Press report: Șefa Regionalei OPC Iași a picat concursul cu nota 2. PSD o menține pe funcție. Ocean's Eleven la Pâncota. Otopeni: Plăți pentru străzi spălate pe ploaie și “super-cetățeni” scutiți de impozite
Șefa Regionalei OPC Iași a picat concursul cu nota 2. PSD o menține pe funcție ●Ocean’s Eleven la Pâncota ●Dosar Otopeni: Plăți pentru străzi spălate pe ploaie și “super-cetățeni” scutiți de impozite ●Povestea unei filipineze traficate în România. Cum a fost clasat dosarul la Constanța ●Cine a fost adevăratul Zorro ● La Craiova, solicitanții de autorizații de construire devin anonimi ●De ce România nu se teme de amenințările lui Putin ● Românii vor avea venituri mai mici cu 30% în 2022 ●Istoric: E o mobilizare generală mascată. Pentru Putin, e finalul operațiunii speciale, începutul războiului ●Dispreț față de lege la ÎCCJ ●Cum a ajuns Patagonia să aibă Pământul ca unic acționar ●La Brașov începe judecarea apelului în dosarul baronului de Neamț, Ionel Asene
Șefa Regionalei OPC Iași a picat concursul cu nota 2. PSD o menține pe funcție
Monica Elena Pintilie a picat cu nota 2.40 concursul organizat pentru funcția de director al Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor (CRPC) – Regiunea Nord-Est Iași. Singurul contracandidat nu s-a mai prezentat la proba scrisă, dar absența acestuia nu a ajutat-o cu nimic. Pentru a câștiga concursul trebuia să obțină minim nota 7. Pintilie a fost numită pe funcție prin delegare în luna iunie cu sprijinul PSD. Deși a picat examenul, aceasta rămâne pe funcție până la expirarea delegației. Pintilie este comisarul care a amendat o librărie pentru că vindea o carte pentru copii care conținea greșeli gramaticale. Erorile gramaticale erau însă folosite intenționat de către autor pentru particularizarea unui personaj. Judecătorii au anulat amenda, scrie 7Iasi.ro.
Ocean’s Eleven la Pâncota. Tâlharii au crezut că vor fura 2 milioane de euro
Au crezut că vor da lovitura vieții lor și că nu vor fi prinși. Cel puțin astea le-a promis unul dintre cei doi polițiști condamnați pentru furtul din Pâncota. Covaci Marius-Petru, fost agent de poliție la Poliția din Pâncota, a avut inițiativa comiterii furtului și le-a promis celorlalți că, după ce vor comite fapta, aceasta va rămâne cu autor necunoscut, deoarece se va ocupa el de anchetă.
În comiterea furtului, agentul de poliție de la Pâncota a încercat să coopteze și un polițist de la Postul de Poliție din Șiria, acesta însă a refuzat. Covaci i-a spus atunci colegului său, fostul polițist Țicală Denis Alexandru-Nicolae că vor trebui să comită ei fapta și că trebuie să caute un om de încredere, scrie aradon.ro.
Dosar Otopeni: Plăți pentru străzi spălate pe ploaie și “super-cetățeni” scutiți de impozite
Primăria Orașului Otopeni plătește din bani publici “servicii” prestate de natură iar colectarea de taxe și impozite se face preferențial. Sunt amănunte care apar în ultimul raport al Curții de Conturi, pe lângă cele privind achiziții de milioane de euro fără licitație.
Auditorii Curții de Conturi au descoperit în actele primăriei din Otopeni o serie de nereguli care pot să explice motivele pentru care orașul, unul dintre cele mai bogate din țară, suferă la capitolul investiții critice. Printre acestea se numără cele în școli noi, pentru care cetățenii fac petiții, și în canalizare, pentru care primarul localității Silviu Constantin Gheorghe este cercetat de procurorii DNA.
Verificările aferente anului 2020 au scos la iveală inclusiv plăți pentru servicii dublate de cele “oferite” de natură. “Plata nejustificată a sumei de 23.462 lei, reprezentând lucrări de salubrizare – stropit și spălat, decontate pentru zilele în care, conform comunicatelor Administrației Naționale de Meteorologie, au căzut precipitații, pentru care au fost calculate dobânzi, penalități de întârziere și majorări de întârziere în sumă de 4.059 lei”, se arată în raportul Curții de Conturi, scrie Buletin de București.
Tulburătoarea poveste a unei filipineze traficate în România. Cum a fost clasat dosarul la Constanța
Fetei din Filipine îi vom spune Maria, generic, din rațiuni de protecție a identității. E o mână de om, nu mai înaltă de 1,60 m, firavă, 27 de ani. Acum nu mai e în România, dar va păstra întotdeauna probabil doar pentru sine multe dintre episoadele traumatizante trăite în zona Moldovei.
În încercarea de a ajunge în Franța la mama ei, asiatica a ales soluția intermediară a unui pas în România în speranța că, mai departe, va izbuti să atingă destinația dorită. Suntem în anul 2019.
E momentul când Maria a cunoscut online un băiat din Iași, care a ajutat-o la o cerere de viză ca sponsor. A decis să aibă o relație aici, în Europa, în perspectiva imediată a unei căsătorii, după care să poată merge în Franța. Sunt detaliile de început ale unui traseu al groazei, scrie PressHub.
Cine a fost adevăratul Zorro și, mai ales, de ce
Îmi amintesc cum, prin anii copilăriei, înainte de 1989, am văzut la TV primul film cu Zorro. Cred că era ăla cu Alain Delon în rolul principal, din 1975. Da` nu mai știu exact. Maanțaa miaaa, ce a fost acolo!!! Lasă filmul, da` să fi văzut voi câți Zorro au apărut a doua zi pe stradă! Nu credea nimeni că poate bate ceva serialul ăla polonez, „Norii negri”, dar uite că tocmai se întâmplase. Toți copiii își trăseseră măști din coperți de caiete, legate cu elastic și colorate sugestiv cu carioci. Bașca săbii din stinghii și bețe, la care atașai un capac de borcan ca să îți faci floretă. Zorro scria pe tine!, scrie Pictofapte.
Olguța Vasilescu, documente la secret. Solicitanții de autorizații de construire devin anonimi
Primăria Craiova, condusă de Olguța Vasilescu, a decis să secretizeze documentele care țin de urbanism. Toate autorizațiile de Construire și Certificatele de Urbanism, indiferent de anii în care au fost emise, au fost anonimizate parțial! Mai exact, începând de astăzi, 21 septembrie 2022, identitatea celor care solicită documentele menționate mai sus, fie că sunt persoane fizice, societăți comerciale sau instituții publice, a fost ascunsă.
Sub magica și se pare irefutabila protecție a regulamentului de Protecția a Datelor cu Caracter Personal (GDPR), municipalitatea a blocat, astfel, accesul la informațiile privitoare la cei care își doresc să construiască în oraș. Or, de interes este și CINE construiește, nu doar CE și UNDE construiește! Astfel, decizia este una controversată, fiindcă devine greu – dacă nu aproape imposibil – de urmărit dacă între emitentul autorizațiilor și solicitant există vreo stare de incompatibilitate, vreun interes direct sau indirect, scrie Stiricraiova.ro.
Întoarcerea la Marea Criză. Olanda, disciplina bugetară, vs Italia, sudul “risipitor”
Ieri, regele Țărilor de Jos și-a rostit discursul anual în fața Parlamentului, un discurs cu o tradiție de două secole, care marchează, în fapt, deschiderea anului politic. Olanda traversează crizele suprapuse europene, dar are și mini-crize specifice. Cum ar fi, de exemplu, tensiunile de piața muncii (practic, oficial, nu mai sunt șomeri în economia olandeză) sau penuria de locuințe. În plus, cresc nemulțumirile populației la adresa guvernului. Olandezii pare că s-au săturat de premierul Mark Rutte, aflat, cu o coaliție sau alta, de 12 ani la conducerea Executivului.
Tot conform tradiției, după discursul regelui, ministrul finanțelor a prezentat proiectul de buget pentru anul viitor, care pare a fi destul de generos. Include creșterea salariului minim cu 10%, iar de la începutul lunii noiembrie a.c. se va aplica o plafonare a prețurilor energiei, în sensul că o gospodărie medie va cheltui cel mult 290 euro pe lună pentru energie, ceea ce, la actualul tarif, înseamnă o economie netă de 2.200 de euro pe an. Pentru a stimula angajarea femeilor, activitățile extrașcolare ale copiilor care costă, în medie, 1.000 euro pe lună, vor deveni cvasi gratuite. Pachetul de sprijin anti-criză va costa bugetul olandez, în total, 18 miliarde de euro, potrivit RFI.
De ce România nu se teme de amenințările lui Putin
Bucureștiul a cumpărat în ultimii ani tehnică militară sofisticată suficientă pentru a face față oricărui atac până la intervenția NATO, evident dacă nu e vorba despre un atac nuclear. Premierul român s-a arătat deranjat că tocmai de Ziua Internațională a Păcii, Vladimir Putin anunță referendumuri pentru regiunile Donbas, Herson și Zaporojie și spune că România își va păstra „atitudinea echilibrată şi va continua să analizeze cu calm alături de aliaţii din NATO evoluţia situaţiei din Ucraina”. Despre proaspăta amenințare făcută de liderul de la Kremlin că Moscova va utiliza „toate mijloacele” de care dispune „pentru a proteja Rusia”, România nu a răspuns deocamdată nimic, scrie DW.
Românii vor avea venituri mai mici cu 30% în 2022
Cu o inflaţie de minimum 14% la finalul anului şi dobânzi la jumătate cât inflaţia, specialiştii cred că ne vom confrunta în acest an cu un minus de 30% a veniturilor medii ale populaţiei. Este practic procentul cu care ar trebui să crească salariile şi pensiile în 2023. Specialiştii din mediul financiar bancar sunt de părere că actualul sistem economico financiar, caracterizat de inflaţie şi dobânzi ridicate, dublate de preţuri în creştere la utilităţi, penalizează de fapt deponenţii, favorizându-i pe cei care iau credite. În acest context, analiştii sunt de părere că veniturile medii ale populaţiei sunt de două ori lovite în acest an: inflaţia coroborată cu dobânzile mici erodează cu circa 10% din economii şi venituri, în timp ce majorarea IRCC din 2 octombrie 2022 şi creşterea preţurilor la utilităţi aduce un alt impact, de 20%, în totalul veniturilor medii ale populaţiei, scrie Economica.
Cu 10.000 de aplicări/lună pentru joburi în străinătate, România ajunge în situaţia Irlandei, a cărei populaţie s-a înjumătăţit acum un secol din cauza emigrărilor
Autorităţile române nu au date exacte despre numărul de români care ar locui în prezent în străinătate ♦ Estimările lor variază de la 5,7 mil. persoane la 8 mil. ♦ 6 milioane de oameni au plecat din Irlanda între 1841 şi 1900, iar până în 1901, populaţia Irlandei fusese redusă la jumătate, la doar 4,4 milioane de persoane ♦ Irlanda este acum o ţară prosperă, iar nepoţii imigranţilor se întorc, dar populaţia ţării, deşi în creştere de la începutul anilor 1960, este încă sub 5,5 milioane de persoane, scrie ZF.
Istoric: E o mobilizare generală mascată. Pentru Putin, e finalul operațiunii speciale, începutul războiului
Cosmin Popa: Din punctul meu de vedere sunt destul de limpezi planurile după care se desfășoară această discuție – este un plan tactic și un plan strategic. Planul tactic – discursul lui Putin a fost menit să atenueze o parte de problemele logistice, militare, organizaționale cu care se confruntă Rusia în ultimele două luni pe front, o mobilizare parțială de natură să aducă pe poziții contingente suplimentare de soldați, spune el, instruiți. În al doilea rând, dorește să rezolve problema statutului juridic al formațiunilor de voluntari din Lugansk și Donețk. Se știe că există tensiuni foarte mari între formațiunile armatei regulate și formațiune de voluntari din cele două pseudo republici, tensiuni care țin de tratamentul juridic diferit, de echiparea cu echipamente militare și cu armament, scrie Europa Liberă.
Va fi ca pe vremea lui Ceaușescu” și alte trei narațiuni alarmiste despre criza energetică. Și de ce ele sunt false
„Vom muri de frig. Va fi ca pe vremea lui Ceaușescu. Ne vom distruge economia. Suntem pe cont propriu” – acestea sunt doar câteva din mesajele transmise de anumite persoane publice, în plină criză energetică.
Soluțiile propuse sau insinuate? Să abandonăm Ucraina, tranziția verde și ideea de solidaritate europeană.
Realitatea este, însă, mult mai complicată. Experții consultați de PressOne spun că deși urmează o perioadă grea, Europa e pregătită de iarnă, iar abandonarea Ucrainei și a tranziției verzi nu ne-ar rezolva deloc problemele, scrie PressOne.
Dispreț față de lege la instanța supremă. ÎCCJ nu motivează în termen și nu răspunde la solicitările privind accesul la informațiile publice
Înalta Curte de Casație și Justiție, completul de 5 judecători, nu a motivat nici după 6 luni decizia prin care a exclus-o din magistratură pe judecătoarea Camelia Bogdan.
Aceasta acuză completul de judecată că a făcut deliberat acest lucru, pentru a pierde termenul în care se putea adresa Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO).
PRESShub a întrebat ÎCCJ care sunt cauzele pentru care nu motivează decizia luată în cazul Bogdan, având în vedere că legea prevede un termen de 30 de zile pentru a da un răspuns.
Instanța supremă a încălcat, din nou legea, și nu a răspuns solicitării în termenul prevăzut de normă.
Înalta Curte de Casație și Justiției (ÎCCJ) este condusă de Corina Alina Corbu. Ea a fost singurul candidat numit de judecătorii din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru un nou mandat de 3 ani, scrie PressHub.
Cum a ajuns Patagonia să aibă Pământul ca unic acționar
Vestea surprinzătoare că fondatorul Patagonia și-a donat compania pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice marchează un punct de cotitură în modul în care va fi conceput pe viitor transferul companiilor. Dar este această mișcare una filantropică sau doar o încercare de a evita plata unor taxe colosale?
Ce se întâmplă cu o companie de succes după ce fondatorul acesteia nu mai este e o întrebare legitimă, al cărui răspuns îl caută multe dintre companiile ce se confruntă cu scenariul unei succesiuni.
În această situație se află și Patagonia, producător american specializat în îmbrăcămintea de sport și pentru activități în aer liber. Fondatorul, Yvon Chouinard, are 83 de ani, iar compania, evaluată la 3 miliarde de dolari, este deținută de familie – el, soția și cei doi copii, scrie Panorama.
La Brașov începe judecarea apelului în dosarul în care baronul de Neamț, Ionel Asene, a primit la fond o pedeapsă de 8 ani și 4 luni de închisoare pentru corupție
Curtea de Apel Brașov începe joi, 22 septembrie, judecarea apelului formulat de Ionel Arsene, șeful Consiliului Județean Neamț, față de condamnarea de 8 ani și 4 luni de închisoare primită pentru acte de corupție. Dosarul a fost repartizat completului AT3 (apeluri tribunal)-2018, format din judecătorii Marius Gabriel Liță și Oana Stroiu, iar apărarea baronului de Neamț a fost asigurată până acum în principal de avocatul Vladimir Ciolacu.
Apărarea lui Ionel Arsene a reușit în vară să-i convingă pe judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție să aprobe cererea de strămutare a procesului de la Curtea de Apel Bacău la Curtea de Apel Brașov, după cum a consemnat aici publicația Atacul.ro, care a urmărit procesul.
Denunțuri, interceptări în toalete, înscrisuri și declarații de martori.
În aprilie 2022, după mai bine de 4 ani de la trimiterea dosarului în instanță și 42 de termene de judecată, judecătoarea Daniela Donighevici Rusu, de la Tribunalul Bacău, l-a găsit vinovat și l-a condamnat pe Ionel Arsene la o pedeapsă de 8 (opt) ani și 4 (patru) luni de închisoare pentru 3 (trei) fapte de trafic de influență, scrie JustNews.ro.
Jocul video făcut la Cluj care alungă depresia copiilor, premiat internațional: „Este eficient în prevenţia tulburărilor emoţionale”
Un grup de cercetători clujeni a creat primul joc video online care-i ajută pe copii și adolescenți să-și gestioneze emoțiile în situații de stres printr-un joc atractiv. Mai mult, REThink – așa cum a fost denumit jocul – promite să țină departe depresia în rândul tinerilor, în contextul în care sănătatea mintală în rândul acestora este o problemă la nivel mondial, scrie Scoala9.