Sari direct la conținut

Presa in Diagonala: Un scriitor a fost condamnat la 3 ani de inchisoare pentru ca a insultat monarhia thailandeza; China anunta a treia victima a gripei aviare de anul acesta; Armata Rwandeza a intrat in Republica Democrata Congo; In vremuri grele, natura favorizeaza creierul femeilor

HotNews.ro

Un scriitor a fost condamnat la 3 ani de inchisoare pentru ca a insultat monarhia thailandeza. Un scriitor australian a fost condamnat, luni, la trei ani de inchisoare pentru ca a insultat monarhia thailandeza intr-un roman scris de el. Harry Nicolaides primise initial o sentinta de 6 ani, insa aceasta a fost redusa dupa de acuzatul si-a recunoscut vinovatia. Cartea, intitulata „Veridicitate”, a fost publicata in 2005, si a vandut foarte putine copii. Astfel de injurii la adresa monarhiei se pot pedepsi cu sentinte de pana la 15 ani de inchisoare, in Thailanda. Nicolaides, care era profesor de limba engleza in Thailanda, a fost retinut pe 31 august, cand incerca sa se intoarca acasa, nestiind, se pare, de mandatul de arestare emis pe numele sau, scrie The New York Times.

Un avocat si un jurnalist au fost impuscati mortal la Moscova. Un cunoscut avocat rus specializat in drepturile omului si care a avut mai multe conflicte cu serviciile de securitate, alaturi de o studenta la jurnalism care investiga activitatile neo-naziste din Rusia au fost impuscati mortal, luni, in centrul Moscovei. Crima a starnit furia colegilor victimelor, care considera ca acestea au fost ucise din cauza activitatilor lor. Avocatul Stanislav Markelov a fost ucis la scurt timp dupa ce a incheiat o conferinta de presa pe care o convocase pentru a protesta impotriva eliberarii pe cautiune a unui ofiter rus condamnat pentru atrocitatile din Cecenia. Anastasia Baburova a incercat sa-l opreasca pe agresor, insa acesta a impuscat-o in cap, dupa care s-a facut nevazut intr-o statie de metrou din apropiere, relateaza Washington Post.

Armata Rwandeza a intrat in Republica Democrata Congo. Trupele rwandeze au patruns in estul RD Congo, in cadrul unei operatiuni comune cu armata congoleza, impotriva militiei Hutu. Un purtator de cuvant al ONU a anuntat ca in jur de 2.000 de soldati rwandezi au trecut granita. RD Congo si Rwanda au incheiat luna trecuta un acord militar pentru a actiona impotriva Fortelor Democratice pentru Eliberarea Rwandei (FDER), ai caror lideri au legatura cu genocidul din Rwanda, din 1994. Se pare ca prezenta FDER in estul RD Congo reprezinta principalul motiv pentru instabilitatea din zona. Rwanda a mai invadat de doua ori RD Congo in cursul anilor ’90, sustinand ca urmareste distrugerea militiei Hutu, insa bogatiile regiunii reprezinta un alt posibil motiv, scrie BBC.

China anunta a treia victima gripei aviare de anul acesta. Un adolescent in varsta de 16 ani a murit din cauza gripei aviare, marti, fiind cea de-a treia victima a virusului de la inceputul acestui an. De asemenea, un oficial chinez a confirmat, marti, ca o alta femeie infectata cu virusul gripei aviare a murit in urma cu doua saptamani. Dupa aproape un an in care nu a mai fost detectat nici un caz de gripa aviara la oameni, patru persoane au contactat virusul. Trei dintre acestea au murit, iar una se afla in spital, scrie Reuters.

US Airways plateste despagubiri in valoare de 5.000 de dolari pentru fiecare pasager implicat in accidentul de saptamana trecuta. Compania US Airways a trimis cate un cec in valoare de 5.000 de dolari fiecarui pasager care se afla in avionul care s-a prabusit saptamana trecuta in raul Hudson. De asemenea, compania a anuntat ca s-ar putea sa dureze catveva luni de zile pana cand pasagerii vor primi inapoi obiectele persoanale care au fost recuperate din avion. Avionul care trebuia sa ajunga de la New York in North Carolina a avut probleme la motor si a aterizat de urgenta in raul Hudson. Toti cei 155 de pasageri de la bord au supravietuit, noteaza CNN.

In vremuri grele, natura favorizeaza creierul femeilor. Un studiu recent, efectuat de catre cercetatorii de la Universitatea Pittsburgh, a aratat diferenta clara intre modurile in care reactioneaza organismele feminine si cele masculine in conditii extreme. Supuse infometarii, celulelele masculine au tendinta de a conserva proteinele, in timp ce cele feminine aleg sa conserve grasimea. Insa ce se intampla cu creierul, pentru a carui buna functionare, organismul are nevoie de un set complex de nutrienti? Observatiile care au urmat i-au condus pe cercetatori intr-o singura directie: “Cand vine vorba despre buna functionare a creierului, se pare ca natura a avut mai multa grija de femele”, a declarat Robert Clarck, unul dintre cercetatori, in cadrul unei conferinte de presa, scrie Descopera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro