Presedintele Asociatiei Jurnalistilor, Cezar Ion, da in judecata TVR pentru "concediere nelegala"
Cezar Ion, presedintele Asociatiei Jurnalistilor din Romania si pana acum director al Departamentului Productie Editoriala din cadrul TVR, a declarat luni pentru HotNews.ro ca a dat in judecata postul public de televiziune pentru ca presedintele-director general al acestuia, Alexandru Sassu, „m-a concediat in mod nelegal”, in urma reorganizarii TVR anuntate la inceputul verii.
Potrivit lui Cezar Ion, la 7 august a.c., Alexandru Sassu a emis o decizie ce i-a fost anuntata directorului de productie editoriala, aflat in acea perioada in concediu, abia la 18 august si prin care acesta din urma era instiintat ca i-a fost reziliat contractul individual de munca prin care era angajat ca director de departament. In acelasi document era anuntata si decizia de reluare a contractului pe care Cezar Ion il avea ca producator in cadrul TVR, contract ce fusese suspendat, conform procedurii, in 2006, cand acesta a fost ales prin concurs in functia de conducere.
Daca ar fi acceptat reluarea contractului suspendat in 2006, ar fi insemnat ca este de acord si cu suspendarea sa din functia de director, deoarece ambele hotariri erau incluse intr-un singur document, a explicat Cezar Ion. „Eu contestand decizia, contractul (vechi – n.r.) nu poate fi reactivat”, fapt pentru care „ma consider concediat”, a spus el.
Cezar Ion a spus ca a dat in judecata postul public atat din motive de forma – nu i se indica, potrivit legii, motivele pentru care postul i-a fost desfiintat si nici instanta unde poate sa conteste decizia lui Alexandru Sassu – cat si din motive de fond. Mai precis, postul lui nu a fost desfiintat, conform noii organigrame decise de Consiliul de Administratie al postului public vara aceasta, ci a fost transformat intr-un alt post, cu atributii identice cu cele pe care le avea Cezar Ion.
La inceputul lunii iunie, CA al TVR a decis infiintarea Directiei Editoriale, formata din departamentele Muzica-Divertisment, Cultura, Social–Politic-Economic, Educatie-Mediu-Timp liber, Minoritati, Documentare-Patrimoniu-Arhiva si Serviciul Drepturi de Autor. Noua directie ia locul Departamentului de productie editoriala condus de Cezar Ion.
Ulterior, la inceputul lunii august, dupa ultima sedinta a Consiliului de Administratie, au fost anuntate deciziile necesare pentru ca hotararile din iunie sa poata fi puse in aplicare, Alexandru Sassu fiind imputernicit sa faca propunerile privind desfiintarea, infiintarea si transferul de posturi, conform noii organigrame. Printre acestea s-a numarat si decizia de reziliere a contractului prin care Cezar Ion ocupa postul de director al departamentului desfiintat, „fara sa mi se invoce temeiul de drept”, conform legii, dupa cum insista acesta din urma. Conform Articolului 65 din Codul Muncii, „nu mi se aplica cele cinci modalitati de desfacere a contractului de munca”, spune Cezar Ion.
El spune ca in actiunea sa impotriva TVR „nu este vorba despre bani, ci despre un principiu” si aminteste ca a mai fost „concediat” din TVR si in 1999, printr-o decizie pe care a anulat-o in instanta la capatul unui proces care a durat aproape trei ani.
Potrivit lui Cezar Ion, noul dosar a fost deschis luni la Tribunalul Bucuresti si are primul termen la 20 octombrie 2008.