Sari direct la conținut

Prețul acțiunilor Meta a scăzut puternic după ce Mark Zuckerberg a speriat investitorii cu investițiile în A.I.

HotNews.ro
Mark Zuckerbeg, CEO-ul Facebook, Foto: Ahmed Soliman / Dreamstime
Mark Zuckerbeg, CEO-ul Facebook, Foto: Ahmed Soliman / Dreamstime

Prețul acțiunilor Meta s-a prăbușit joi cu aproape 15%, declanșând un val de vânzări ale acțiunilor companiilor tech după ce compania fondată și condusă de Mark Zuckerberg a semnalat că pariul său costisitor în domeniul inteligenței artificiale (A.I.) ar putea aduce beneficii abia peste ani de zile, relatează Reuters.

Prăbușirea înregistrată înainte de deschiderea sesiunii oficiale de tranzacționare a șters peste 180 de miliarde de dolari din valoarea Meta pe bursă și a tras după ea o scădere cu 2% a prețului acțiunilor Microsoft și cu 5% pentru Alphabet, compania-mamă a Google, alte două companii cu investiții majore în domeniul A.I.

Mark Zuckerberg, care în 2023 a curtat Wall Street cu așa-zisul „an al eficienței” pentru Meta (în esență concedieri pentru a reduce cheltuielile), a declarat acum într-un apel video cu investitorii că în următorii ani costurile companiei urmează să cunoască o creștere „însemnată” înainte ca ea să poată obține „prea multe venituri” de pe urma unora dintre produsele sale A.I.

Acest lucru se pare că a alimentat temeri printre investitori că Zuckerberg aruncă Meta într-o nouă aventură costisitoare într-o perioadă în care afacerea sa din domeniul realității augmentate pierde trimestrial miliarde de dolari.

„Investitorii au fost luați prin surprindere de cheltuielile de capital mai mari, exacerbate estimări ușor mai joase privind veniturile din trimestrul doi [al lui 2024]. Ca atare, acțiunile [Meta] intră în ‘zona de penalizare’”, afirmă analiștii de la firma de consultanță financiară Baird Equity Research.

Aceștia se referă că Meta și-a revizuit în jos miercuri estimările privind veniturile pentru perioada aprilie-iunie și că a majorat cu 2 miliarde de dolari ținta cea mai optimistă de cheltuieli pentru 2024.

Compania lui Mark Zuckerberg încearcă să ajungă din urmă concurența din domeniul A.I.

Meta a majorat de asemenea estimările sale privind cheltuielile de capital în contextul în care investește în noi centre de date de care are nevoie pentru a ajunge din urmă Microsoft, care a luat un avans semnificativ în cursa de dezvoltare a A.I. prin investițiile sale în OpenAI.

Investitorii au fost luați prin surprindere de aceste prognoze în condițiile în care Meta a publicat recent o serie de date financiare excelente care au ajutat-o în 2023 să își tripleze prețul acțiunilor pe bursă și să înregistreze în luna februarie cea mai mare apreciere într-o singură zi din istoria Wall Street – 196 de miliarde de dolari.

Prețul acțiunilor Meta a crescut puternic atunci după ce aceasta a plătit dividende acționarilor, pentru prima oară de la înființarea sa.

Însă unii analiști sunt în continuare optimiști cu privire la investițiile făcute de Meta în A.I., dând exemple în acest sens recepția călduroasă de care au avut parte asistentul său virtual Meta AI și primele versiuni ale Llama 3, rivalul său pentru ChatGPT.

„Credem că de data aceasta este diferit. Acest ciclu de investiții vine dintr-o poziție de forță în contextul în care managementul continuă să vadă o cerere sănătoasă pentru publicitate și în trimestrul 2 și îmbunătățirea implicării utilizatorilor”, afirmă analiștii de la Evercore ISI.

Per total, 17 firme de consultanță și-au revizuit în jos estimările privind ținta de preț pentru acțiunile Meta, în timp ce 8 au majorat-o.

FOTO Articol: Ahmed Soliman / Dreamstime.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro