzata de fortele care incearca sa opreasca cursul justitiei si sa submineze stabilitatea si progresul Libanului. Hezbollah sustine ca Israelul este vinovat de moartea lui Rafik Hariri si a facut presiuni in guvern pentru respingerea probelor aduse de tribunalul ONU. Hezbollah a parasit guvernarea exact in ziua in care cabinetul trebuia sa se intruneasca pentru a discuta problema tribunalului ONU, anunta CNN.
Regimul lui Aleksandr Lukasenko nu are legitimitate politica. Presedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, a declarat miercuri ca regimul lui Aleksandr Lukasenko, cel care si-a adjudecat recent un al patrulea mandat de sef al statului Belarus, este unul nelegitim din punct de vedere democratic. „In mod clar, guvernul Lukasenko nu are legitimitate democratica”, a spus Buzek, in timpul unei sesiuni extraordinare a Comisiei pentru afaceri externe din PE. Jerzy Buzek a cerut revizuirea politicii Uniunii Europene fata de Belarus, in replica la reprimarea brutala a miscarilor de protest de dupa scrutinul din decembrie. Alexandr Lukasenko, care conduce cu o mana de fier aceasta fosta republica sovietica din 1994, fiind calificat de administratia americana drept „ultimul dictator al Europei”, a obtinut un nou mandat prezidential, cu 79,67% din voturi – potrivit rezultatelor difuzate oficial, intr-un proces electoral care a fost denuntat de observatorii internationali ca fiind „defectuos”. Alegerile prezidentiale din 19 decembrie au fost urmate de o manifestatie de amploare a opozitiei, la care au participat zeci de mii de protestatari. Peste 600 de persoane, inclusiv candidati la presedintie, au fost arestate de politie in urma protestului, informeaza Ria Novosti.
China a construit cel mai lung pod din lume in valoare de 8,5 miliarde de dolari. China vrea sa doboare recordul mondial prin construirea celui mai mare pod peste apa din lume. Lung de peste 42 de kilometri, podul Qingdao ar putea traversa Canalul Manecii si este cu aproape 5 km mai lung decat podul Lake Pontchartrain Causeway din Louisiana, actualul detinator al recordului mondial. Podul chinez va face legatura intre orasul Qingdao si suburbia Huangdao peste apele golfului Jiaozhou. Stadiul avansat al lucrarilor dezvaluie progresul facut de China in domeniul ingineriei nemaiavand nevoie de expertiza vesticilor in dezvoltarea unor astfel de proiecte sofisticate. Podul cu sase benzi este sustinut de 5200 de stalpi si a fost proiectat de catre Shandong Gausu Group. Constructia lui a inceput simultan la ambele capete, zilele trecute avand loc imbinarea la mijlocul podului de catre cele doua echipe care numara 10.000 de muncitori. Podul va fi dat in folosinta in cursul acestui an si se preconizeaza ca va fi tranzitat zilnic de peste 30.000 masini, scrie The Telegraph.
Jaroslaw Kaczynski: Raportul rus privind accidentul aviatic este un afront la adresa Poloniei. Raportul rus privind prabusirea avionului presedintelui polonez Lech Kaczynski, in aprilie, langa Smolensk, prezentat miercuri la Moscova, reprezinta „un afront la adresa Poloniei”, a declarat fratele sau geaman, liderul opozitiei conservatoare Jaroslaw Kaczynski. „Acest raport este un afront la adresa Poloniei”, a declarat Jaroslaw Kaczynski, liderul opozitiei conservatoare poloneze, intr-o conferinta de presa, la Varsovia. „Aceasta este consecinta faptului ca ancheta a fost lasata pe mana rusilor. Raportul da vina pe piloti si pe Polonia, in mod unilateral si fara dovezi. Multe intrebari raman fara raspuns”, a continuat el. Potrivit raportului definitiv al Comitetului Interguvernamental pentru Aviatie (MAK), prezentat intr-o conferinta de presa, la Moscova, presedintele Kaczynski si alti oficiali polonezi de rang inalt au exercitat presiuni asupra echipajului avionului, in contextul in care pilotii nu aveau un antrenament suficient, luand hotararea de a ateriza „in conditii neprielnice”, anunta Reuters.
Liderii Europei doresc cresterea Fondului European pentru Stabilitate Financiara. Liderii europeni au discutat miercuri despre nevoia demararii unor actiuni concrete care sa apere zona euro prin cresterea cuantumului Fondului European pentru Stabilitate Financiara – EFSF cu pana la 50%. Proiectul prevede si extinderea scopului acestuia prin includerea achizitionarii de obligatiuni si posibilitatea de a oferi credite pe termen scurt catre statele aflate in dificultate. Franta si Germania nu considera necesara nici crestera fondului si nici extinderea scopului acestuia. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a insistat ca masura sa se adopte rapid, in cadrul urmatorului summit ce va avea loc la inceputul lunii februarie. Tarile care ar putea avea nevoie de fonduri de urgenta in perioada urmatoare sunt Portugalia, Spania si Belgia, iar Grecia si Irlanda au beneficiat deja de banii EFSF. Barroso si Olli Rehn, comisarii afacerilor monetare dorec sa extinda scopul fondului astfel incat sa fie accesibil si statelor precum Belgia, care se confrunta cu probleme financiare pe termen scurt, dar si pentru a cumpara obligatiuni de la tarile care se confrunta cu probleme, informeaza The Guardian.
Cuba a discutat cu Statele Unite problema imigratiei. Diplomati americani si cubanezi s-au intalnit miercuri la Havana pentru a discuta problema imigratiei in jurul intelegerii vechi de 17 ani conform careia SUA emite anual 20.000 de vize catre cubanezi. Diplomatii ambelor tabere se folosesc de aceste intalniri bianuale pentru a-si manifesta si alte nemultumiri. Delegatia cubaneza aduce mereu in discutie embargoul de 48 de ani instituit de americani care a influentat negativ economia tarii lor. Americanii ridica problema lui Alan Gross, cetatean american arestat pentru suspiciune de spionaj de mai bine de un an in Cuba fara sa se fi formulat la adresa lui o acuzatie oficiala. SUA a subliniat faptul ca pana la eliberarea lui Alan Gross relatiile intre cele doua tari nu se pot imbunatati. Desi initial au existat sperante pentru incetarea ostilitatilor odata cu alegerea presedintelui Obama, intalnirile si discutiile intre cele doua tabere merg pe vechiul fagas, scrie Fox News.
Wall Street a inchis in crestere, incurajata de pietele financiare europene. Bursa de pe Wall Street a inchis sesiunea de tranzactionare de miercuri in crestere, incurajata de pietele financiare europene si de sectoarele bancare si energetice. Astfel, la sfarsitul sedintei de miercuri, indicele Dow Jones Industrial Average s-a apreciat cu 83,56 puncte sau 0,72%, ajungand la 11.755,44 puncte. Standard & Poor’s 500, indicele celor mai reprezentative companii americane, a inchis in crestere cu 11,48 puncte sau 0,90 %, pana la 1.285,96 puncte, in timp ce Nasdaq Composite, indicele care monitorizeaza tendinta companiilor tehnologice, a inchis cu 20,5 puncte in crestere sau 0,75% pana la 2.737.33 puncte.