Sari direct la conținut

Presupusele decontări ale testelor COVID: Cîțu a citit ceva, dar pare că a înțeles altceva. Cornel Grama explică ce a vrut să spună, de fapt, ministrul

HotNews.ro
Florin Cîțu, Foto: Captura video
Florin Cîțu, Foto: Captura video

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a ieșit joi seara și a citit de pe foi câteva măsuri fiscale ce ar urma să fie adoptate în perioada următoare. La una dintre măsuri, cu privire la testele COVID, după ce a citit de pe foaie, a tras o concluzie din care reiese că nu a prea înțeles ce a citit. De pe foi a citit că vor fi deductibile acele cheltuieli din punct de vedere fiscal. Când a ridicat ochii de pe ele, a tras concluzia că „acest cost nu mai rămâne în sarcina angajatorului”, lucru fals, bineînțeles. O parte din presă a scris, într-un fel sau altul, că „testele vor fi suportate de stat”, făcând abstracție de ce a citit ministrul anterior.

Ca să nu ne dăm noi cu părerea, am decis să discutăm cu un expert în fiscalitate care înțelege bine domeniul: Cornel Grama.

„Nu decontează nimeni nimic. Lumea crede că e ca la concedii medicale sau la șomaj tehnic, că primești bani de teste. Pai se duce omul, îsi face testul, ia factură pe firmă și nu se consideră avantaj salarial pentru angajat (venit neimpozabil + fără contribuții), dar plata o face firma, nu statul. Firma o bagă pe cheltuieli și dacă e cu profit scade 16%, că e deductibilă. Dacă e micro… nimic… ghinion”, spune Grama.

Ce a spus Florin Cîțu joi seara:

„O a treia măsură importantă și este legată direct de această perioadă în care trecem. Este nevoie de o reglementare a regimului fiscal care să se aplice cheltuielilor efectuate de companii. În perioada instituirii stării de urgență și a stării de alertă: cheltuieli cu testele COVID. Sunt suportate astăzi de angajatori pentru persoanele fizice. Reglementarea pe care o propunem introduce în Codul fiscal categoria de venituri din salarii și asimilate salariilor neimpozabile și care nu sunt cuprinse în baza lunară de calcul a contribuțiilor sociale. Avantajul reprezentând contravaloarea cheltuielilor suportate de angajatori plătitori (pentru n.r.) efectuarea testelor medicale de diagnosticare a infecției COVID-19 la inițiativa angajatorului pentru persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor. Asta este pe deoparte. Pe de altă parte se introduce trecerea acestor cheltuieli în categoria cheltuielilor deductibile la stabilirea venitului net anual determinat în sistem real pe baza datelor din contabilitate a contravalorii testelor medicale de diagnosticare a testelor COVID.

A ridicat capul din foi și a zis, ca o concluzie: „Pe scurt, acest cost nu mai rămâne în sarcina angajatorului. Este transferat prin aceste măsuri ale Codului fiscal către stat. Va fi suportat, indirect, de stat.”

Tindem să credem că ce a citit de pe foi, adică ce i-au scris experții din minister, ar fi adevărat, și nu concluzia trasă de Cîțu. La fel cum spune și Cornel Grama, nu e ca la concedii medicale sau la șomaj tehnic. Nu dă bani statul pentru acele cheltuieli, ci se deduc din impozit, dar cheltuiala rămâne a firmei. Așadar, dacă sunt angajați care doresc să se ducă la angajator să ia bani de teste, trebuie să înțeleagă că s-a exprimat greșit ministrul sau nu a înțeles.

Vedeți de la minutul 3:40

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro