Sari direct la conținut

Press report: ​​Doi medici de top din Iași își pansează orgoliile în Justiție în timp ce pacienta era să moară. Profesor în SUA, membru în comisia care a decis că Bode a plagiat: „Dacă n-ai nimic original de adăugat, nu te face de rușine!” . De ce suntem atât de supărați în vacanțe exotice

HotNews.ro
Press report, Foto: Jeppe Gustafsson / Shutterstock Editorial / Profimedia
Press report, Foto: Jeppe Gustafsson / Shutterstock Editorial / Profimedia

​Doi medici de top din Iași își pansează orgoliile în Justiție în timp ce pacienta lor era să moară Profesor în SUA, membru în comisia care a decis că Bode a plagiat: „Dacă n-ai nimic original de adăugat, nu te face de rușine!” Românii în Indonezia: De ce suntem atât de supărați în vacanțe exotice Ce poți face de Valentine’s Day în București După ce o școală a cerut o sală nouă de sport, proiectul prevede că aceasta va fi folosită doar de sportivii de performanță Experți ai Băncii Mondiale seamănă panică la București cu Raportul împotriva pensiilor speciale Paul Radu, co-fondatorul OCCRP: “Noi, la OCCRP, am contribuit la recuperarea a aproape 10 miliarde de dolari de la crima organizată și de la corporații corupte” Parcul auto al României: radiografia unei țări în care dieselul și mașinile de peste 20 de ani sunt la putere

​Doi medici de top din Iași își pansează orgoliile în Justiție în timp ce pacienta lor era să moară

Situație neobișnuită pentru magistrații de la Judecătoria Iași: au pe masă un dosar în care un medic renumit de la Spitalul „Cuza Vodă” a cerut daune de 50.000 de lei de la o colegă de breaslă din Pașcani.

Conflictul a izbucnit după ce doctorița Silvia Baican l-a reclamat pe medicul Dragoș Lucian Aursulesei de la Spitalul Cuza Vodă că nu a putut fi contactat pentru a-i cere acceptul de transfer al unei femei în stare gravă.

Ulterior, Spitalul din Pașcani l-a reclamat pe Aursulesei la Comisia de Disciplină unde a fost declarat nevinovat. Extrem de afectat, doctorul de la Cuza Vodă a solicitat daune de la Baican și Spitalul din Pașcani, fără succes în primă instanță, dar procesul continuă. Pentru cei din exterior, o poveste macabră despre modul cum a fost periclitată viața unei femei în stare gravă din cauza unui sistem medical eșuat, scrie ReporterIS.

Profesor în SUA, membru în comisia care a decis că Bode a plagiat: „Dacă n-ai nimic original de adăugat, nu te face de rușine!”

„Ne-am pierdut rușinea, și ne-am pierdut rușinea pentru că ne-am pierdut respectul – respectul pentru carte, pentru binele public, pentru o meserie, pentru oameni. Nu e de mirare că, fără măcar să ne dăm seama, ne-am pierdut respectul pentru noi înșine. Nu alții ne calcă în picioare, ca nu e nevoie. Ne călcăm singuri”, a explicat Alin Fumurescu, profesor de Științe politice la Universitatea Huston din SUA, în interviul acordat PRESShub, în care a arătat ce nu funcționează în sistemul doctoratelor din România și ce ar trebui schimbat.

Profesorul Alin Fumurescu a făcut parte, ca invitat ca expert extern, și din Comisia de Etică de la Universitatea Babeș-Bolyai care a analizat lucrarea de doctorat a ministrului Lucian Bode, potrivit PressHub.

Românii în Indonezia: De ce suntem atât de supărați în vacanțe exotice

Viorica Bold trăiește în Kesiman Kertalangu, pe insula indoneziană Bali. Înainte să vină a doua oară în Asia pentru o perioadă nedeterminată, a început să citească o culegere de studii de imagologie.

Imagologia, o știință care propovăduiește cunoașterea altor popoare prin istoria ideilor și a miturilor lor, prin folosirea limbii și istoria artei. „M-a făcut să renunț la romane sau text beletristic în favoarea căutării unor posibile răspunsuri la reacții sociale și de comportament pe care le avem atunci când schimbăm total peisajul”, a scris Viorica Bold. În continuare, mărturia ei despre viața în Asia.

Deși foarte asemănătoare, ar zice românii, popoarele asiatice sunt pe atât de diferite pe cât e Asia de lungă și de lată! Anul acesta (cumulat cu câteva luni din finele anului trecut), am ajuns aici, în Indonezia, o a doua casă, pentru a doua oară în ultimii cinci ani. După ce în 2019 am trecut prin Java (Jakarta și o parte din estul ei – Jogja și Salatiga), acum drumul s-a oprit în Bali, acest tărâm mediatizat puternic și care se bucură de un marketing global considerabil, scrie PressHub.

Ce poți face de Valentine’s Day în București. Câteva idei

Valentine’s Day se sărbătorește și la București. Este o zi specială pentru îndrăgostiți și vor să se bucure la maxim de ea, mergând într-un loc romantic sau, pur și simplu, stând acasă și uitându-se la filme.

De aceea, v-am pregătit câteva idei de activități pe care le puteți face de Ziua Îndrăgostiților în București, în cazul în care încă nu ați găsit nimic, scrie B365.ro.

Brașov: După ce o școală a cerut o sală nouă de sport, proiectul prevede că aceasta va fi folosită doar de sportivii de performanță

Dezbatere intensă la Brașov legată de finalizarea unei săli dedicată sportivilor de performanță. Sala, realizată pe terenul unei școli, ar trebui să deservească și nevoile sportive ale elevilor săi, care par să fi fost lăsați pe dinafară, acuză profesorii și părinții. Primăria organizează o ședință extraordinară pe acest subiect încercând să împace toate părțile implicate.

Un proiect de peste 16 milioane de lei este contestat la Brașov în forma în care a fost creat. După ce au cerut o nouă sală de sport a școlii, reprezentanții instituției și părinții elevilor de aici au ajuns la concluzia că planul pus în practică nu a fost făcut pentru nevoile copiilor, ci doar pentru sportivii de performanță, scrie Europa FM.

Experți ai Băncii Mondiale seamănă panică la București cu Raportul împotriva pensiilor speciale

Reprezentanți ai Băncii Mondiale discută zilele acestea cu autoritățile de la București raportul final privind proiectul legii pensiilor speciale, o componentă a reformei sistemului public de pensii și o lege de care depinde acceptarea celei de-a treia cereri de plată din PNRR.

Luni și marți, ei au programate întâlniri cu ministrul Muncii și premierul, pentru a discuta concluziile BM referitoare la proiectul legii pensiilor speciale, iar din informațiile existente până în acest moment, raportul atrage atenția asupra nerespectării cerințelor Comisiei Europene, în special a principiului contributivității, scrie Curs de Guvernare.

Sclavia romilor a marcat secole de istorie românească, dar foștii stăpâni își amintesc doar eliberarea din captivitate

Aproape cinci secole de sclavie au îndurat romii vlahi până în februarie 1856, când robia lor era în sfârșit desființată prin promulgarea Legiuirii pentru emanciparea romilor din Principatul Țării Românești.

Peste câteva zile se împlinesc 167 de ani de la adoptarea acestui document fundamental, care a scos practic țările române din rândul statelor care încuviințau legal puterea de viață și de moarte asupra unor oameni considerați inferiori.

Cei cinci sute de ani de robie a romilor au fost tot atâția în care domnitorii, boierii sau episcopii români și-au consolidat influența și bogăția pe traficarea, torturarea și uciderea romilor. Sclavia ascunsă de mantiile și sutanele stăpânilor e o pagină de istorie a României despre care nu se învață la școală.

Suntem atrași de pitorescul comunităților de romi, de cultura lor, de portul sau muzica lor, dar nu suntem deloc interesați de istoria conviețuirii noastre comune. Și astăzi, romii continuă să poarte un stigmat în mentalul colectiv, scrie Dela0.

Taxa de 1% pe cifra de afaceri. E clar: solidaritatea celor performanți cu marii datornici

Programul economic al PSD se sprijină pe un principiu: creșterea taxării capitalului și scăderea impozitării muncii. Drept urmare, președintele PSD a anunțat intenția de a introduce o așa-numită taxă de solidaritate concomitent cu reducerea contribuțiilor sociale. Ideile președintelui PSD trebuie privite cu seriozitate, întrucât viitorul guvern, din luna mai, va avea toate pârghiile pentru a aplica ceea ce spune astăzi Marcel Ciolacu.

Cele mai importante observații referitoare la taxa de solidaritate sunt legate de faptul că firmele se află în situații economice diferite și au modele de business care nu seamănă între ele. Mai exact, companiile din sectorul comercial pot avea o cifră mare de afaceri și un profit scăzut. În acest caz, introducerea unei taxe pe cifra de afaceri este dezavantajoasă, scrie RFI.

Paul Radu, co-fondatorul OCCRP: “Noi, la OCCRP, am contribuit la recuperarea a aproape 10 miliarde de dolari de la crima organizată și de la corporații corupte”

INVESTIGATORIA l-a contactat pe co-fondatorul OCCRP, jurnalistul român Paul Radu, pentru a afla cum s-a primit de către jurnaliștii rețelei vestea nominalizării la Nobel și ce înseamnă ea pentru jurnalismul de investigație din întreaga lume. Paul Radu ne-a explicat cum funcționează rețeaua OCCRP, pe care a fondat-o împreună cu Drew Sullivan, și cum s-a dezvoltat ea, astfel încât a ajuns să-și pună amprenta pe toate marile investigații jurnalistice din ultimul deceniu, precum Panama Papers sau Paradise Papers. Citiți interviul pe Investigatoria.

Unul dintre procurorii militari care au clasat dosarul Revoluției și un avocat din dosarul Caracal, în poza cu Șoșoacă de la Ambasada Rusiei

PRESShub l-a identificat în fotografia de mai sus pe fostul procuror militar Tudor Marin (primul din stânga), care a ieșit la pensie în anul 2014.

Tudor Marin a fost unul dintre procurorii care au clasat, de-a lungul timpului, „Dosarul Revoluției”, alături de procurorii militari Iulian Dinu și Codruț Mihalache, scrie PressHub.

Parcul auto al României: radiografia unei țări în care dieselul și mașinile de peste 20 de ani sunt la putere

România a atins, în luna decembrie 2022, un număr de 10.005.408 vehicule, din care 7.865.186 sunt autoturisme și un milion sunt vehicule comerciale. Creșterea parcului auto a fost de 3,55% și a fost determinată atât de înmatriculările de vehicule noi și de importul de vehicule second-hand, cât și de radieri, cele mai multe fiind, evident, cele prin casare în cadrul Programului Rabla. Nu în ultimul rând, reamintim că totalul vehiculelor cuprinde și motociclete, mopede, tractoare, remorci (inclusiv rulote).

Ca să ai o imagine cât mai clară, în 2022, parcul auto al României a ieșit pe plus cu 343.925 de vehicule, scrie AutoCritica.

Critică aspră adusă Sibiului de către un ziar german: „La doar 30 de kilometri de granițele orașului, cu centrul său scump și minuțios renovat, se găsesc mahalale și locuințele strâmbe ale romilor”

”Die Tagepost”, un săptămânal catolic care apare în Würzburg, Germania, a făcut o scurtă incursiune la marginea Sibiului, în localitățile Hosman și Marpod, în comunitățile de romi, iar concluzia a fost desprinsă din cartea lui Orwell, „Ferma animalelor”: „Toți sunt la fel, doar unii sunt mai egali”.

Publicația care apare din 1948 face o comparație între centrul orașului și evenimentele culturale și politice pe care le-a găzduit, cu sărăcia din jurul său.

”Sibiul se află la puțin mai mult de o oră de zbor de Viena. Metropola românească cu cei 150.000 de locuitori este încă un centru al sașilor transilvăneni și a fost una dintre Capitalele Culturale Europene în 2007 și a găzduit în 2019 douăzeci și șapte de șefi de stat și de guvern ai Uniunii Europene, scrie Turnul Sfatului.

De 20 de ani lucrează cu copii vulnerabili: „Mi-au făcut cu adevărat un dar când mi-au dat să ascult manele. Nu te duci să faci pe deșteptul în ograda nimănui”

Mihaela Anghelescu este astăzi profesoară de română la Cluj-Napoca, într-o școală privată. Dar în ultimii 23 de ani a lucrat și la stat și la privat, întotdeauna cu copiii și în special cu cei din categorii vulnerabile. A fost pe rând ba „doamna”, ba Mihaela și azi crede că respectul nu stă în cum ți se adresează lumea. A lucrat cu copii care i-au furat banii din poșetă, copii care nu aveau ce să mănânce și pentru care singurele evenimente notabile erau când „mascații” le spărgeau ușa. De la acești copii de care cei mai mulți adulți fug a învățat Mihaela cele mai prețioase lecții de viață, scrie Scoala9.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro