Președintele comisiei de Buget-Finanțe din Camera Deputaților despre taxa de solidaritate propusă de PSD: Ar avea aceleași efecte ca introducerea taxei pe stâlp
Președintele comisiei Buget-Finanțe din Camera Deputaților, Bogdan Huțucă (PNL) atrage atenția PSD că o introducere a taxei de solidaritate pentru marile companii ar duce la destabilizarea și afectarea economiei românești. Huțucă mai spune că măsura „va afecta dinamica locurilor de muncă cât și veniturile la bugetul de stat”.
„O astfel de măsură nu ar face decât să destabilizeze și să afecteze economia românească. Această măsură ar avea aceleași efecte ca introducerea taxei pe stâlp de acum câțiva ani. Companiile își vor suspenda proiectele de investiții pe care le-au setat în România și își vor comprima activitatea. Pe termen mediu, măsura va afecta dinamica locurilor de muncă cât și veniturile la bugetul de stat”, susține președintele comisiei Buget Finanțe din Camera Deputaților.
Huțucă atrage atenția că aceste companii au o marjă de profit diferită desfășurându-și activitatea în domenii de activitate diferite. Punând o cotă de impozitare de 1% într-un mod unitar se poate transforma „într-o de acțiune de confiscare a profiturilor și le poate duce într-o zonă de pierderi”.
Deputatul mai spune că problema externalizării profiturilor este a tuturor țărilor din Uniunea Europeană. „Sunt companii multinaționale care așa se optimizează fiscal dar pentru acest lucru fiecare stat a investit în pregătirea funcționarilor publici, în softuri, în aparatură și schimb de informații (…) Pentru acest lucru avem legi, cadru organizatoric, avem atribuții, avem autoritate publică ca să preîntâmpinăm aceste situații. Nu poți să acoperi incapacitatea statului de a-și desfășura o activitate modificând legislația într-un mod lipsit de coerență care poate afecta pe termen lung un proces investițional în România care este extrem de important”, subliniază Huțucă.
PSD a reluat de la începutul anului propunerea privind introducerea unei taxe de solidaritate în contextul în care în luna mai urmează o rocadă guvernamentală iar Marcel Ciolacu ar urma să fie premier.
Liberalii au declarat deja că nu agreează propunerea PSD privind taxa de solidaritate pentru că mediul de afaceri din România are nevoie de „predictibilitate”.