Pretul petrolului ameninta economia mondiala
Comentatorii economici au avertizat ca cel mai probabil efect al continuarii trendului ascendent sau al mentinerii pentru o perioada mai lunga la valorile actuale ar fi chiar recesiunea economica.
Ieri, pretul titeiului a atins la Bursa din New York 44,28 de dolari barilul, cu patru centi peste nivelul inregistrat marti, in vreme ce, la Londra, pretul petrolului calitatea Brent s-a ridicat la 40,82 dolari barilul, fata de 40,64, cota atinsa cu o zi inainte.
Preturile se apropie de nivelul atins in timpul embargoului producatorilor arabi din 1973 si este jumatate din cel inregistrat dupa Revolutia islamica din Iran din 1979, ani ce au marcat inceputul unor perioade de recesiune.
Potrivit analistilor, Iranul poate duce preturile la 60-80 de dolari pe baril doar prin simpla reducere a exporturilor, masura probabila in cazul accentuarii divergentelor cu puterile occidentale si ONU privind programul sau nuclear.
Spirala ascendenta a preturilor a fost cauzata, partial, de avertismentele lansate, duminica, de oficialii americani cu privire la un posibil atac al-Qaeda asupra unor institutii financiare din New York, Washington si Newark.
Totodata, sentimentul de nesiguranta al investitorilor a fost sporit de un nou atac asupra unei conducte ce transporta petrolul irakian catre Turcia, ca si de posibilitatea intreruperii livrarilor de catre concernul rusesc Iukos, pandit, de cateva luni, de spectrul falimentului, din cauza actiunilor autoritatilor financiare moscovite.
O alta cauza importanta pentru cresterea preturilor a fost si campania dusa de teroristii islamisti impotriva muncitorilor straini de la companiile petroliere din Arabia Saudita, campanie care are rolul declarat de a lovi industria de profil.
Ultimul incident de acest gen a avut loc de altfel chiar marti, cand un cetatean irlandez, inginer la una dintre companiile petroliere din capitala saudita, Riyadh, a fost ucis cu focuri de arma de un necunoscut.
Temerile alimentate de toate aceste evenimente au atins apogeul cand Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a avertizat ca, pentru moment, o suplimentare a productiei in scopul calmarii pietelor este imposibila.
Analistii economici au avertizat deja ca evolutia ingrijoratoare a pretului titeiului, ridicat si de cresterea foarte mare a cererii de pe piata chineza, ca si de ritmul tot mai sustinut pe care-l capata economia americana, ar putea acum sa devina o piedica in calea dezvoltarii economice.
Consultantii in domeniu, care prognozeaza ca in urmatoarele cateva saptamani barilul de petrol va atinge si chiar depasi 45 de dolari, sustin chiar ca un posibil efect pe termen lung ar fi recesiunea economica.
Deocamdata, singura modalitate de coborare a pretului ar fi suplimentarea, de catre Arabia Saudita, a productiei de petrol, precum si indepartarea amenintarilor teroriste ce planeaza asupra institutiilor financiare americane.
Desi oficialii de la Riyadh au asigurat ca vor mari productia cu pana la un milion de barili pe zi, punerea in practica a acestei promisiuni nu va fi posibila in viitorul apropiat.