Presa in Diagonala: Iranul blocheaza site-ul Facebook inaintea alegerilor; Michelle Obama se infatisaza ca regina a artelor; Pelosi nu va discuta despre drepturile omului la Beijing; 16 raniti in urma unui incident la un templu din Viena
Colin Powell vrea ca Partidul Republican sa devina mai putin restrictiv. Fostul secretar de stat american, Colin Powell, a declarat, duminica, la un post TV american, ca ramane republican, desi sustine ca partidul sau ar trebui sa fie mai putin restrictiv. Declaratia lui Powell vine ca replica la atacul fostului vice-presedinte, Dick Cheney, care a spus, in urma cu doua saptamani, ca a crezut ca Powell a plecat din Partidul Republican in momentul in care a ales sa-l sustina pe Barack Obama la presedintie, in octombrie. Powell, insa, a subliniat ca a sustinut timp de 20 de ani Partidul Republican, desi a votat de mai multe ori cu presedinti democrati, cum ar fi John Kennedy, Lyndon Johnson, Jimmy Carter si Barack Obama. „Am votat cu persoana pe care am considerat-o cea mai potrivita sa conduca natiunea in momentul respectiv”, a spus Powell. In plus, acesta a declarat ca partidul ar trebui sa fie mai putin restrictiv, sa adopte o politica de centru si sa renunte la elementele foarte conservatoare, mai ales avand in vedere o constanta scadere a popularitatii in toate regiunile Statelor Unite, scrie The New York Times.
Pelosi nu va discuta despre drepturile omului la Beijing. Pentru a doua oara anul acesta, un important oficial american care viziteaza China anunta in avans ca nu va discuta despre problema drepturilor omului la Beijing. In schimb, Nancy Pelosi, purtator de cuvant la Casa Alba, a anuntat ca va discuta despre probleme de mediu cu oficialii chinezi. La o sedinta informativa in Washington DC, Pelosi a spus ca va incerca sa obtina sustinerea Chinei in privinta unui pact global pentru reducerea emisiilor de carbon, ignorand complet mai multe intrebari legate de drepturile omului in China. De asemenea, in februarie, secretarul de stat Hillary Clinton, in timpul vizitei sale in China a declarat ca problema drepturilor omului nu ar trebui sa afecteze relatiile economice dintre SUA si China in contextul crizei, atragand criticile activistilor pentru drepturile omului, scrie Washington Post.
16 raniti in urma unui incident la un templu din Viena. Cel putin 16 persoane au fost ranite in urma unui conflict dintr-un templu sikh din Viena. Potrivit politiei, 5 persoane inarmate cu cutite si o a sasea care avea un pistol au declansat conflictul din templu. Toti cei sase au suferit rani grave si au fost transportati la spital, unde au fost si arestati. Inca nu este clar care a fost motivul care a determinat violentele, insa se presupune ca ar fi vorba despre un conflict intre familii rivale sau unul intre credinciosii de la mai multe temple sikh, scrie BBC.
Iranul blocheaza site-ul Facebook inaintea alegerilor. Blogurile si siteurile au devenit o unealta importanta in campania electorala a candidatului reformist, Mir Hossein Mousavi, mai ales pentru mobilizarea electoratului tanar. Autoritatile iraniene blocheaza deseori site-uri care critica regimul, insa, din cauza momentului ales, blocarea retelei de socializare Facebook a fost interpretata ca un gest in favoarea presedintelui Mahmoud Ahmadinejad in alegerile de pe 12 iunie, scrie The Telegraph.
Michelle Obama se infatisaza ca regina a artelor. Prima doamna a SUA isi croieste un rol neoficial de ministru al culturii, la numai cateva luni dupa ce sotul ei si-a inceput mandatul. Sefii celor mai prestigioase institutii culturale din New York nu au niciun dubiu ca Michelle Obama intentioneaza sa joace un rol activ in lumea artelor, dupa ce au convocat o intalnire cu aceasta saptamana trecuta. “Vorbea intr-un mod in care ar trebui sa vorbeasca un ministru al culturii, chiar daca o astfel de pozitie nu exista in SUA”, a declarat Peter Gelb, directorul Operei Metropolitane din New York. “A fost ca si cum ar fi vorbit in numele Casei Albe si a presedintelui. A fost foarte neobisnuit”, a mai declarat acesta, potrivit The Times.