Sari direct la conținut

Presedintele ASF, Misu Negritoiu, va prezenta miercuri masurile pregatite pentru iesirea din perioada de plafonare a tarifelor RCA/Revocarea din functie a lui Negritoiu va fi votata joi in Plenul Parlamentului

HotNews.ro
Misu Negritoiu, fost presedinte ASF, Foto: Hotnews
Misu Negritoiu, fost presedinte ASF, Foto: Hotnews

​Presedintele ASF, Misu Negritoiu, va sustine miercuri, de la ora 12:30, o conferinta de presa, avand ca subiecte evolutia pietei RCA in primul trimestru din acest an si masurile pregatite pentru iesirea din perioada de plafonare a tarifelor politelor auto obligatorii. Revocarea lui Misu Negritoiu de la conducerea autoritatii de supraveghere financiara va fi supusa din nou la vot joi, 11 mai, in Plenul Senatului, dupa ce marti revocarea sa a fost amanata din lipsa de cvorum. Propunerea de revocare a lu Negritoiu dateaza din octombrie 2016, cand a fost intocmit un raport legat de modul in care a fost gestionata criza RCA din 2016 si a fost repusa pe tapet dupa scandalul cu fondul de pensii private NN de luna trecuta.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, in 27 aprilie, ca s-a inteles cu presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, asupra faptului ca Misu Negritoiu trebuie demis cat mai repede de la conducerea ASF, deoarece aceasta este o institutie importanta care nu trebuie sa functioneze ca si cum ar fi „mosia” unuia sau unora, potrivit News.ro.

Si liderul PNL raluca Turcan declara ca Misu Negritoiu trebuie demis de la ASF pentru ca decizia la nivelul institutiei pe care acesta o conduce a fost „contaminata politic” de PSD si ca amendarea companiei NN a fost executata la ordinul politic dat in vazul tuturor de la televizor de Liviu Dragnea.

Biroul Permanent al Senatului a transmis in 18 aprilie Birourilor Permanente Reunite raportul comisiilor economice si de buget ale Camerei Deputatilor si Senatului privind revocarea din functie a sefului Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Misu Negritoiu, din cauza modului in care ASF a gestionat criza de pe piata RCA din 2016.

Potrivit raportului din octombrie 2016, Misu Negritoiu nu mai indeplineste conditiile prevazute in legea de functionare a ASF, motiv pentru care comisiile parlamentare au hotarat, cu majoritate de voturi (o abtinere si un vot neexprimat al unui parlamentar aflat in conflict de interese) sa inainteze plenului reunit al Camerei Deputatilor si Senatului propunerea de revocare a lui Negritoiu din functia de presedinte al ASF, membru executiv al Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara.

De asemenea, in luna aprilie, ASF a decis sanctionarea fondului de pensii private NN Pensii cu o amenda de 750.000 lei, reprezentand 1% din capitalul social al fondului, de 75 milioane lei, aceasta fiind cea mai mare amenda aplicata de ASF de la infiintare, si a decis retragerea autorizatiei directorului general Raluca Tintoiu, din cauza mesajului trimis clientilor, legat de nationalizarea fondurilor de pensii private.

Misu Negritoiu a ajuns presedinte al ASF la 1 aprilie 2014, cu sprijinul PSD, care a votat masiv in Parlament numirea sa. Negritoiu a venit la conducerea ASF in locul lui Dan Radu Rusanu, care si-a dat demisia de la sefia autoritatii din arestul politiei, in martie 2014, in conditiile in care era arestat pentru 30 de zile in dosarul Carpatica – ASF.

  • Sorin Grindeanu: Nu exista pericolul de explozie a preturilor RCA in perioada urmatoare

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, marti, la Viena, ca nu exista riscul cresterii majore a preturilor RCA in viitorul apropiat, urmand ca problema sa fie transata de catre Parlament in perioada urmatoare, potrivit news.ro.

  • „Am avut discutii, si eu si colegii mei de Cabinet, fie ca vorbim de ministrul Finantelor, de ministrul Transporturilor si de alti colegi cu cei din Parlament – cei din comisiile de buget/finante si de la Camera  si de la Senat –  cu transportatorii au avut loc mai multe randuri de discutii pentru a-i consulta pe aceasta problema.  De asemenea, cu ASF. Concluzia este ca, in perioada urmatoare, in Parlament fiind un proiect de lege (…) o sa asteptam ca Parlamentul sa ia o decizie din acest punct de vedere”, a declarat premierul Sorin Grindeanu.

Seful Executivului a dat asigurari ca nu exista vreun pericol ca preturile asigurarilor RCA sa creasca necontrolat in perioada urmatoare.

  • „Eu vreau sa ne respectam angajamentele pe care le-am luat in fata Comisiei Europene. Nu exista aceasta acesta posibilitate de explozie in perioada urmatoare a RCA”, a afirmat Grindeanu.

Presedintele Federatiei Operatorilor Romani de Transport (FORT), Augustin Hagiu, a declarat, marti, dupa o intalnire pe care transporatorii au avut-o cu ministrii Finantelor si Transporturilor la Guvern, ca a primit asigurari ca problema tarifelor RCA va fi rezolvata pana pe 18 mai, data la care expira plafonarea tarifelor introdusa prin Ordonanta de urgenta in toamna anului trecut.

  • „Concluzia este ca ramanem pe marginea prapastiei, agatati intr-o promisiune si un angajament ferm al Guvernului cu privire la emiterea, de catre Parlament, a raportului final joia viitoare pe legea RCA intr-un format restrans, raportat amendamentelor depuse, ca tariful de referinta ramane in apanajul ASF, asa cum am cerut inca de anul trecut, si nu va trece sub nicio forma la BAAR (Biroul Asiguratorilor Auto din Romania – n.r.), ca bonus malus va ramane tot in apanajul ASF si nu va trece sub nicio forma la BAAR, adica la o asociatie profesionala care deja ne sperie cate atributii primeste si care ii reprezinta pe asiguratori intr-un fel sau altul”, a declarat Augustin Hagiu.

El a afirmat ca, in conditiile in care nu va exista o lege care sa intre in vigoare imediat, exista riscul major ca dupa data de 18 mai „tarifele sa o ia razna”, aratand ca a primit asigurari de la membrii Executivului ca situatia va fi remediata.

  • „Ca atare, azi am obtinut acest angajament al Guvernului ca joia viitoare vom avea raportul final si in maxim doua saptamani pana pe 18 legea va iesi din Parlament. Inteleg ca s-au facut eforturi si catre presedintie ca promulgarea sa fie rapida si sa speram ca nu vom intra intr-o zona in care sa ne vedeti iar prin Piata Victoriei”, a precizat presedintele FORT.

Guvernul a aprobat anul trecut, la presiunile patronatelor din transportul rutier, o Ordonanta de Urgenta (OUG) care impune inghetarea preturilor RCA pentru sase luni, prin fixarea unor preturi maxime de catre ASF. Perioada de plafonare a inceput in 18 noiembrie 2016 si va expira in 18 mai.

Inghetarea politelor RCA a fost salutata de transportatori, dar criticata de companiile de asigurari active pe segmentul RCA, care se plang ca inregistreaza pierderi si cer revenirea la tarife libere.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro