„Presiuni și amenințări”. Cum arată explicațiile celeilalte părți, care spune că amenda primită de edituri este meritată
Fondatorul Bookster, Bogdan Georgescu, a explicat pentru publicul HotNews.ro că Bookster oferea companiilor posibilitatea ca angajații să citească volume împrumutate, trimise direct la sediul firmelor. Editurile l-au dat în judecată și, după ce firma sa a câștigat în instanță, editurile s-au coalizat anticoncurențial ca să-l împiedice să mai împrumute cărți, susține el.
- Editurile au considerat că amenda Consiliului Concurenței, de 1,2 milioane de euro este nu doar imensă pentru starea pieței de carte de la noi, dar și nejustificată legal și logic.
Biblioteca Bookster a fost înființată în anul 2013, pe baza unei autorizații emise de Ministerul Culturii, spune Bogdan Georgescu, fondatorul companiei. Georgescu a transmis către HotNews.ro avizul de funcționare dat bibliotecii, semnat de Daniel Constantin Barbu, ministrul Culturii de la acea vreme.
Avizul de funcționare primit de biblioteca Bookster în anul 2013
În ce consta afacerea Bookster? Companiile plăteau pentru ca angajații să aibă cărți împrumutate
Asociația care gestiona Bookster, „Educație pentru Toți Copiii”, oferea companiilor din România un abonament pentru angajați. Acesta presupunea includea livrarea cărților la sediul companiilor și diferite campanii de încurajare a lecturii, susține Bogdan Georgescu.
Banii pentru Bookster veneau de la companii, care asigurau cărți pentru angajații lor. Volumele erau livrate la companii și împrumutate, nu oferite definitiv angajaților.
„Peste 1.000 de companii de top din România le oferau angajaților acces la serviciile oferite de Bookster. Cum însă Bookster era o bibliotecă publică cu acces liber și gratuit, peste 10.000 de persoane care nu lucrau la o companie parteneră au avut un cont gratuit la Bookster și au împrumutat gratuit cărți pe care le ridicau și le returnau de la sediul Bookster”, detaliază acesta modul în care funcționa biblioteca Bookster.
Ca să poată face acest lucru, „biblioteca Bookster a plătit taxa pentru drepturile de autor pentru fiecare carte împrumutată. Asta până la încetarea activității la 1 aprilie 2022. Conform legii, plata taxei pentru drepturile de autor s-a facut către organismele de gestiune colectiva (CopyRo si Opera Scrisă)”, susține Bogdan Georgescu, fondatorul Bookster.
Cum a pornit conflictul dintre Bookster și edituri
Bogdan Georgescu spune că editurile au cerut să primească și ele taxa pentru drepturile de autor, „dar nu au dorit sa le plătească autorilor și banii pentru dreptul de autor pentru împrumutul public”.
„Din cauză că editurile nu aveau dreptul legal de a primi banii pentru taxa de împrumut, Bookster a refuzat să încalce legea și să le dea editurilor acei bani și a continuat sa îi vireze în contul organismelor de gestiune colectivă. Editurile au dat în judecată Biblioteca Bookster, dar au pierdut procesul (decizia din 2023) și trebuie să plătească despăgubiri către Bookster”, a explicat Bogdan Georgescu.
El spune că, în 2019, „prin presiuni și amenințări” editurile au convins librăriile care furnizau cărți către Bookster să stopeze vânzarea.
„Acest lucru este ilegal și, în consecință, Consiliul Concurenței a amendat editurile în urma unei investigații care a durat aproape 3 ani”, explică Georgescu decizia Consiliului Concurenței de a amenda mai multe edituri și librării cu 1,2 milioane de euro.
Plata drepturilor de autor
Georgescu pretinde că biblioteca Bookster a fost singura din România care a plătit taxa pentru drepturile de autor pentru fiecare carte împrumutată de abonații săi.
„Conform articolului 145 din Legea drepturilor de autor, pentru dreptul la remunerația echitabilă pentru împrumutul public, gestiunea colectivă este obligatorie. Prin urmare, conform legii, organismul de gestiune colectivă îi reprezintă pe toți autorii, cu sau fără mandat. Conform legii și instrucțiunilor primite de la Organizația Română pentru Drepturi de Autor (ORDA), Bookster a plătit aceasta către organismele de gestiune colectivă: CopyRo și Opera Scrisă”, a explicat el.
„Prin adresa nr. 55 din 13.02.2020, CopyRo a confirmat că a încasat de la Biblioteca Bookster taxa pentru drepturile de autor pentru împrumutul public de carte până în acel moment. De altfel, Biblioteca Bookster a continuat să plătească taxa pentru drepturile de autor până când și-a încetat activitatea la 1 aprilie 2022”, a adăugat Bogdan Georgescu.
Confirmarea din partea CopyRo că, în perioada 2015-2019, Bookster a plătit drepturile de autor pentru împrumutul public de carte
Bogdan Georgescu spune că „deși deși eram în România, taxa plătită pentru drepturile de autor pentru fiecare împrumut de carte din Biblioteca Bookster a fost mai mare decât taxa plătită de bibliotecile din majoritatea țărilor din Uniunea Europeană”.
Fondatorul Bookster: Motivația reală a editurilor – banii
Georgescu explică faptul că editurile ar fi trebuit să cumpere de la autori și dreptul de împrumut, pentru ca Bookster să poată plăti către edituri taxa pentru drepturile de autor, pentru împrumutul public.
„Doar că editurile au refuzat acest lucru și nu au cumpărat și drepturile de autor pentru împrumutul public. Din acest motiv, Bookster nu a putut să plătească legal către edituri taxa pentru împrumut și a continuat să o plătească organismelor de gestiune colectivă CopyRo și Opera Scrisă, respectând astfel legea”, a explicat pentru publicul HotNews.ro fondatorul Bookster.
„Acest lucru a deranjat însă editurile care au continuat să șicaneze Biblioteca Bookster”, a detaliat acesta.
Conflictul dintre Bookster și edituri a ajuns în instanță
Pentru că Bookster a refuzat să plătească editurilor drepturile de autor, acestea au acționat Bookster în instanță, motivul fiind concurența neloială.
„Principalele două argumente aduse de edituri la începutul acestui proces au fost că:
1. Documentul prin care Ministerul Culturii a autorizat funcționarea Bibliotecii Bookster are titlul „Aviz de Funcționare” în loc de „Decizie”. Din acest motiv, editurile au chemat în judecată și Ministerul Culturii.
2. Bookster nu este o biblioteca reală pentru că achiziționează doar cărți pe care abonații bibliotecii doresc să le citească (față de majoritatea bibliotecilor care au numeroase cărți pe care nu le citește nimeni)”, a spus Bogdan Georgescu.
Tribunalul București a dat însă câștig de cauză Bookster, printr-o decizie luată la mijlocul anului 2023.
Consiliul Concurenței a găsit emailuri
Bogdan Georgescu spune că editurile „au început să facă presiuni și amenințări asupra librăriilor care vindeau cărți către Bookster pentru a le determina pe acestea să nu mai vândă cărți către Bookster. Din păcate pentru edituri, acest lucru este ilegal”.
Georgescu spune că, în urma presiunilor din partea editurilor, Librăriile Humanitas și Cărturești nu au mai vândut cărți către Bookster, iar asta a creat o problemă de funcționare pentru bibliotecă. Aici a intervenit Consiliul Concurenței.
„În timpul audierilor din cadrul procesului împotriva Bookster, unii dintre reprezentanții editurilor și librăriilor au refuzat să depună mărturie și au invocat dreptul de a nu se autoincrimina, ținând cont de investigația pornită de Consiliul Concurenței. Recent, directorul Librăriilor Humanitas a declarat că, în urma perchezițiilor făcute, reprezentanții Consiliului Concurenței au găsit mai multe email-uri care au incriminat editurile și librăriile și au dus la decizia de a le aplica o amenda”, susține Bogdan Georgescu.
Directorul Libăriilor Humanitas: Cele două mail-uri nu aveau legătură cu Humanitas
După publicarea articolului, directorul Librăriilor Humanitas, Ionuț Trupină, a transmis către HotNews.ro că declarația sa cu privire la mail-urile prezentate drept probe de către Consiliul Concurenței a fost interpretată greșit.
El a spus că cele două mail-uri despre care se vorbește nu aveau legătură cu Librăriile Humanitas, fiind ale altor două edituri, care nu au fost în final sancționate.
Firma care deține acum Bookster, Bookster Experience SRL, s-a delimitat de conflictul dintre fosta conducere și edituri și librării, transmițând, într-un comunicat de presă citat de StartupCafe, că nu mai are astăzi „nicio legătură cu Asociația Educație pentru Toți Copiii”, cea care a făcut plângerea la Consiliul Concurenței.
Citește și:
- Gabriel Liiceanu, discurs despre amenzile Consiliului Concurenței pentru edituri: Mi-ați oferit, la prețul de 400.000 de euro, prilejul să-mi sfârșesc cursa vieții împăcat cu mine
- Edituri și librării amendate cu 1,2 milioane EUR, după reclamația asociației care a deținut Bookster, făcută la Consiliul Concurenței