Sari direct la conținut

Presa moscovita: Rusia este amenintata de reducerea productiei de petrol si pierderea petrodolarilor

HotNews.ro

Pe termen scurt, Rusia este amenintata de o noua si serioasa reducere a productiei de petrol si, posibil, de o diminuare a fluxului de petrodolari. Un scenariu aproape inevitabil, avand in vedere ca instabilitatea financiara a ingustat sansele de investitii in zacaminte noi si determina companiile sa procedeze la revizuirea programelor lor de investitii, scrie Nezavisimaia gazeta.

Ministrul energiei, Serghei Smatko, a declarat ca masurile adoptate de autoritati pentru sustinerea companiilor petroliere – in special reducerea taxelor de export pentru urmatoarele doua luni – ar trebui sa-i determine pe petrolisti sa renunte la corectarea planurilor lor de productie. Expertii au spus ca, indiferent de solutiile oferite de oficiali, petrolistii vor reduce investitiile.

La 21 septembrie, aminteste ziarul citat, presedintele companiei Lukoil, Vagit Alekperov, anunta o posibila rectificare a planului investitional, calculat, initial la un pret al titeiului „de 105 si nu de 90 de dolari barilul”.

Deocamdata, alte societati evita sa fie la fel de sincere. Purtatorul de cuvant al companiei Rosneft, Nikolai Manvelov, a precizat ca orice revizuire a programelor de investitii se decide la adunarea consiliului director. „Pana acum nu a fost convocata o astfel de consfatuire”, a spus Manvelov.

Un raspuns similar a venit si din partea concernului TNK-BP.

Intre timp, la nivelul tarii se constata o scadere a productiei de titei. Potrivit datelor statistice, in perioada ianuarie–august au fost realizate 325 milioane tone, cu 0,7% mai putin decat in acelasi interval din 2007. Pentru schimbarea trendului negativ, statul a redus taxa de export la petrol si produse petroliere, care de la 1 octombrie se ridica la 372,2 si, respectiv, 263,1 dolari tona. Taxa a fost calculata dupa o metoda noua, pe baza unei monitorizari a preturilor mondiale pe doua saptamani, nu pe doua luni, cum era inainte, fapt ce permite petrolistilor economii serioase.

„Dacă la mijlocul lunii iulie, petrolul se comercializa cu circa 120 dolari/barilul, in septembrie el s-a ieftinit pana aproape de 85 de dolari”, arata directorul departamentului pentru proiecte investitionale al companiei 2K Audit, Svetlana Savcenko. Daca dobanda s-ar fi dedus dupa vechea formula, taxa la petrol ar fi fost de aproximativ 486 de dolari tona. Reducand procentul, petrolistii au fost ajutati sa-si sporeasca veniturile cu aproape 45%”, a explicat expertul.

Cu toate acestea, atrage atentia Mihail Zanozin, de la firma de consultanta Uralsib, „nici acest lucru nu-i va opri pe petrolisti sa-si reduca planurile de investitii. Pe plan international, titetiul devine tot mai ieftin, in conditiile in care obtinerea de noi imprumuturi devine tot mai greu si mai scump. Ca atare, reducerea taxelor de export, care reprezinta in jur de 5-5,5 miliarde de dolari, nu va reusi sa acopere toate cheltuielile”. Oricum, a subliniat analistul, este vorba de planurile pentru 2009 si urmatorii ani.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro