Press report: Premierul Ciolacu va fi socru mare săptămâna viitoare. Un comisar acuzat că a omorât un om și-a spălat maşina după accident. Şcoală din Vâlcea a constituit clase pe criterii etnice
- Redactia Hotnews
Premierul Ciolacu va fi socru mare săptămâna viitoare. Fiul lui se va căsători la Buzău ● Scandal uriaș la Campionatul de eSports. Vot favorabil Rusiei în Adunarea IEFS. Ucraina s-a retras din competiție ● Viorel Micula, acuzat că ar fi ruinat un afacerist, după ce i-ar fi solicitat bani la negru pentru cumpărarea unui hotel ● Mircea Coșea / Bugetul României: o relicvă a economiei de comandă ● Un comisar acuzat că a omorât un om și a fugit, a spălat maşina după ora accidentului ● Şcoală din Vâlcea amendată după ce a constituit clase pe criterii etnice
Premierul Ciolacu va fi socru mare săptămâna viitoare. Fiul lui se va căsători, la Buzău, cu o colegă de facultate
Mare bucurie în familia premierului Marcel Ciolacu. La sfârșitul săptămânii viitoare, singurul său copil Andrei Filip (24 de ani) se va cununa civil cu Iris Alexa Constantinescu (23 de ani). Ieri, cei doi au depus actele la Oficiul Stării Civile din Municipiul Buzău.
Viitori soți sunt studenți în anul V la Medicină, la Universitatea „Ovidius” din Constanța și, conform unor fotografii publicate pe site-urile de socializare, au o relație cel puțin din anul 2019. Iris Alexa este de loc din Câmpulung Muscel, are o soră proaspăt admisă la facultate în București și conform unui articol publicat de un site local de știri în februarie 2023, mama ei „este foarte cunoscută în urbe”, ocupând postul de asistentă medicală la Unitatea de Primire Urgențe , scrie ReporterIS
Scandal uriaș la Campionatul de eSports de la Iași. Vot favorabil Rusiei în Adunarea IEFS. Ucraina s-a retras din competiție
Scandal la Campionatul Mondial de jocuri pe calculator desfășurat la Iași în aceste zile. Reprezentanții Ucrainei la competiția de CS:GO s-au retras din competiție în semn de protest în urma unui vot dat de Adunarea Generală a Federației Internaționale de eSports și care a favorizat Rusia. Întâlnirea Adunării Generale IESF a avut loc zilele trecute la Iași, potrivit 7Iasi.ro
Viorel Micula, acuzat că ar fi ruinat un afacerist, după ce i-ar fi solicitat bani la negru pentru cumpărarea unui hotel
În anul 2018, un om afaceri din Hunedoara începea să contureze planurile unui vis: să aibă un hotel la malul mării. Așa a ajuns să negocieze cu Viorel Micula condițiile în care putea să închirieze, să investească și, ulterior, să cumpere unul dintre hotelurile deținute de familia Micula pe litoral.
Pentru că hotelurile familiei Micula erau închise, în urma controalelor făcute de instituțiile statului român, pe fondul lipsei de investiții, palma s-a bătut simplu: afaceristul din Hunedoara ar fi investit în hotelul Bâlea, l-ar fi pus pe picioare și l-ar fi făcut funcțional, l-ar fi operat o vreme și astfel, cu un credit bancar, l-ar fi cumpărat de la Viorel Micula. Totul părea simplu.
Însă, pe măsură ce timpul a trecut, afaceristul hunedorean a constatat că a bate palma cu familia Micula e un gest aproape iresponsabil. Acum, el a pierdut tot ce avea înainte, pentru că a vândut totul pentru a investi în hotelul Bâlea, și nici hotelul nu l-a mai putut cumpăra, pentru că, la momentul negocierii prețului de achiziție, acesta susține că i s-au solicitat bani la negru, scrie Investigatoria.
Mircea Coșea / Bugetul României: o relicvă a economiei de comandă
Deși pretindem că tranziția de la economia centralizată, de comandă, s-a încheiat și trăim într-o economie de piață funcțională, europeană, realitatea ne contrazice.
În economia noastră de piață funcțională continuă să supraviețuiască unele elemente ale vechiului tip de economie care, nici măcar, nu sunt supuse în continuare unor măsuri sau politici menite să le adapteze noilor condiții.
Surprinzător este faptul că în loc să fie supuse, cu diferite grade de determinare și intensitate, de către guvernele de după 1990 procesului de transformare, ele sunt păstrate așa după cum au fost moștenite de dinainte de 1990.
Și mai surprinzător este faptul că toate aceste guverne au depus eforturi în sens contrar, adică în loc să se preocupe de adaptarea, măcar treptată, a vechilor elemente la noile condiții de funcționare ale economiei de piață, s-au preocupat și continuă să se preocupe de adaptarea noii economii la modul de funcționare al relicvelor economiei centralizate, scrie Curs de Guvernare.
Un comisar acuzat că a omorât un om și a fugit, a spălat maşina după ora accidentului
Comisarul Zacornea acuzat că a omorât un om și a fugit a spălat maşina după ora accidentului, potrivit informațiilor din dosarul său penal. Vasile Zacornea, fost şef la Serviciul de Înmatriculări şi Permise Iaşi, este suspect de ucidere din culpă în cazul localnicului găsit mort pe marginea unui drum sătesc din Holboca.
Cadavrul a fost găsit pe 30 iunie, cu câteva leziuni la cap şi vânătăi, iar poliţiştii au speculat iniţial că omul fusese bătut şi abandonat pe marginea drumului.
Însă Zacornea se afla pe lista scurtă a şoferilor care au trecut pe drumul respectiv, spre casa lui din Ruseni. Expertiza a ajuns zilele trecute la dosarul penal deschis, iar despre acest document nu au ştiut până alaltăieri părţile implicate, scrie PressHub.
Şcoală din Vâlcea amendată după ce a constiuit clase pe crtierii etnice
O şcoală din judeţul Vâlcea a fost amendată de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru segregare, după ce a constituit clase separate de elevi pe criterii de etnie şi domiciliu. Amenda aplicată Şcolii Gimnaziale „Luca Solomon” din comuna Vaideeni se ridică la 2.000 lei.
„Fapta Școlii Gimnaziale Luca Solomon din comuna Vaideeni, județul Vâlcea de a constitui clase separate de elevi pe criteriile etnie și domiciliu reprezintă discriminare indirectă conform art. 2 alin.3, art. 2 alin 4 coroborat cu art. 11 alin 1 din Ordonanță.
Colegiul director a decis aplicarea amenzii contravenționale în cuantum de 2.000 lei, recomandarea de respectare a Ordinului nr. 6134 /2016 Cadru privind interzicerea segregării școlare în unitățile de învățământ preuniversitar și acordarea unui termen de monitorizare de 6 luni pentru remedierea situației de discriminare. Hotărârea de constatare a fost adoptată cu unanimitate de voturi (8), iar sancțiunea a fost stabilită cu 6 voturi pentru și 2 împotrivă”, se arată într-un comunicat remis de CNCD, scrie Reporter24.
Cel puțin 20% din localitățile dobrogene nu au accesat bani UE și nu o vor face curând / Localitatea Limanu, de care aparțin stațiunile Vama Veche și 2 Mai, este cea mai slab digitalizată din regiune
Cel puțin 21 de primării din cele 121 din Dobrogea nu au derulat vreodată un proiect pentru digitalizarea instituției, 26 au luat deja bani europeni pentru acest segment, iar 39 au încercat să atragă fonduri din PNRR, sunt concluziile unei analize realizate de ISE pe baza răspunsurilor a 80 din cele 121 primării din Dobrogea. Celelalte administrații locale nu au răspuns solicitărilor de informații publice.
De asemenea, analiza mai arată că zeci de primării nu pun la dispoziție pentru cetățeni posibilitatea plății taxelor online și doar jumătate dintre acestea au wi-fi gratuit în spații publice. O altă concluzie este că localitatea Limanu, de care aparțin stațiunile Vama Veche și 2 Mai, este cea mai slab digitalizată din regiune., scrie Info Sud-Est.
Un om de afaceri român stabilit în Canada se judecă cu ANAF
La mai bine de un deceniu de când a plecat definitiv din țară, un cunoscut om de afaceri ieșean încă mai este căutat de Fisc, dar „pe persoană fizică”. Inspectorii financiari au constatat că acesta avusese în 2013 cheltuieli mai mari decât veniturile, așa că i-au calculat diferențe de impozit de peste 200.000 lei. Omul de afaceri a plătit, pentru a nu i se pune în cârcă și penalitățile, după care a cerut anularea actului de control. La trei ani de la începerea procesului, a reușit să scape de trei sferturi din datoria imputată de Fisc, dar bătălia se poartă în continuare, până la ultimul leu, scrie Ziarul de Iasi.
Jurnalistă din Belarus, condamnată la trei ani și jumătate de închisoare. Fiul ei a fost dus la orfelinat. 33 de jurnaliști, după gratii
Tribunalul regional Gomel din sud-estul Belarusului a condamnat-o pe jurnalista Larisa Șcirakova la 3 ani și jumătate de închisoare după ce a fost găsită vinovată de „facilitarea activităților extremiste” și „discreditarea Republicii Belarus”.
Jurnalista este acuzată că a postat materiale pe internet care au „discreditat” țara și de „colectarea, crearea, prelucrarea, stocarea și transmiterea de informații” grupului pentru drepturile omului Viasna (Primăvara) din Minsk, precum și pentru canalul de televiziune Belsat din Polonia.
Joi, pe 31 august, jurnalista a fost condamnată la 3 ani și jumătate de închisoare într-o colonie cu regim general și o amendă de 3.500 de ruble, potrivit Europa Liberă.
De ce românii poartă pantofi de infractori: Avem pedepse prea blânde sau ADN de „băieți deștepți”
Ultimele evenimente tragice din România, precum explozia de la Crevedia sau accidentul din 2 Mai, ne fac încă o dată să ne fie teamă să locuim în propria noastră țară. Am vrea ca cineva să găsească o rezolvare, iar până atunci vom blama, pe bună dreptate, autoritățile. Cu toate acestea, dacă privim spre fiecare accident care a avut loc în ultimul timp în țara noastră, vedem că există un numitor comun, acela că totul s-ar fi putut evita dacă românii nu încălcau legea.
Ne-am obișnuit deja cu tragediile și am început să urmărim știrile ca pe niște seriale crezând că tot ce se acolo nu ni s-ar putea întâmpla niciodată. Mai mult de atât, tindem să judecăm atunci când vedem cum nerespectarea legii duce către o tragedie, dar nu ne gândim niciodată de câte ori am fost noi „în pantofii infractorului”, scrie Wall-Street.ro.
Haiducia din comerțul cu GPL în România. De ce catastrofa de la Crevedia era mai degrabă o chestiune de “când”, nu de “dacă” și ce trebuie să se schimbe
Gazul petrolier lichefiat (GPL) este un combustibil folosit de multă vreme, mai întâi în celebrele butelii de aragaz și, mai apoi în transportul auto, de unde, din acei cilindri de culoare în general albă (skid-uri) sunt pompați în rezervoarele automobilelor cu instalații de GPL în acele locuri amenajate special și autorizate.
Avantajul pentru șofer ar fi cumva unul legat de preț (litrul de GPL costă mai puțin de jumătate față de litrul de benzină de exemplu), chiar dacă autoturismul are un consum ceva mai mare. Pe de altă parte, acest carburant este socotit și mai ecologic, emisiile fiind mai reduse – de fapt vorbim, pentru GPL auto, de un amestec de gaze – butan și propan.
Toate cele trei rafinării românești produc GPL, și avem, în plus, și terminale (Galați, Giurgiu, Midia, Mangalia), prin care cantități de GPL se importă sau exportă. Potrivit unor date ale ZF, consumul național ar fi undeva la 400.000 de tone, dintre care ceva mai mult de jumătate folosit pentru încălzire, scrie Economica.net.
Comisia Europeană: România este cea care decide măsurile specifice pentru atingerea țintelor de deficit
România este cea care decide măsurile specifice pentru atingerea țintelor de deficit, a declarat, pentru StartupCafe.ro, joi, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
„Execuția bugetară pentru prima parte a anului 2023 a fost dificilă, sugerând că vor fi necesare unele măsuri de consolidare pentru a atinge ținta de deficit general pentru 2023. Este de competența României să decidă măsurile specifice care trebuie puse în aplicare pentru atingerea țintelor de deficit” – a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, într-un răspuns transmis pe e-mail, la solicitarea StartupCafe.