Sari direct la conținut

Presa in Diagonala: NATO are nevoie de ajutorul Rusiei; Statele Unite nu au tinut evidenta armelor trimise spre Afganistan; Israel: Kadima, cu un mandat in plus fata de Likud, iar Papa s-a intalnit cu liderii evrei la Vatican

HotNews.ro

NATO are nevoie de ajutorul Rusiei. Dimitri Rogozin, ambasadorul rus la NATO, a declarat joi ca eforturile Aliantei de a reface relatiile cu Moscova seamana cu niste scuze si cu recunoasterea faptului este nevoie de asistenta Rusiei in zonele de conflict. Relatiile NATO cu Rusia s-au inrautatit dupa conflictul din Georgia, dar atat Rusia cat si Statele Unite, membrul cheie al Aliantei, au dat semnale de conciliere dupa investirea in functie a presedintelui american Barack Obama. Intr-o discutie televizata cu presedintele rus Dmitry Medvedev, Dimitri Rogozin a declarat ca initiativa NATO de a imbunatati relatiile vine din faptul ca Occidentul are nevoie de ajutorul Rusiei. „Faptul ca au preluat initiativa de a cere Rusiei sa reia cooperarea completa este un fel de scuza”, a declarat Rogozin, citat de Reuters.

Statele Unite nu au tinut evidenta armelor trimise spre Afganistan. Un raport intocmit de Oficiul Guvernamental de Conturi (GAO) arata ca armata Statelor Unite nu a reusit sa tina evidenta a cateva sute de mii de arme trimise spre Afganistan, acestea fiind in pericol de a disparea sau a fi furate cu usurinta. In raport se arata ca pana in iunie 2008, timp de 4 ani de zile, armata nu are documentele complete pentru un numar de 222.000 de arme ce au fost trimise spre Afganistan. Acest lucru va fi discutat si dezbatut joi in Camera Reprezentantilor. „Oficiali ai armatei Statelor Unite ale Americii nu au tinut corect evidenta pentru aproximativ 87.000 de pusti, pistoale, mortiere si alte arme ce au fost trimise spre Afganistan in perioada decembrie 2004 – iunie 2008, reprezentand aproape o treime din totalul de arme trimise. In aceeasi situatie se aflta si 135.000 de arme usoare ce au fost donate Afganistanului de 21 de tari din intreaba lume, prin intermediul Statelor Unite. De asemenea 46.000 de arme nu au fost indexate si numerele lor de serie nu se cunosc. Acest lucru face imposibila identificarea armelor ce ar fi putut intra pe mana militantilor. Un numar de 41.000 de arme ale caror serii au fost inregistrate au fost ratacite, iar oficialii nu au inca nici o idee unde au ajuns aceste arme”, s-a scris in raport, noteaza BBC.

Israel: Kadima, cu un mandat in plus fata de Likud. Rezultatele finale ale alegerilor parlamentare din Israel, comunicate joi, au aratat ca partidul ministrului de Externe Tzipi Livini, Kadima, a castigat scrutinul devansand cu un singur mandat formatiunea de dreapta Likud. Oficiali ai Comisiei Electorale israeliene au declarat ca partidul Kadima a obtinut 28 de fotolii din totalul de 120 din Parlament, cu unul mai mult decat Likud ce a obtinut 27, scrie Reuters.

Papa s-a intalnit cu liderii evrei la Vatican. Papa Benedict al XVI-lea s-a intalnit joi cu lideri evrei pentru a incerca sa imbunatateasca relatiile dupa ce a anulat excomunicarea unui episcop care nu recunoaste existenta Holocaustului si a declarat ca Biserica Romano-Catolica este „profund si irevocabil hotarata” sa nu accepte anti-semitismul. De asemenea el a criticat negarea Holocaustului si a numit-o „intolerabila si inacceptabila”, in special pentru cler, si a spus ca ar trebui sa fie „clar pentru toata lumea” faptul ca Holocaustul a fost o „crima impotriva lui Dumnezeu si a umanitatii”. Papa s-a adresat celor 60 de membri ai Conferintei Presedintilor Marilor Asociatii Evreiesti Americane si a declarat pentru prima data faptul ca are intentia de a vizita Israelul. Vaticanul nu a confirmat inca acest lucru, dar anumite surse au spus ca cel mai probabil aceasta vizita va avea loc in mai, noteaza International Herald Tribune.

Darwin lasa urme chiar si dupa 200 de ani. Inainte de a exista vaste inregistrari fosile, secventierea ADN-ului sau macar o intelegere rudimentara a geneticii, a fost Charles Darwin. Astazi, intreaga lume comemoreaza 200 de ani de la nasterea celui care a reusit singur sa revolutioneze biologia cu o teorie ce a zdruncinat structura de baza a modelului creationist. „Darwin a scris despre cine suntem”, a declarat istoricul si autorul James Moore. „Darwin ne-a dat o reinterpretare a istoriei umane pe Pamant, si ce putem deveni”. Teoria evolutionista a lui Darwin spune ca oamenii evoluat timp de milioane de ani dintr-o specie animala, mai exact maimute. O asemenea teorie, ce a contrazis Biblia care spune ca Pamantul a fost creat in 7 zile de o catre Dumnezeu, a fost considerata o blasfemie, atunci cand Darwin a publicat-o in 1859. Un secol si jumatate mai tarziu aceasta teorie continua sa lase urme, scrie CNN.

Genetica si misterele manuscriselor medievale. Mii de texte scrise pe pergament au supravietuit din Evul Mediu pana astazi, dar cunoasterea originii multora dintre ele intampina obstacole. O avansata metoda genetica ar putea ajuta la elucidarea misterelor. Pergamentul, suportul pe care sunt scrise cele mai multe dintre textele medievale care ni s-au pastrat, este fabricat din piei de animale, de obicei vitel, oaie, capra. A afla de unde provine un manuscris si de cand dateaza este, insa, adesea, dificil. Tim Stinson, profesor la Universitatea de Stat din North Carolina, SUA, a avut ideea de a folosi pergamentul insusi pentru a extrage date privind originea si vechimea manuscriselor. Intrucat pielea, ca orice tesut animal, contine ADN, Stinson a propus prelevarea unor mostre de ADN din pergamentele manuscriselor cu origine cunoscuta, analizarea acestora si constituirea unei baze de date genetice cu ajutorul careia sa poate fi ulterior determinata, prin comparatie, provenienta unor manuscrise pe pergament cu origine necunoscuta, scrie Descopera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro