Sari direct la conținut

Președinta Elveției este pentru ridicarea interdicției privind re-exportul de armament către Ucraina: „Trebuie să facem un pas înainte”

HotNews.ro
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se întâlnește cu președinta Confederației Elvețiene, Viola Amherd, în cadrul unei vizite de lucru în Elveția, la Berna, pe 15 ianuarie 2024., Foto: Ukraine Presidency via Bestimage / Bestimage / Profimedia
Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu președinta elvețiană Viola Amherd la Berna, în ianuarie 2024. Foto: Ukraine Presidency via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Președinta Elveției a spus luni că este în favoarea renunțării la interdicția care împiedică în prezent reexportul armelor fabricate în Elveția din altă țară către Ucraina, afirmând că embargoul afectează industria și securitatea țării sale, transmite Reuters.

Solicitările ca Elveția să renunțe la tradiția sa de neutralitate, veche de secole, au crescut atât în țară, cât și în străinătate, de când Rusia a invadat Ucraina în 2022.

Parlamentul elvețian a recomandat deja flexibilizarea normelor privind armamentul, deși anul trecut guvernul a refuzat să schimbe această veche politică.

„Personal, cred că trebuie să facem un pas înainte pentru industria noastră”, a declarat Viola Amherd, care este și ministru al apărării, la un eveniment de presă la Berna, ca răspuns la o întrebare privind această politică elvețiană.

„Devine dificil deoarece țări precum Țările de Jos au decis să nu cumpere din Elveția deoarece nu este liberă să re-exporte, lucru pe care îl înțeleg”, a adăugat ea.

„Dacă avem o problemă cu industria noastră de armament, înseamnă că avem și o problemă de securitate, deoarece este important să avem tehnologie și know-how”, a spus ea.

Cu toate acestea, ea a adăugat că Elveția – care acționează ca un intermediar de pace în conflictele globale – nu ar furniza niciodată arme direct unei țări aflate în război.

În ciuda vechii sale neutralități, Elveția este un mare furnizor de arme, al 14-lea la nivel mondial în 2022, potrivit datelor Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm.

Vânzările de arme elvețiene au scăzut deja în 2023, voci critice dând vina pe poziția neutră a țării.

Pe un plan mai general, Amherd a declarat că Elveția trebuie să investească mai mult în securitatea în Europa și că intenționează să consolideze legăturile cu partenerii, inclusiv NATO.

„În ultimii 30 de ani, Elveția nu a investit suficient în apărare și trebuie să recuperăm”, a spus ea.

INTERVIURILE HotNews.ro