Presa in Diagonala: Procesele de la Guantanamo, amanate la cererea lui Obama; Marile puteri ale lumii se intalnesc luna viitoare sa discute problema Iranului; Uganda mentine pedeapsa cu moartea; India dezvaluie fata nevazuta a Lunii
Un 2009 intunecat pentru economia Germaniei. Germania se asteapta sa inregistreze o scadere economica de 2,25 de procente in 2009, acesta fiind cea mai slab randament economic de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial pana acum. Aceasta predictie este mult mai sumbra decat cea precedenta, realizata in octombrie, care anunta o crestere de 0,2%. Michael Glos, ministrul Economiei, care a anuntat scaderea economica fara precedent in istoria postbelica, a mai prezis ca exporturile, un factor cheie in cresterea economica a Germaniei din ultimii ani, vor inregistra o scadere cu 8,9 procente, iar rata somajului va creste de la 7,8% in 2008, la 8,4% in 2009, scrie BBC.
Procesele de la Guantanamo, amanate la cererea lui Obama. Cererea lui Obama de a amana toate procesele pentru crime de razboi de la Guantanamo a fost imediat acceptata de judecatorii militari, miercuri. Acesta pare sa fie sfarsitul sistemului impus de administratia Bush, prin care erau judecati presupusi teroristi. Judecatorii au fost de acord sa opreasca pentru 120 de zile procesele a cinci persoane acuzate de implicare in atentatele de la 11 septembrie si pe cel al unui canadian acuzat ca ar fi ucis un soldat american in Afganistan. Comisia militara de la Guantanamo se asteapta sa primeasca ordine similare si pentru alte procese pe rol, scrie USA Today.
Marile puteri ale lumii se intalnesc luna viitoare sa discute problema Iranului. Potrivit ambasadorului Rusiei in Marea Britanie, reprezentantii a sase mari puteri vor discuta, luna viitoare, despre programul nuclear al Iranului. Intalnirea este programata sa aiba loc la inceputul lunii februarie, la Berlin. In cadrul intalnirii, reprezentantii vor incerca sa gasesca solutii referitoare la viitoarele actiuni in aceasta privinta. Occidentul se teme ca Iranul urmareste sa dezvolte arme nucleare sub aparenta unui program atomic civil. Cu alte cuvinte, Iranul sustine ca nu vrea decat sa dezvolte tehnologia nucleara pentru a genera electricitate, astfel incat sa faca fata cererii de curent electric, scrie Reuters.
Uganda mentine pedeapsa cu moartea. Curtea Suprema din Uganda a decis intr-un caz care implica 400 de detinuti condamnati la moarte ca pedeapsa cu moartea este constitutionala. Cu toate acestea, Curtea a declarat ca moartea prin spanzurare este o metoda cruda si a recomandat Parlamentului sa ia in considerare alte metode de executie. In plus, judecatorii au decis ca perioada dintre anuntarea sentintei si momentul executiei nu trebuie sa fie mai lunga de 3 ani, ceea ce inseamna ca sentinta cu moartea a mai multor detinuti va fi inlocuita cu inchisoarea pe viata. Desi pedeapsa cu moartea nu a mai fost aplicata din 1999, Curtea Suprema considera ca aceasta are ca efect reducerea ratei criminalitatii, scrie BBC.
India dezvaluie fata nevazuta a Lunii. Primele imagini ale celor mai reci si intunecate cratere de pe Luna sunt studiate in prezent de cercetatori, dupa ce au fost capturate cu ajutorul sondei spatiale indiene Chandrayaan-1. Imaginile in alb si negru arata ce se afla in adancul craterelor intunecoase, care nu sunt vizibile de pe Pamant. Cercetatorii folosesc un instrument radar special pentru a cartografia terenul si pentru a cauta dovezi ale prezentei apei in adancurile craterelor. Fotografiile, captate in luna noiembrie a anului trecut, acopera o parte a craterului Haworth, aflat la polul sud al Lunii, si partea vestica a craterului Seares, localizat la polul opus, scrie Descopera.