Sari direct la conținut

Presedintele Naftogaz: Gazprom a decis sa suspende total furnizarea de gaze

HotNews.ro

„In momentul de fata pot spune ca, dupa toate probabilitatile, Gazprom a decis sa suspende total furnizarea de gaze rusesti”, a spus presedintele companiei nationale Naftogaz, Oleg Dubina, la o conferinta de presa dupa intrevederea cu responsabilii comisiei europene. Dubina a aratat ca volumul de gaze livrat pentru transportul spre Europa a fost luni de 262 milioane metri cubi, pentru ca, marti dimineata, acest volum sa fie de numai 92 milioane, iar in ultimele ore de 72 milioane. „Nu am fost avertizati in acest sens”, a subliniat el.

Agentia UNIAN precizeaza ca la 5 ianuarie, Gazprom a decis sa reduca livrarile sale de gaze pentru consumatorii europeni cu 65,3 milioane metri cubi pe zi, pana la 221,8 milioane.

La randul sau, seful administratiei prezidentiale de la Kiev, Aleksandr Spanak, a declarat ca Ucraina considera ca pretul optim la gaze naturale este de 250 de dolari mia de metri cubi, la un tarif de transport catre tarile vest-europene de 2-2,2 dolari mia de metri cubi la 1.000 km. Potrivit spuselor sale, mentinerea tarifului actual de tranzit, de 1,7 dolari mia de metri cubi la 1.000 km poate fi pastrat numai daca nu se mofica pretul la gaze din 2008, de 179,5 dolari.

„Partea rusa nu vrea insa sa auda de modificarea tarifului de tranzit, pozitie care contravine intelegerilor noastre anterioare. Propunem sa ne intoarcem la practica folosita in 2005, cand pretul de livrare a gazelor si tariful de transport erau stabilite in baza unor acorduri interguvernamentale directe”, a spus oficialul ucrainean, citat de agentia ITAR-TASS.

De asemenea, a continuat el, „noi consideram valabile acordurile ratificate deja – unul din 1994 si doua din 2001”.

Spanak a explicat ca in conformitate cu acordul din 1994 Rusia se obliga sa puna in balanta Ucrainei un volum de 50-70 miliarde metri cubi de gaze pe an. Conform acordurilor din 2001, Ucraina si Rusia au convenit ca pretul la gaze si tariful de tranzit sa fie confirmate prin protocoale anuale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro