Sari direct la conținut

Președintele Lukoil a demisionat / Vagit Alekperov ceruse încetarea rapidă a conflictului

HotNews.ro
Benzinarie Lukoil, Foto: Laura Boushnak / AFP / Profimedia Images
Benzinarie Lukoil, Foto: Laura Boushnak / AFP / Profimedia Images

Vagit Alekperov, președintele companiei Lukoil a demisionat joi, potrivit anunțului făcut de companie.. În 3 martie, el cerea cere „încetarea rapidă” a războiului din Ucraina.

Vagit Alekperov este al 10-lea cetățean rus ca bogăție, având o avere estimată de circa 10,5 miliarde de dolari

Acțiunile companiei se depreciau joi cu 2,44%, la prânz. Prețul unei acțiuni era de 4.200 ruble, sub cel de la invaziei Rusiei în Ucraina când era 4.642 ruble. Înainte de conflict era de peste 6000 ruble.

Cine este Vagit Alekperov

Vagit Yusufovich Alekperov, 72 de ani, este un om de afaceri ruso-azer care înainte de a prelua conducerea LukOil a fost ministru adjunct al industriei de petrol și gaze din URSS (1991-1992). Este doctor în economie, iar în 2021 era clasat ca al 94-lea cel mai bogat om al planetei.

Alekperov deține 36,8% din pachetul de acțiuni la Spartak Football Club (Moscova), controlând și firma de construcție a yahturilor Heesen Yachts.

În aprilie 2022, Australia și Regatul Unit au impus sancțiuni împotriva lui Vagit Alekperov.

Alekperov s-a mutat în Siberia de Vest în 1979 și a lucrat la Surgutneftegaz între 1979 și 1985, câștigându-și reputația de expert în industrie. El a urcat în funcție, iar în 1985 a devenit prim-director general adjunct al companiei de producție Bashneft.

În 1987, a devenit director general al companiei de producție nou creată Kogalymneftegaz.

În 1990, Alekperov a fost numit ministru adjunct al industriei de petrol și gaze din Uniunea Sovietică și a devenit cel mai tânăr ministru adjunct al energiei din istoria sovietică. La acea vreme, Alekperov a promovat înființarea de companii energetice de stat integrate pe verticală.

În acei ani companiile petroliere occidentale au început să caute parteneri în Rusia. În timpul unei vizite la instalațiile British Petroleum din Regatul Unit în 1990, Alekperov a condus personal delegația rusă la negocieri.

Rondo Fehlberg, un director al BP, a declarat pentru NY Times că Alekperov le-a cerut directorilor BP să explice cum ar trebui înființată o companie petrolieră modernă.

În calitate de ministru adjunct al industriei de petrol și gaze a Uniunii Sovietice, Alekperov a fost implicat în formarea primei companii energetice de stat integrate pe verticală, Langepas-Uray-Kogalymneft, care a fost înființată la sfârșitul anului 1991.

În aprilie 1993, Langepas-Uray-Kogalymneft a devenit societatea pe acțiuni LUKOIL, iar Alekperov a devenit președintele acesteia și președintele consiliului de administrație. Până în 2002, Alekperov deținea 10,4% din companie.

În 2000, Alekperov a demisionat din funcția de șef al consiliului de administrație al Lukoil, dar și-a păstrat funcția de președinte al companiei. În mai 2008, Alekperov a cumpărat 11,13 milioane de acțiuni (1,3%) la Lukoil, crescându-și astfel participația la 20,4% și devenind cel mai mare acționar al companiei.

În 2016, Alekperov a fost reales președinte al companiei pentru încă un mandat de cinci ani.

LUKoil a fost prima companie rusă care a achiziționat o companie americană.

În noiembrie 2000, LUKoil a achiziționat Getty Petroleum Marketing și cele 1.300 de benzinării ale sale din Statele Unite. La fel ca mulți alți oligarhi ruși, Alekperov s-a mutat și în domeniul bancar și mass-media.

În 2018, Alekperov a spus pentru prima dată într-un interviu că caută un succesor pentru funcția sa, o remaniere a personalului, a spus el, urmând să aibă loc în 2023.

În afară de Lukoil, Alekperov are o afacere mare în Belarus. El deține unul dintre cei mai mari traderi de petrol implicați în furnizarea, rafinarea și exportul de petrol, precum și cea mai mare rețea privată de benzinării.

Alekperov este căsătorit și are un fiu născut în 1990. Hobby-ul lui Alekperov este numismatica. Se spune că deține a treia mare colecție privată din Rusia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro