Presa in diagonala: Wikipedia nu renunta la imaginile Profetului, 80 de persoane au fost ucise intr-un atentat in Afghanistan, iar Bush este popular in Africa
- Wikipedia ignora cererea a 180 000 de musulmani de a renunta la imaginile Profetului. Enciclopedia online Wikipedia refuza sa scoata de pe site reprezentarile artistice medievale ale Profetului Muhammad, desi a fost asaltata cu numeroase plangeri ale musulmanilor, care insista ca aceste imagini sa fie sterse. Imaginile, miniaturi persane si otomane din secolele XIV, XV si XVI, sunt considerate o ofensa la adresa Islamului, care interzice orice reprezentare a Profetului. Desi mai mult de 180 000 de musulmani au participat la un protest online, editorii enciclopediei au declarat ca nu vor raspunde presiunilor si ca cei care se simt ofensati de aceste imagini nu sunt obligati sa le acceseze, scrie The Guardian.
- Mai mult de 80 de morti intr-un atentat in Afghanistan. Potrivit autoritatilor afghane, mai mult de 80 de oameni au fost ucisi duminica dimineata langa orasul Kandahar, in sudul Afganistanului, dupa ce un terorist a detonat explozibil intr-o zona in care mai multi barbati si copii asistau la lupte de caini. In urma atacului mai mult de 80 de persoane au murit si cel putin 50 au fost ranite, iar numarul mortilor ar putea creste, intrucat multi dintre acestia sunt in stare grava. Acest atentat este considerat a fi cel mai sangeros din ultimii 7 ani, relateaza Washington Post.
- Cai lasati sa flamanzeasca, dupa decizia Romaniei de a interzice carutele. Candva, au tras carute pe strazile orasului sau au lucrat la camp, cum fac caii in Romania, de secole. Dar acum, au fost abandonati de proprietarii lor, victime ale unei incercari dezastruoase de a alinia tara la legislatia UE care interzice prezenta pe principalele drumuri a carutelor trase de cai. In ultima luna, sute de cai vagabonzi au fost gasiti pe strazile si in parcurile principalelor orase ale Romaniei. Multi sunt pe jumatate morti de foame si abia pot merge; unii au murit acolo unde au fost gasiti, incapabili sa revina pe picioare, sustine ziarul brianic The Telegraph, citat de Rador.
- Norvegia ar putea bloca scutul antiracheta. Norvegia este singura tara NATO, care se opune deschis instalarii scutului antiracheta in Europa. Acum o saptamana, la intalnirea de la Vilnius a ministrilor apararii NATO, sefa Ministerului norvegian al Apararii, Anne-Grete Strom-Ericsen, a spus de-a dreptul ca tara sa „are indoieli serioase in ceea ce priveste necesitatea existentei scutului”. Desi in Polonia urmeaza sa se construiasca o baza cu zece rachete de interceptare a rachetelor ostile lansate din Iran sau Coreea de Nord, nimeni la Varsovia nu da atentie scepticismului norvegian. Cu toate ca Norvegia nu are influenta asupra negocierilor polono-americane si ceho-americane pe tema scutului, ca membru al Aliantei ea poate totusi recurge la veto in cazul planului de unificare a scutului american cu sistemul antiracheta, pe care NATO ar dori sa-l aiba in viitor, relateaza Gazeta Wyborcza, potrivit Rador.
- Bush este popular in Africa. Desi pretextul vizitelor presedintelui american in Benin, Liberia, Rwanda, Ghana si Tanzania este finantarea tratamentului impotriva SIDA, acestea pot reprezenta si un mijloc pentru a obtine sustinere in stabilirea unor baze militare americane pe continentul african sau pentru a gasi noi resurse de petrol. Dar un alt motiv ar putea fi acela ca oamenii de aici chiar il plac. Potrivit unui raport de la Pew Global Attitudes Project Statele Unite sunt mai bine vazute in Africa decat in orice alta regiune a lumii, scrie The Independent.
- Alegerile ar putea diminua autoritatea lui Musharraf. Alegerile parlamentare de azi din Pakistan ar putea diminua autoritatea presedintelui Pervez Musharraf, scrie New York Times. Alegerile – care au fost amanate dupa asasinarea liderului opozitiei, Benazir Bhutto, acum doua luni – vor complica si mai mult situatia politica deja tensionata daca guvernul va manipula rezultatele sau daca va initia un conflict cu opozitia in privinta formarii unui nou guvern. In timpul acestei campanii electorale patru candidati, inclusiv Bhutto, au fost ucisi.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro