Presedintele Iohannis a promulgat legea care ii scapa pe alesii locali de incompatibilitati: primarii si sefii de consilii judetene pot face parte din Adunarea Generala a Actionarilor
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri Legea pentru modificarea Legii serviciilor comunitare de utilitati publice nr. 51/2006 care prevede ca primarii si presedintii de consilii judetene pot face parte AGA ale asociatiilor de utilitati publice, modificand astfel regimul incompatibilitatilor. Agentia Nationala de Integritate a criticat aceasta lege intr-un raspuns pentru Digi24, schimbarea legislatiei, subliniind ca „interesul public va fi puternic afectat”.
„Agentia Nationala de Integritate nu sustine adoptarea modificarii propuse (…) Consideram ca interesul public va fi puternic afectat (…) Solutia legislativa propusa ar avea un impact negativ, deoarece ar conduce la eludarea regimului incompatibilitatilor (…) Nu respecta cerintele legale de previzibilitate, stabilitate, dar si de credibilitate a normei juridice”, se precizeaza in comunicatul institutiei citat de Digi24.
Legea a fost contestata de Iohannis la Curtea Constitutionala, sesizare ce a fost admisa de CCR insa fara a impune modificari pe fond a textului legii.
De precizat ca Iohannis epuizase instrumentele pentru contestarea acestei legi, intrucat proiectul fusese deja trimise la reexaminare de fostul presedinte, Traian Basescu.
Parcursul si prevederile acestei legi:
Camera Deputatilor a adoptat pe 6 mai proiectul de lege prin care primarilor si presedintilor consiliilor judetene li se acorda calitatea de reprezentanti ai comunelor, ai oraselor, municipiilor si judetelor in adunarile generale ale asociatiilor de dezvoltare intercomunitara, avand ca obiect de activitate serviciile de utilitati publice.
Modificarea se rasfrange asupra activitatii Agentiei Nationale de Integritate, care nu va mai avea baza sa ii acuze de incompatibilitate pe primarii si presedintii de Consilii judetene care fac parte din conducerea acestor asociatii, situatie in care s-a aflat si presedintele Klaus Iohannis, care insa a castigat definitiv procesul cu ANI. Potrivit Digi 24, ar fi vorba de circa 100 de primari si presedinti de Consilii Judetene, o parte din acestia judecandu-se inca cu ANI.
Deputatii au adoptat proiectul de lege pentru modificarea Legii serviciilor comunitare de utilitati publice nr.51/2006 si au respins cererea fostului presedinte Traian Basescu de reexaminare a acestui proiect, formulata in iulie 2014.
Potrivit raportului Comisiei pentru industrii, prin aceasta lege, primarilor si presedintilor consiliilor judetene li se acorda calitatea de reprezentanti ai comunelor, ai oraselor, municipiilor si judetelor in adunarile generale ale asociatiilor de dezvoltare intercomunitara, avand ca obiect de activitate serviciile de utilitati publice.
Totodata, potrivit noii legi, primarii si presedintii consiliilor judetene isi pot delega, prin dispozitie, calitatea de reprezentant in adunarea generala a asociatiei.
Ulterior, pe 20 mai,presedintele Klaus Iohannis a contestat legea la Curtea Constitutionala, sesizarea avand doua puncte: una referitoare la continutul legii (numita de CCR „cauza de necontitutionalitate intrinseca”) si una privind norma juridica, mai exact faptul ca Senatul ar fi trebuit sa fie Camera Decizionala pentru acest proiect si nu Camera Decizionala – „cauza de neconstitutionalitate intrinseca”. Intrucat CCR a decis sa admita sesizarea referitoare la cauza extrinseca, nu s-a mai pronuntat si pe fond, astfel ca Parlamentul nu a mai fost obligat sa schimbe textul proiectului legislativ.
„Am serioase dubii in ce priveste constitutionalitatea acestui act normativ, drept pentru care am formulat o adresa catre Curtea Constitutionala si voi solicita verificarea constitutionalitatii acestui act normativ. In esenta, trebuie sa lamuresc un pic fondul problemei. Eu m-am exprimat in repetate randuri in chestiunea incompatibilitatilor si am spus ca acest domeniu trebuie mai bine reglementat. Incompatibilitatile trebuie sa fie clarificate dupa o discutie publica si formulate in asa fel incat toata lumea sa inteleaga usor care sunt principiile care stau la baza si care sunt incompatibilitatile. Acest act normativ vrea sa rezolve o parte din aceasta problema, folosind un subterfugiu, folosind un articol dintr-o lege care nu reglementeaza incompatibilitati”, declara atunci presedintele, potrivit Mediafax.