Pretul uraniului ar putea depasi pe cel al barilului de petrol
Pretul uraniului va creste, in 2008, de la 57 la 90 de dolari, se arata intr-un raport Goldman Sachs JBWere Pty elaborat in colaborare cu Rio Tinto. Principalele motive sunt legate de tarile emergente, in primul rand India si China, care si-au planificat pentru urmtorii ani sa construiasca zeci de noi centrale nucleare. Pretul de 90 de dolari nu pare deloc limita maxima, iar in viitorul apropiat, dupa ritmul de crestere, poate intrece cresterea preturilor la petrol si gaze naturale, scrie publicatia RBK Daily.
Pentru industria nucleara, 2007 a fost un an nefericit. Din cauza defectiunilor aparute la centralele atomice din Japonia, urmare a cutremurelor, dar si din cauza inchiderii reactoarelor din Marea Britanie si Germania, pretul uraniului a cazut cu 57%.
Incepand insa cu acest an se constata o tendinta inversa. Potrivit datelor agentiei nopine pentru resurse naturale si energie, daca dupa 1990 in India s-au construit 12 centrale nucleare, in China 11, in Rusia una singura, in viitor India vrea sa construiasca 20 de astfel de unitati, China 30, iar Rusia 40. Pe teritoriul SUA, constructia de centrale atomice este interzisa din anii ’70, acum in plan figureaza ridicarea a 33 de centrale.
Intr-o serie de state UE, precum Marea Britanie si Finlanda, guvernele au respins ideea introducerii de tehnologii nucleare in sfera energetica, dupa catastrofa de la Cernobil din 1986. Acum, aceleasi guverne, saluta construirea centralelor atomice. Principalul motiv al interesului sporit il constituie cresterea preturilor la petrol si gaze.
Potrivit expertilor, in urmatorii sase ani, la nivel mondial, se doreste ridicarea a peste 100 de reactoare nucleare, ceea ce este putin probabil. Dar chiar si o treime daca se va realiza, pretul la uraniu, fara nici o legatura cu petrolul sau gazele, va creste de 10-15 ori.